Güncelleme Tarihi:
TİKA'dan tarafından yayınlanan raporda, 2013 yılında Türkiye'nin kalkınma işbirliği kapsamında TİKA tarafından hayata geçirilen projeler bölgelere göre ele alınırken, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla gerçekleştirilen ortak projeler de ayrı bir başlık altında incelendi.
Türkiye'nin son yıllarda uluslararası kalkınma işbirliği yapısı içinde dinamik ve model bir aktör olarak gelişen rolünün somut bir şekilde takip edilebildiği raporda, bölgelere göre yardım düzeyleri detaylı olarak yer aldı.
TİKA tarafından hayata geçirilen projelerin bölgesel dağılımı incelendiğinde, Afrika yüzde 33.7 ile ilk, Güney ve Orta Asya yüzde 21.83 ile ikinci, Ortadaoğu yüzde 21.74 ile üçüncü, Balkanlar ve Doğu Avrupa da yüzde 21.4 ile dördüncü sırada yer aldı.
En fazla yardım alan ülkeler ise Filistin, Tunus, Somali, Afganistan, Pakistan, Bosna Hersek ve Karadağ oldu. Proje ve faaliyetlerin sektörel dağılımı incelendiğinde ise yüzde 45,5'in sağlık, yüzde 20.49'un idari ve sivil toplum, yüzde 15.81'in eğitim, yüzde 14,78'in kültürel işbirliği ve restorasyon ve yüzde 3.45'in su ve su hijyeni alanlarında yapıldı.
Raporla ilgili değerlendirmede bulunan TİKA Başkanı Serdar Çam, Filistin'de başlatılan İrade Projesi'nin savaş mağduru olan engelli insanlara umut olmaya devam ettiğini belirtti. Çam, Yemen'deki Yemen Türk Mesleki Eğitim Enstitüsü'nde istihdam alanı oluşturarak ülkede işsizliğin azaltılmasına büyük katkı sağladıklarını, Bosna Hersek'te Doğu Bosna Tarımsal Kalkınma Projesi ve Sri Lanka'da inşasına başlanan Türkiye-Sri Lanka Dostluk Köyü'nün de önemli projelerden olduğunu kaydetti.
Somali'de Tarım Okulu ile Benin'de Pamuk Yetiştiriciliği Projelerinin Doğu Afrika'da örnek teşkil eden projeler arasında yer aldığını belirten Çam, bölgesel ekonomik kalkınma hedefleri çerçevesinde zamanında Süveyş Kanalı'nın en önemli limanlarından biri olan Zeyla Limanı üzerinde de çalışmalara başladıklarını ifade etti.
Çam ayrıca, Latin Amerika'da, Meksika, Küba, Peru, Bolivya, Guatemala, Brezilya, Şili, Arjantin, Belize, Guyana, Kolombiya ve Saint Lucia gibi ülkelerde eğitimden sağlığa, idari ve sivil altyapılardan üretim sektörlerine kadar birçok projenin hayata geçirilerek yeni coğrafyalara ulaşıldığına dikkati çekti.
TİKA strateji geliştirme dairesi raporlama ve koordinasyon birimi tarafından hazırlanan ve 243 sayfadan oluşan rapor,a www.tika.gov.tr adresinden erişim sağlanabiliyor.