OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 29, 2002 00:00
İstanbul'un ünlü kebapçılarından Tike, Moskova'daki Ramenka Belayeva Alışveriş Merkezi'ne fast-food kebapçı olarak girdi. Tike, Rus alfabesinde ‘u’nun ‘i’ okunması nedeniyle tabelaya ‘Tuke’ diye yansıdı. Tike'nin ortağı Mehmet Ali Burduroğlu, ‘‘Hedefte Atina, Paris ve Dubai var’’ dedi.İSTANBUL'un ünlü kebapçısı Tike, Rusya'ya da adım attı. Tike, Rus alfabesinde ‘u’nun ‘i’ olarak okunması nedeniyle, Moskova'da açtığı şubenin adını ‘‘Tuke’’ olarak değiştirdi. Moskova'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgede Ramenka Belayeva Alışveriş Merkezi'nde hizmete giren şube fast-food kebapçı olarak tanımlanıyor. Burada
yemek yenilecek diÄŸer yer ise McDonald's. Böylece, Tuke Moskova'nın en büyük alışveriÅŸ merkezlerinden birinde McDonald's'ın rakibi oldu.Tike'nin ortaklarından Mehmet Ali BurduroÄŸlu, Tike'nin kalitesine ve tadına güvendiklerini belirterek, Rusya'daki hedeflerinin 2-3 fast-food ve bir de Tike Restoran açmak olduÄŸunu söyledi. BurduroÄŸlu, 2003 yılında 3-4 fast-food restoranı daha açmayı hedeflediklerini, bunun için de Ä°srail, Atina, Paris ve Dubai'de giriÅŸimlerde bulunduklarını söyledi.Yurtdışında franchasing yöntemiyle yayıldıklarını söyleyen Mehmet Ali BurduroÄŸlu, restoranlarda Tike standardının tutturulması için çok titiz ve seçici davrandıklarını, tüm restoranların malzemelerinin, en ucuzu yerine en kalitelisi tercih edilerek kuruldukları günden beri aynı yerlerden temin edildiÄŸini kaydetti.MALZEMELER TÃœRKÄ°YE'DENMehmet Ali BurduroÄŸlu, Moskova'da olduÄŸu gibi açılması planlanan diÄŸer ÅŸubelerde de çalışacak aşçıların, kullanılacak baharat, nar ekÅŸisi, zeytinyağı gibi bazı malzemelerin mutlaka Türkiye'den gönderileceÄŸini belirtti.Ä°stanbul'da NiÅŸantaşı'nda 4'üncü restoranı açan Tike'nin bir diÄŸer hedefi ise, Ankara. 3 ay içinde Ankara'da da bir Tike Restaurant açılması planlanıyor.BurduroÄŸlu, kalitelerini koruyabilmek için çok fazla yaygınlaÅŸmayı düşünmediklerini ve bu nedenle de kısa vadede Ankara dışında yeni ÅŸubeler açılmayacağını vurguladı.Tike'de müşterileri iliÅŸkilerinde samimiyetin çok önemli olduÄŸunun altını çizen BurduroÄŸlu, ‘‘Müsterilerimiz düşüncelerimizin ve kalbimizin doÄŸru yerde olduÄŸunu biliyor ve ufak tefek aksaklıkları da görmezden geliyor’’ dedi.TÄ°KE AÇMA MALÄ°YETÄ°Mehmet Ali BurdurluoÄŸlu, bir Tike restoran açmanın maliyetinin yaklaşık 250-300 bin dolar, Tike fast-food açmanın maliyetinin ise 60-80 bin dolar olduÄŸunu belirtti. BurduroÄŸlu, Tike'nin internet sitesi www.tike.com.tr adresinde kısa bir süre önce açıldığını, siteden on-line sipariÅŸ vermenin de mümkün olduÄŸunu vurguladı.Tike'nin 25 ürünlük endeksi bile varTÄ°KE'nin ortaklarından Mehmet Ali BurduroÄŸlu, seçtiÄŸi 25 ürünün tüketimini her ay yanından hiç ayırmadığı dizüstü bilgisayarına yüklüyor ve bu verilerden bir istatistik oluÅŸturuyor. Bunu yapmasındaki amaç, müşterilerin seçimlerinden yola çıkarak standartların kontrolünü saÄŸlamak. ÖrneÄŸin çok tercih edilen bir ürünün daha sonraki ay tüketiminde azalma varsa bunun nedenlerini araÅŸtırıyor. Böyle bir durumda ilk incelediÄŸi sunumda ya da lezzette bir deÄŸiÅŸiklik olup olmadığı. Sorun eÄŸer bu sebeplerden kaynaklanıyorsa hemen giderilmesini saÄŸlıyor. Bir de farklı ÅŸubelerde müşterilerinin tercihlerine göre ağırlık vermesi gerekenleri belirlemeye çalışıyor. BurdurluoÄŸlu'nun istatistiklerine göre Tike'de en fazla tercih edilenler, Gavurdağı Salatası, çöp ÅŸiÅŸ, Adana Kebap ve kendilerine has ürünleri olan dondurmalı irmik helvası. Ãœrünlerin seçiminde ÅŸubeler arasında göze çarpacak farklılıklar yok ama elmalı baklavayı daha çok Levent müşterileri tercih ediyor. Ä°yi kebap yiyebilmek için kebapçı oldular TÃœMÃœ yurtdışında yüksek öğrenim gören dört kuzen olan Mehmet Ali BurduroÄŸlu, Orhan Tekin, Seha Tekin ve Ferhat YeÅŸilfırat, kebap yerken kendi alıştıkları tatları ve yemek yeme standardını bulamadıklarını düşünürek 1998'de Levent'te ilk Tike'yi açtı. KarşılaÅŸtıkları yoÄŸun ilgi üzerine Anadolu yakasında ÅžaÅŸkınbakkal ve GüneÅŸli'de ÅŸubeleri hizmete girdi. Ä°stanbul'daki yeni Tike NiÅŸantaşı'nda açıldı. Bu dört restoranda 150 personel çalışıyor. Kendi deyimleriyle ‘‘hobiden KOBÄ°'ye dönüştüler.’’Ortaklar ÅŸubelerini Levent'te bir bürodan yönetiyorlar. Böylece tüm ÅŸubelerin aynı anda ve eÅŸit olarak denetlenmesi saÄŸlanıyor. Â
button