Güncelleme Tarihi:
Hava-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu'nun yazılı açıklamasında, “medya organlarında 'THY'de hostes açığı' şeklinde yer alan haberlere ilişkin olayların, kamuoyuna eksik yansıtıldığı” belirtildi.
Ulaştırma sektöründe, “yorgunluk öldürür” şeklinde temel bir yasa bulunduğu vurgulanan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“Ne yazık ki bu temel yasa rekabet ve maliyet uğruna gözden çıkarılabilmektedir. Sivil havacılık sektöründe deneyimli ve eğitimli personel sayısı ve bu konudaki ön hazırlıkların büyüme projeksiyonu ile karşılıklı bir bağı vardır. Bu bağ koparıldığında uçuş emniyeti de riske girmiş demektir. İşte THY yönetimi; personel gerekliliklerini yerine getirmeyerek teknisyeni, uçucu personeli, yolcu hizmet memurunu, tüm personeli daha fazla iş yükü ile karşı karşıya bırakarak bu temel yasaya adeta davetiye çıkarmaktadır.”
“THY'nin teknisyen açığını kapatmak ve İstanbul dışında uçak hat bakım görevi yapan teknisyenlikleri ortadan kaldırıp İstanbul'a çekmek için teknik bakımın önemini hiçe sayan yeni bir uygulamaya gittiği” iddia edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Çeşitli illerden şoför, operatör, yolcu hizmet memuru, harekat koordinatörü gibi teknikle yakından uzaktan ilgili olmayan, teknik mesleki eğitim almamış personeli zorlayarak, ikişer saatlik eğitimlere tabi tutarak, uçak hat bakım işlerini yaptırmak istiyorlar. Ve bugün Adana Havalimanında pilot bölge olarak tüm itirazlarımıza rağmen, 'Crew Consept' süslü tanımının ardına gizlenerek bu işlemi fiilen uyguluyor. Sendikamız toplu iş sözleşmesinin 82. maddesi olan kadro pozisyonunda çalıştırma hükmünü ihlal eden bu konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne bildirmiştir.”
THY'NİN BÜYÜME STRATEJİSİ
“Bu şekilde uçuş emniyetinin riske atıldığı” iddia edilen açıklamada, “THY'nin büyüme stratejisinin risklerle dolu olduğu, altyapısının iyi planlanmadığı” savunuldu.
Açıklamada şöyle denildi:
“Bu büyüme önce uçak alımı yapılarak sağlanmıştır. Tarife yapısı, ekip planlama ve uçuş personeli sayısında denge ve uyum önemsenmemiştir. Çünkü havayolunda uçuş personelinin eğitim ve adaptasyonun önemli bir ön süre gerektirdiği kavranamamıştır.
THY büyüme projeksiyonlarına göre yapılan hesaplamalarda, 82 uçak adedine göre nisan ayında kabin memuru açığı 619 kişiydi. Genel Müdürün söylediği gibi uçak sayısı yıl ortasında 105 olduğunda bu açığın 1309 kişi olacağı bilinmekteydi. Şu anda sınavları yapılmış ancak eğitim işlemleri süren 411 kabin memuru adayı istihdam edilmeye çalışılmaktadır. Yaz tarifesi başlamıştır. Bu sayı ilave edilse bile yaz sezonunda THY'de hala 898 kabin memuru açığı ile planlama ve uçuş görevi yapılmaya çalışılacaktır.”