Firari Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur ABD'de böyle yakalandı! Gözaltına alınma anları kamerada... ABD'den Türkiye’ye iade için yeni adım

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2024 14:59

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde 17 yaşındaki Timur Cihantimur'un yol kenarında arıza nedeniyle park halinde bulunan 3 adet ATV tipi araca çarpması sonucu 29 yaşındaki Oğuz Murat Aci hayatını kaybetmişti. Kaza sonrasında Timur Cihantimur, annesi Eylem Tok tarafından önce Mısır'a, ardından da ABD'ye kaçırılmıştı. ABD'de yakalanan Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur’un yakalanma anlarının görüntüsü ortaya çıktı. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından John Joseph Moakley Boston Federal Mahkemesi savcılığına Eylem Tok'un Türkiye’ye iadesi için yazı gönderildi.

Haberin Devamı

İstanbul'da arızalanan ATV motorunu emniyet şeridinde kontrol eden gruba çarpan ve Oğuz Murat Acı'nin ölümüne neden olan 17 yaşındaki sürücü Timur Cihantimur’un firari olduğu ABD’de yakalanma anları polisin vücut kamerasına yansıdı.

"BENİ MAHKEMEYE Mİ GÖTÜRÜYORSUNUZ"

CNN TÜRK ABD Temsilcisi Yunus Paksoy, canlı yayında şu bilgileri aktardı:

"Oğlunu buraya yazdırmak istiyordu. New York'ta görüldükten sonra Florida'ya kaçtığı iddia edilmişti. Florida'dan Küba'ya kaçacağı da iddia edilmişti. Savcının yakalama dilekçesinde "kaçma ihtimalleri var gizlilik getirilsin" maddesi vardı.

Timur Cihantumur'un daha kelepçeleri takılmadan annesini de görüyoruz. Elleri kelepçeliyken, 'Beni mahkemeye mi götürüyorsunuz' diye sorması da yaşadığı telaşı gösteriyor.

Haberin Devamı

İzlediğimiz görüntüler 14 Haziran'da gerçekleşmişti. Bu tarihte tutuklanmışlardı. Anne ve oğul ayrı ayrı davalar görülüyor. Anne Eylem Tok, Türk vatandaşı Türkiye'ye iadesi görüşülüyor. Annenin bugün başlaması gereken davası 1 Temmuz'a ertelendi.

Hakimden ek zaman talep etmiş olabilirler. Eylem Tok'un avukatları kendisini serbest bırakılmasını istediği için ek süre talebi gelmiş olabilir. Cihantimur ıslah evine gönderildi. Avukatı, 18 yaşından büyüklerin kaldığı yer gibi savunmalarda bulunuyor. Medikal ilaç kullandığını ve şiddet gördüğünü ifade ediyor avukat, buradan çıkarılmasını istiyor."

 TİMUR CİHANTİMUR'UN 2 MİLYON DOLARLIK TEKLİFİNE SAVCIDAN RET: BIRAKIRSAK TEKRAR KAÇABİLİR

İstanbul’da 1 Mart tarihinde ehliyetsiz kullandığı otomobiliyle Oğuz Murat Aci’nin ölümüne sebep olan Timur Cihantimur’un önce Mısır’a daha sonra da ABD’ye kaçmasına yardımcı olan annesi Eylem Tok, 14 Haziran’da tutuklandıktan sonra ilk olarak mahkemeye 18 Haziran’da çıkarılmıştı. Hâkim Donald L. Cabell, ‘suçluyu koruma’ suçundan Türkiye’ye iadesi talep edilen Tok’un davasını 27 Haziran’a ertelemiş tarafların detaylı savunma hazırlamalarına hükmetmişti. Tok’un tutukluluk halinin devamına karar verilmişti. Dün Tok’un davasının 1 Temmuz’a ertelendiği açıklandı.

Haberin Devamı

Cihantimur da annesi Tok gibi tutuklu yargılanıyor. İki kez hâkim karşısına çıkan ve avukatları tarafından tutulduğu Manson Gençlik Enstitüsü ıslahevinin şartlarından şikâyetçi olduğu bildirilen Cihantimur’un 2 milyon dolar karşılığında kefaletle serbest kalmasına Savcı Kristen A. Kearney itiraz etti. Savcı Kearney, Cihantimur’u elektronik kelepçe ile izleme imkânının bulunmadığını ve 2 milyon dolarlık kefaletin Cihantimur’un yeniden kaçma tehlikesini azaltmayacağını söyledi. Cihantimur’un avukatları, müvekkillerinin ıslahevinde kötü muameleye maruz kaldığını, tuvalet temizlettirildiğini ve cildi için kullanması gereken ilaçları kullanamadığını belirtip mahkemeye bir adres göstererek orada kalabileceğini öne sürmüştü. Hâkim, Cihantimur’un tutuklu yargılanma halini devam ettirse de henüz nihai bir karar vermiş değil.

Haberin Devamı

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İADE YAZISI GÖNDERDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesi için savcılığa yazı gönderdi. Mahkeme dosyasında yer alan yazıda, “ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Hükümeti'nden gayrı resmi olarak alınan yeni bilgilere dayanarak Eylem Tok'un iadesiyle ilgili 2 suçun da ABD ile Türkiye arasındaki ikili iade anlaşması kapsamındaki gereklilikleri karşıladığını tespit etti” ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, “Başlangıçta bakanlık yalnızca suçluyu koruma suçlamasının mahkemeye iletilmesi gerektiğini değerlendiriyordu. Ancak, Türkiye'nin sunduğu yeni bilgiler, delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme suçunun da değerlendirilmek üzere mahkemeye aktarılması gerektiğini gösterdi. Bu yeni bilgiler, Türkiye'nin iade talebini güçlendirdi ve Dışişleri Bakanlığı'nın bu suçları iade anlaşması kapsamında değerlendirmesine yol açtı” denildi.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Eylem Tok'un yargılandığı John Joseph Moakley Boston Federal Mahkemesi Savcısı Kristin Kearney’e hitaben dosyaya eklenen yazıda, Türkiye'nin yeni bilgileri diplomatik kanaldan Bakanlığa sunmasının ardından Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye'nin orijinal talebindeki her 2 suçun da iade anlaşması çerçevesinde olduğunu belirten yeni bir deklarasyon imzalamayı öngördüğü belirtildi.

İADE SÜRECİNİN HIZLANMASI BEKLENİYOR

Bu deklarasyon, Türkiye'nin iade talebine dair sürecin hızlandırılmasını amaçlıyor. Türkiye tarafından Eylem Tok'un iadesini talep ederken öne sürülen iki ana suç olan “suçluyu koruma ve delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme”nin ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından iade anlaşması çerçevesinde kabul edilmesi ise iade ihtimalini artırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!