Tıp eğitimine standart geliyor

Güncelleme Tarihi:

Tıp eğitimine standart geliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2006 11:44

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), 50'ye yakın fakültede verilmekte olan tıp eğitimi için ”standart” uygulaması getiriyor. Böylece, eğitimin çağdaş bir düzeyde olabilmesi, Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun hekim yetiştirilebilmesi ve toplumun sağlık düzeyinin yükseltilmesi amaçlanıyor.

ÜAK bünyesindeki Tıp-Sağlık Konseyi, tıp fakültelerinde eğitimin yeniden düzenlenmesini öngören yönetmelik taslağı hazırlayarak, YÖK'ün onayına sundu.

Taslağa göre, tıp fakültelerinde verilen eğitim-öğretimin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla özerk bir Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Komitesi (UTEAK) kurulacak. UTEAK, bu amaç doğrultusunda, “tıp eğitiminin ulusal ve uluslararası kriterlere göre yapılabilmesini sağlamak, böylece daha iyi eğitilmiş hekimler yetiştirilerek toplumun sağlık düzeyinin yükseltilmesi için” standartlar belirleyecek. Bu komite, tıp fakültelerinin bu standartlara uygunluğunu denetleyecek.

UTEAK, başkanın yanı sıra ÜAK Tıp-Sağlık Bilimleri Konseyi tarafından belirlenecek 7, Türk Tabipler Birliği'nce belirlenecek 4, tıp fakültesi öğrencilerinin kendi aralarından seçecekleri 2 ve Sağlık Bakanlığı'nın görevlendireceği 1 üye olmak üzere toplam 15 üyeden oluşacak. UTEAK'ın başkanlığını, ÜAK Tıp-Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Başkanı yürütecek. Bu konseye, halen Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır başkanlık yapıyor.

TIP FAKÜLTELERİNE AKREDİTE GELİYOR

UTEAK, mezunlarına “tıp doktoru” unvanı veren fakültelerin eğitim programlarını değerlendirmek ve akredite etmek amacıyla çalışmalarını yürütecek.

Bu çerçevede, uluslararası standartları da göz önünde bulundurarak, tıp eğitimi programları için ulusal standartlar geliştirecek ve bunu güncelleyecek. Tıp fakültelerine bu standartlar doğrultusunda danışmanlık ve eğitim hizmetleri verecek. Ayrıca tıp fakültelerinin öz değerlendirme raporlarını değerlendirecek ve ziyaretlerde bulunacak, tıp fakültelerinin akredite olup olamayacağı veya hangi statüde akredite olacağı konusunda kararlar alacak.

ALT KOMİSYONLAR OLUŞTURULACAK

UTEAK, çalışmalarını yürütürken alt komisyonlar oluşturacak. UTEAK ile bu komisyonlar, ÜAK Tıp-Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi'nin belirleyeceği esaslara göre yapacakları iş ile ilgili eğitim alacaklar. UTEAK, yılda en az iki kez toplanacak.

Türkiye'deki tıp eğitimi programları için oluşturulacak ulusal standartları, Standartları Belirleme ve Geliştirme Alt Komisyonu belirleyecek.

AKREDİTASYON SÜRECİ

Tıp fakültelerinin akreditasyon süreci üç şekilde yapılacak. UTEAK tarafından belirlenen ve yayımlanan tüm standartlara ulaşan fakültelere 6 yıllığına akreditasyon verilecek ve bu “Tam Akreditasyon” olarak isimlendirilecek. Ancak, tam akreditasyon için üçüncü yılın sonunda yapılacak ara değerlendirmede başarılı olmak gerekiyor. Bir yıl içinde tespit edilen eksiklikleri tamamlayabileceği öngörülen ve belirlenen standartların çoğunu karşıladığına karar verilen kurumlara “Akreditasyon Adaylığı” statüsü tanınacak.

Bunların dışında, süreler sonunda yeniden başvuran kurumlar koşulları sağladıkları taktirde “Re-akreditasyon (yeniden akredite olma)” yapabilecekler.

Akredite olmak isteyen tıp fakülteleri doldurdukları başvuru formlarıyla, her yıl Ocak ayında UTEAK'a başvuracaklar. Başvuran kurumda çeşitli incelemeler yapılacak ve değerlendirme süreci sonunda fakültelere “Akredite Edilmez”, “Tam Akreditasyon” veya ”Akreditasyon Adaylığı” verilecek.

“FAKÜLTELER BİRBİRİNE DESTEK OLACAK”

ÜAK Tıp-Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Başkanı ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, taslağı YÖK'ün incelemesine sunduklarını, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Son yıllarda alanlarla ilgili verilen eğitimlerin akredite edilmeye başlandığını, Avrupa ülkelerinin bu işe soyunduğunu, ABD'de ise çok daha önce yapıldığını anlatan Bayındır, şöyle konuştu:

“Biz de tıp fakültelerinde verilen eğitimin çağdaş bir düzeyde olabilmesi, Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun hekim yetiştirilebilmesi ve böylece toplumun sağlık düzeyinin yükseltilmesi için böyle bir yönetmelik hazırladık. Bu komite, hem Sağlık Bakanlığı, hem Türk Tabipler Birliği hem de diğer derneklerle çalışacak ve verilen tıp eğitiminin uluslararası standartlara uygun olup olmadığını denetleyecek, uygun bulduğunu akredite edecek. Biz bu çalışmayı, Türkiye'deki tıp fakültelerini bir akreditasyon şemsiyesi altında bulunmaya özendirmek için yaptık. Bu çerçevede, imkanları yetersiz olan tıp fakülteleri imkanları olanlardan destek alacak. Bu hem eğitim araçları, hem öğrencilerin ziyaretleri şeklinde olabilir. Fakülteler birbirleriyle karşılıklı yardımlaşabilir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!