TİB, dijital sansürde çığır açtı!

Güncelleme Tarihi:

TİB, dijital sansürde çığır açtı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2012 00:00

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı şimdi de suç işlemesi eşyanın tabiatı gereği mümkün olmayan bir hizmet sunan Tinyurl.com sitesine erişimi, mahkeme kararı olmadan engelledi. “Dijital sansür bürokrasimiz” dünyayı şaşırtmaya devam ediyor. Peki, buna “tekno-cehalet” diye gülüp geçelim mi? Ama Türk internet kullanıcıları bir gün AİHM’de kitle davası açarsa, TİB “uzmanları” ve diğer bürokratlar bunun altından kalkabilecekler mi?

Haberin Devamı

Aslında bu yazı sosyal medya ve gazetecilik üzerine olacaktı.

Yazıyı yazarken, okuyuculara yararlı olabileceğini düşündüğüm bir bağlantı (link) vermek istedim.

Vereceğim bağlantının uzun bir internet adresi olduğundan, epeydir kullandığım adres kısaltma hizmeti Tinyurl.com sitesinden yararlanacaktım.

Ama o da ne?

Ekranda şöyle bir mesaj belirdi:

“5651 sayılı yasa uyarınca katalog suçlar kapsamında yapılan teknik inceleme ve hukuksal değerlendirme sonucunda; bu internet sitesi (tinyurl.com) hakkında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın 01/03/20212 tarih ve 421.02.00.2012-104501 nolu kararı gereğince İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.”

Dünya internet tarihine geçecek bu trajikomik kararı için TİB’i kutlamak gerek!

O teknik incelemeyi ve hukuksal değerlendirmeyi yapan “uzmanları” da alnından öpmek lazım!

Haberin Devamı

Zira Tinyurl.com sitesi, üzerinde hiçbir içerik barındırmıyor.

Tek yaptığı, uzun bir internet adresi için, kullanıcıyı aynı adrese yönlendiren kısa bir alternatif yaratmak.

Yani örneğin benim İngilizce bloğumdaki http://istanbulian.blogspot.com/2012/01/waiting-for-istanbul-blizzard.html adresine ulaşımı kolaylaştırmak için, kullanıcıyı aynı yere yönlendiren ve çok daha kısa olan http://tinyurl.com/8596no9 adresini yaratmak.

TİB’in Tinyurl.com sitesine erişimi, muhtemelen bu sitede yaratılan kısa bağlantının yönlendirdiği apayrı bir sitede işlenen suç nedeniyle engellemesi şuna benziyor:
Bir banka soyuluyor. Polis ise banka soyguncularını değil de, bankanın dışında durup parmağıyla binayı işaret eden ilgisiz bir kişiyi tutukluyor.

* * *

Geçen ay, kendi kişisel sitemin de benzer bir trajikomik süreç sonucunda, benimle uzaktan yakından ilgisi olmayan bir mahkeme kararına dayanarak nasıl engellendiğini yazmıştım. Rolling Stone gibi meşhur dergilerden, Venus.com gibi bikini üreticilerine dek binlerce siteye, demokrasinin tüm şeffaflık ve hesap verebilirlik kıstaslarının çiğnenerek Türkiye’den erişimin engellendiğini belirtmiştim. (http://www.hurriyet.com.tr/planet/19847551.asp )

Tinyurl.com’un engellenmesi, dijital sansür bürokrasisinin vardığı son noktayı gösteriyor. Zira erişim engellenmesi kararının “idari tedbir” olduğu belirtiliyor ve herhangi mahkeme kararı dahi olmadığı böylece itiraf ediliyor.

Haberin Devamı

Peki, böylesine teknoloji cahili kararları kim alıyor?

Vatandaş olarak biz kimden hesap soracağız?

Verdiği “URL kısaltma” hizmeti ile suç işlemesi eşyanın tabiatı gereği mümkün olmayan Tinyurl.com’un engellenmesiyle, yıllardır bu hizmetten yararlanan onbinlerce Türk internet kullanıcısının neden mağdur edildiğini açıklayacak biri var mı?

Kuzu sanılan bunca insan bir gün hep beraber Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurup Türkiye’yi yüzbinlerce euro maddi ve manevi tazminata mahkûm ettirse, bu paralar TİB “uzmanlarının” mı cebinden çıkacak, yoksa yine vergisini tıkır tıkır ödeyen biz vatandaşların mı?

NOT: Bu yazının yayınlanmasından saatler sonra BTK yetkilileri TinyURL'e erişimi açtı. BTK Basın ve İlişkiler Müdürü Murat Aydın, bana şu açıklamayı gönderdi: "Konuya ilişkin yazınız üzerine söz konusu siteye erişim hususu tekrar incelenmiş, şikâyet edilen ve konusu suç teşkil eden içerikleri bizzat barındırmadığı tespit edilerek uygulanan idari tedbire son verilmiştir."

Haberin Devamı

• Hürriyet Gazetesi Dış Haberler Şefi Emre KIZILKAYA’nın iletişim bilgileri ve bloğuna http://about.me/emrekizilkaya adresinden ulaşılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!