Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2007 00:00
Yatırımda Türkiye’yi ’odak ülke’ seçen Çin’de temaslarda bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, iki ülke arasındaki ticaretin 5 yılda 50 milyar dolara yükseleceğini söyledi. Bunun dengeli olması için işbirliği isteyen Tüzmen, Çin Turizm İdaresi Başkanı Şiao Çivey’e, THY’ye 7 yeni hat açılmasını önerdi.
DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, bir süredir ayrıntılarını açıkladığı Türkiye’nin yeni Çin stratejisi için Çinli siyasileri ikna turuna çıktı. Türkiye ile Çin arasında 5 yılda 50 milyar dolara yükseleceğini söylediği dış ticaretin dengeli olmasını isteyen Tüzmen, ilk işbirliği önerisini Çin Turizm İdaresi Başkanı Şiao Çivey’e yaptı. Tüzmen, Çivey’den Türk Hava Yolları’na (THY) acilen 7 yeni hat açılmasını istedi. Çin Ticaret Bakanı Bo Xialai ile de masaya oturacak olan Tüzmen’in, Çin Başbakan Yardımcısı ile de buluşması bekleniyor.
HÜKÜMETİ KURDUK GELDİK: 8-11 Eylül tarihlerinde Çin’in yeni ticaret merkezlerinden Xiamen’de düzenlenen 11’inci Uluslararası Yatırım ve Ticaret Fuarı’na 150 kişilik bir heyetle gelen Bakan Tüzmen, Çin Ulusal Turizm İdaresi Başkanı Şiao Çivey ile yaptığı görüşmenin, hükümetin güvenoyu almasından sonra ilk yurtdışı ziyareti olduğuna dikkat çekti. Çivey’e "İlk resmi görüşme yaptığım bakan sizsiniz" diyen Tüzmen, "Çünkü, dünya ticaretinin yönü artık Çin’e dönüyor. Biz de çok iyi ilişkiler kurduğumuz Çin ile iş yapmaktan çok memnunuz. Çin ile ekonomik stratejik partner olmak istiyoruz" dedi.
DENGELEMEK İSTİYORUZ: Tüzmen, "Çin ile dış ticaretimizi dengelemek istiyoruz" derken, "Biz bu yıl 1 milyar
dolar ihracatı aşacağız ama sizin Türkiye’ye ihracatınız 13 milyar dolar. 5 yıl içinde dış ticaret hacmimizin 50 milyar dolara çıkacağını iddia ediyorum. Çinli yatırımcıları Türkiye’ye, Türk işadamlarını da Çin’de yatırım yapmaya yönlendirelim ki bu ticareti dengeleyelim" diye konuştu. İki ülke arasındaki turizme ayrıca önem verdiklerini söyleyen Tüzmen, "Geçen yıl sadece 65 bin Çinli turist Türkiye’ye geldi. Siz Çin’in turizm bakanısınız. Ve turizmin tek yolu ulaştırmadan geçer. THY’ye acilen 7 hat verin ki hem turistlerimiz hem de işadamlarımız daha çok gelip gitsinler. İngiltere’ye 200 bin turist göndermişsiniz. Türkiye’nin kısa sürede 100 bini geçmesi mümkün" diye konuştu.
FUARA KATILIM REKORU: Çin Ulusal Turizm İdaresi Başkanı Şiao Çivey de, Yatırım Fuarı’na 120 ülkeden katılımcı geldiğini, Türkiye’nin ise bu yıl büyük bölümü işadamlarından oluşan 150 kişilik bir heyetle en fazla stantı tutarak rekor kırdığını söyledi. Çivey, şöyle konuştu: "Türkiye’ye giden Çinli sayısı 2006’ya göre yüzde 20’den fazla arttı. Avrupa ile Asya’yı bağlayan ülkesiniz ve turizm imkánlarınız çok zengin. Aynı zamanda çok engin bir kültüre sahipsiniz. Çinli turistler bundan sonra Türkiye’ye de yönelecekler. Karşılıklı promosyon faaliyetlerimizi artıralım. İki ülkenin firmaları ve ticaret odaları arasında işbirliğinin geliştirilmesini çok istiyoruz."
Türkiye 15 milyar dolarlık yatırım projelerini tanıtıyor
ÇİN’in yeni ticaret merkezlerinden Xiamen’de düzenlenen 11’inci Uluslararası Yatırım ve Ticaret Fuarı’na 150 kişilik bir heyetle gelen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Çin’deki yatırım fuarında da 15 milyar dolarlık proje tanıtıyor. Bu projelerin bazıları şunlar:
Afşin Elbistan’da iki yeni termik santralın kurulması.Yapımı devam eden 25 adet hidroelektrik santralın özelleştirilmesi.
Elektrik sektörü özelleştirme projeleri.Jeotermal, kömür ve hidroelektrik yeni santraller yapımı.
Samsun ve Bandırma limanları özelleştirmesi.İki ülkenin özel sektör firmaları arasında elektrik, elektronik, makine, turizm, otomotiv, yazılım, inşaat, internet pazarlama, maden ve taşımacılık alanlarında çok sayıda proje.
Türkiye ile Çin arasında yeni stratejinin ipuçları
Türkiye, Çin’in ucuz işgücü ve ucuz ürünleri nedeniyle hem iç pazarda ve ihracat pazarlarında büyük güçlükler yaşadı.
Türk işadamları Çin ürünlerine karşı hem içeride hem de yurt dışında kampanyalar başlattı, Çin’in haksız rekabetine karşı mücadele etti.
Ancak Çin ile korumacı yöntemlerle rekabetin başarı getirmeyeceği anlaşıldı. Şimdi hem Türk işadamları hem de hükümet farklı bir yola giriyor.
Dış Ticaretten Sorumlu Bakan Kürşad Tüzmen ile Çin Ticaret Bakanı Bo Xialai’nin 58’inci hükümet dönemde başlattığı diyalog gelişti.
Türkiye’nin Çin pazarına girmesi için Çin adımlar atmaya başladı ve geçen eylül ayından itibaren Çin’e ihracat aylık bazda yüzde 50 artmaya başladı.
Çin’in yurt dışında ’doğrudan sermaye yatırımı’ yapmak isteyen firmalarının Türkiye’ye yönlendirilmesi için iki taraf birlikte çalıştı.
Türkiye’de Çin Sanayi Bölgeleri kurulması için karar alındı. Türkiye Çin’de ticarete, Çin de Türkiye’de üretim yatırımına odaklandı.
Çin: Dünya ekonomi ailesinin önemli ailesi olma yolundayız
11’inci Çin Uluslararası Yatırım ve Ticaret Fuarı açıldı. Çin Başbakan Yardımcısı Wu Yi, ülkesindeki reform sürecinin devam edeceğini ve Çin’in dünya ekonomi ailesinin en önemli üyesi olma yolunda yürüyeceğini söyledi. Yi, 120 ülkenin katıldığı fuarda karşılıklı yatırımların artmasını diledi.