Tıbbi cihaz denetim projesi

Güncelleme Tarihi:

Tıbbi cihaz denetim projesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2008 14:41

İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, “İstanbul'daki tüm hastanelerde cihazların doğru ölçüm yapıp yapmadığının denetimi kaçınılmazdır” dedi.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Tıbbi Cihaz Denetimi Projesi tanıtım toplantısında konuşan Bakar, İl Sağlık Müdürlüğü Tıbbi Cihaz Test ve Simülasyon Merkezinde, il sağlık müdürlüğüne bağlı hastanelerdeki cihazların denetimlerinin ve personel eğitiminin sürekli yapıldığını belirterek, bunun özel hastaneler dahil tüm İstanbul'a yayılması gerektiğini kaydetti.

Önceleri özellikle bazı kenar mahallelerde açılan kliniklerde tahlillerin, cihazlara konulmadan, kafadan yazıldığı yönünde şikayetlerin bulunduğunu ifade eden Bakar, yönetime geldikten sonra kliniklere, hastanelere sıkı denetim getirdiklerini kaydetti.

İl Sağlık Müdürlüğünün tüm hastanelerdeki cihazların denetimi ve cihazların testi çalışmasını başlattıklarını anlatan Bakar, şunları söyledi:
“İstanbul'daki tüm hastanelerde cihazların doğru ölçüm yapıp yapmadığının denetimi kaçınılmazdır. Alet ve edevatların doğru gösterip göstermediği, bozulup bozulmadığı, doğru sonuç verip vermediği çok önemlidir. Bu sonuçlara göre tedavi edileceğinden, tahlil yanlışsa tedavi de yanlış olacaktır. Biyomedikal Şubesi'ni kurduk, bu çalışmaları takip edecektir. Her hastane de bu kapsamda ister kendi şubesini kuracak, ister hizmet alımı yoluyla tıbbi cihaz test ve kalibrasyon merkezi faaliyetini yürütecektir.”

ÖLÇÜMÜ YAPILMAMIŞ CİHAZLAR TEHLİKELİ

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendislik Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yekta Ülgen ise tıbbi cihaz hizmet alımlarında uygulanması gereken yöntemlere değinerek, sağlık kuruluşlarında kullanılan teknoloji ve cihazların yönetiminin önemini vurguladı.

Hastanelerdeki periyodik bakımları ve kalibrasyon ölçümleri yapılmamış cihazların tehlikeli olduğunu belirten Ülgen, “Basit bir örnek verecek olursak, şu anda hiç böyle bir çalışma yapılmamış bir (x) hastanesine gitsek ve sadece tansiyon aletlerine baksak, bunların yüzde 25'inin kayık olduğunu hemen görürüz. Ya da görüntüleme cihazlarının ölçümünde, kadın mamografi cihazına tarama amacıyla giriyor, eğer açığa çıkan radyasyon gereğinden fazlaysa o kadında kanser riski artıyor. Dolayısıyla böyle cihazların en azından yılda bir kere kontrolünün, ölçümünün yapılması şarttır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!