TIME'a kapak olan heykeltraş trafik kurbanı

Güncelleme Tarihi:

TIMEa kapak olan heykeltraş trafik kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2007 11:45

Kadıköy’de meydana gelen kazada Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli isimlerden ünlü heykeltıraş Prof.Dr. Tankut Öktem hayatını kaybetti. Öktem’in eşi ve kızı ise aynı kazadan yaralı kurtuldu.

Haberin Devamı

PROF. DR. TANKUT ÖKTEM KİMDİR?
Prof. Dr. Tankut Öktem, 1940 yılında Konya’da doğdu. Öktem, 1965 yılında bitirdiği İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (İDTGSYO) Seramik Bölümü'nde, 1966 yılında asistan olarak görev yapmaya başladı.

1970 yılında ise öğretim görevlisi olan Öktem, 1974- 1975 yılları arasında Seramik Bölüm Başkanlığı, 1980-1982 yılları arasında İDTGSYO Müdürlüğü yaptı. Prof. Öktem, 1983-1985 yılları arasında Tatbiki Güzel Sanatlar’ın Marmara Üniversitesi oluşundan sonra Heykel Bölümünü kurdu ve ilk başkanı oldu.

1986’dan bu yana profesör olarak öğretim üyeliğini sürdüren Tankut Öktem, 1993-1996 yılları arasında Marmara Üniversitesi Seramik-Cam Bölümü Başkanlığını, 1999’a kadar Fakülte Senatörlüğünü ve YÖK Sanat Milli Komitesi Marmara Üniversitesi Temsilciliği'ni yaptı. Çok sayıda eseri ve ödülü bulunan Prof. Öktem, 1999 yılında ‘Devlet Sanatçısı’ seçildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve Milli Mücadele yıllarını konu edinen Prof. Öktem’in eserleri arasında, dünyanın en yüksek üçüncü anıtı olan Kuvayi Milliye ve Atatürk Anıtı, Atatürk ve Harbiyeli Anıtı, Çanakkale Şehitliği’ndeki Yaralı Asker Anıtı, Amasya Tamimi Anıtı, Zonguldak Maden İşçileri Anıtı, Kastamonu Türk Kadınları Anıtı, Balkan Savaşı Anıtı, Magosa Büyük Özgürlük Anıtı, Atatürk-İnönü-Fevzi Çakmak Anıtı, Nazım Hikmet Heykeli, Uğur Mumcu Anıtı, Deniz Kızı Heykeli, Piyade Atatürk Anıtı ve Seul’de bulunan Sevgi Anıtı bulunmaktadır.
KIZININ AÇILIŞI İÇİN GİTMİŞTİ
Prof. Dr. Tankut Öktem ve ailesi, kızı Pınar Doğan’ın müdürlüğünü yaptığı İstanbul Moda Akademisi’nin açılışına katılmak için Nişantaşı’na gitti. Davetten sonra Tankut Öktem ve ailesi Suadiye’deki evlerine gitmek için yola çıktı. Aracı profesörün eski asistanı Kadir Özyalçın’ın kullanıyordu.

Haberin Devamı

Dün saat 23.00 sıralarında Boğaz Köprüsü Otasan yol ayrımına gelindiği sırada kaza meydana geldi. Kadıköy yönüne giden ve sürücüsü henüz öğrenilemeyen 34 THV 06 plakalı otomobil, girmesi gereken sapağı kaçırınca aniden duran Seydi Aydoğmuş yönetimindeki 27 KY 011 plakalı kamyona çarpmamak için fren yaptı. Bu sırada sürücüsü öğrenilemeyen 34 TG 986 plakalı ticari taksi, 34 THV 06 plakalı otomobile çarptı. Kazaya karışan araçlara çarpmamak için direksiyon kıran Kadir Özyalçın yönetimindeki 34 UL 7497 plakalı otomobil ise önce kamyona, ardından da bariyerlere çarptı. Kazada, Özyalçın'ın kullandığı otomobilde bulunan ünlü heykeltraş Prof. Dr. Tankut Öktem yaşamını yitirdi, eşi Semra ve kızları Pınar Doğan ise yaralandı.

Haberin Devamı

Yaralılar, olay yerine gelen ambulanslarla Haydarpaşa Numune Hastenesi Acil Servisi’ne kaldırıldı. Anne- kız, burada yapılan ilk tedavilerinin ardından Kozyatağı Özel Acıbadem Hastanesi'ne sevk edildi. Yaralılardan Semra Öktem’in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

Kaza sonrası Prof. Dr. Tankut Öktem’in cesedi Haydarpaşa Numune Hastanesi morguna kaldırıldı.

BARIŞ AKARSU’NUN HEYKELİNİ YAPIYORDU

Trafik kazasında hayatını  kaybeden Prof. Dr. Tankut Öktem'in en son üzerinde çalıştığı eserleri  arasında, Muğla'nın Bodrum ilçesinde geçirdiği trafik kazasında ölen  şarkıcı Barış Akarsu'nun heykeli bulunuyor. Heykelin, Bartın'ın Amasra  ilçesinde düzenlenecek törenle Kültürparkı'na yerleştirilmesi  planlanıyordu.

Haberin Devamı

         İstanbul Üsküdar'da geçirdiği trafik  kazası sonucu hayatını kaybeden ünlü heykeltıraş Öktem'in Bursa'nın  Gemlik ilçesine bağlı Küçükkumla beldesinde bulunan atölyesindeki en son  çalışmaları arasında Akarsu'nun yaklaşık 2.5 metre genişliğinde ve 3  metre uzunluğundaki heykeli yer alıyordu.

         Akarsu'nun elinde gitar ve konserde giymeyi sevdiği bir kıyafetle tasvir  edildiği, büyük ölçüde tamamlandığı bildirilen heykelin, 2008'in yaz  mevsiminde Bartın'ın Amasra ilçesinde düzenlenecek törenle  Kültürparkı'na yerleştirilmesi planlanıyordu.

         Akarsu'nun heykeli ile ilgili düşüncelerini “Sanatçılar  zamanla unutulabiliyor. Ancak, kalıcı eserlerle onların yüzyıllar boyu  yaşamasına katkı sağlanıyor” diye ifade eden Öktem'in, Türkiye'nin  birçok kentinde sayısız eseri yer alıyor.
         
         “AKARSU'NUN HEYKELİNE ÇOK ÖNEM VERİYORDU”
         
         Amasra Belediye Başkanı Ali Yıldırım, hiçbir karşılık beklemeden Akarsu'nun heykelini yapmak istemesi  dolayısıyla tanıştığı Öktem'in trafik kazasında yaşamını yitirmesinden  büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

         Ünlü heykeltıraşla en son 20 gün önce görüştüğünü ve Akarsu'nun  heykelinin büyük oranda tamamlandığını öğrendiğini anlatan Yıldırım,  şöyle konuştu:

         “Öktem, Akarsu'nun heykeline çok önem veriyordu. Özel çalışmalarından  biri olarak görüyordu. Yaz mevsiminde heykelin, Öktem'in de katılacağı  törenle ilçemize dikilmesini planlıyorduk. Ancak çok acı bir tesadüf  sonucu Öktem de trafik kazasında yaşamını yitirdi. Böyle değerli bir  sanatçı ve örnek insanı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Büyük ölçüde  tamamlandığını öğrendiğim Akarsu heykeli, aynı zamanda Öktem'in anısını  taşıyacağından bizim için daha da anlam kazandı. Cenaze törenine  katılarak yakınlarının acısını paylaşacağız.”
         
       “ÖLÜM ŞEKLİNDEN ETKİLENMİŞTİ”
         
         Öktem, daha önce yaptığı açıklamalarda Akarsu'nun ani  ölümünden ve ölüm şeklinden çok etkilendiğini dile getirerek, “Tamamen  duygusal reaksiyonla bu çalışmaya yöneldim. Bu heykeli yapmaya karar  verirken dürüst, doğru ve iyi şeyler hisseden sanatçıların  ödüllendirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması düşüncesi etkili oldu.  Dürüstlük ve sevginin heykelini yapıyorum” demişti.

Haberin Devamı

         Barış Akarsu'nun içinde olduğu otomobil, 29 Haziranda Bodrum Torba  Kavşağı'nda, Halil İbrahim Çetin yönetimindeki kamyonla çarpışmış,  kazada otomobildeki Zeynep Koçak ve Nalan Kahraman hayatını kaybetmişti.

         Yaralanan ve özel bir hastanede tedavi altına alınan Barış Akarsu, bir  süre sonra yaşam savaşını kaybetmiş, Bartın'ın Amasra ilçesinde  defnedilmişti.

         Öktem de içinde bulunduğu otomobilin İstanbul'da E-5 kara yolu Harem  bağlantısında kontrolden çıkarak kamyona çarpması sonucu yaşamını  yitirmiş, eşi ve kızı yaralanmıştı.

UÇAK KAZASINDA ÖLENLER İÇİN ANIT YAPMAK İSTEMİŞTİ

İstanbul'da geçirdiği trafik kazasında  hayatını kaybeden, ünlü heykeltıraş Tankut Öktem, son röportajını  Isparta’ta düşen uçakta hayatını kaybedenler için anıt yapmak istediğini söylemişti.

         AA  muhabiri Şengül Önder'in görüşüne başvurduğu Öktem, o anda anıt mezar  için kafasında oluşan düşüncelerini anlatmıştı.

         Öktem, anıt mezar kararını çok doğru bulduğunu, bu tür eserlerin  olayların insanların hafızalarına kazınması ve ders çıkarılması  açısından çok önemli olduğunu, bu yüzden anıtla doğru mesajın verilmesi  gerektiğini söylemişti.

         Anıt mezarın 200-300 kilometre uzaklıktan ve geceleri görülebilecek  kadar büyük ve ışıklı olması gerektiğini kaydeden Öktem, şunları  söylemişti:

         “Ben olsam o tepeye çok uzaklardan görülebilecek şekilde bir uçak  kanadı diker, ucuna ışık koyar, üzerine de kazada hayatını kaybeden  insanlarımızın yüzlerini resmederim. Anıtın üzerine ayrıca kazayı  unutturmayacak bir de yazı yazarım. Işık, anıt mezarın hem geceleri çok  uzaklardan hem de o bölgeden geçen uçaklar tarafından görülmesini  sağlar. Böylece pilotlar da anıtı görünce hem meslektaşlarını anar hem  de bir daha oradan geçmemeyi akıl ederler. İnsanların seyredebileceği  mesafeye yapacağım, kazada ölen insanların güzelliğini ve masumiyetini  işleyeceğim resimlerle de o insanların unutulmamasını sağlarım.

         İl Genel Meclisinin yerinde olsam bölgeye sadece anıt yaptırmakla  kalmam, kaza yerine ulaşımı kolaylaştıran bir yol yaparak insanların  anıta ulaşmalarını sağlarım. Böylece Türbetepe, hem Isparta hem de Türk  havacılık tarihi açısından simge haline gelir.”

         Öktem, anıt mezarı kendisinin yapmasının istenmesi halinde “emeğini  bağışlayacağını”, masraflar dışında hiçbir ücret talep etmeyeceğini  bildirmişti.

         Öktem, röportajda “Daha sonra yazılması kaydıyla” anıt mezarın  yapımının, kazada hayatını kaybeden öğretim üyelerinin bağlı olduğu  Boğaziçi ve Doğuş üniversitelerinin sanatla ilgili bölümlerine teklif  edilmesinin daha doğru olacağını belirtmişti.

         Bu arada, röportaj sırasında “Devlet büyüklerinin ilgisizliğinden”  yakınan Öktem, “Anıt mezar önerisinin güme gitmemesi için” bu  açıklamalarının daha sonra yazılmasını istemişti.

         Öktem, Bursa'nın Gemlik ilçesine bağlı Küçükkumla beldesindeki  atölyesinin 6 Mart 2006 tarihinde yandığını anımsatmış, “Atölyem  yandıktan sonra devletin çeşitli kademelerinden bir geçmiş olsun dileği  bekledim. Bu, Bursa Valiliği dahil bir tek kişinin bile aklına gelmedi.  Türkiye'de 100 şehitliğin 90'ını ben yapmışım, böyle bir kişiye bir
 jestte bulunmak  'geçmiş olsun hoca' demek, 30 torba çimento gönderip
 jest yapmak bu kadar zor bir şey mi” demişti.
       

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!