Tolga ÖZBEK
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2007 00:00
THY Uçuş Akademisi, Avusturyalı Diamond şirketinin imalatı çift motorlu DA42 tipi eğitim uçağı satın aldı.
Önceki gün İstanbul
Atatürk Havalimanı’na getirilen uçak, özel motorları sayesinde, hem mazot hem de jet yolcu uçaklarının kullandığı JetA1 yakıtıyla uçabiliyor. Gövdesi tamamen kompozit olan yeni nesil uçak, THY Uçuş Akademisi tarafından pilot adaylarının çift motorlu uçak eğitimlerinde kullanılacak. Pilotlar, küçük bir uçak olmasına rağmen donanım üstünlüğü sayesinde uçuş verilerini bilgisayar ekranlarından izliyor.
PİLOTU RAHATLATIYOR: "Glass kokpit" olarak adlandırılan bu sistem sayesinde öğrenci pilotlar, ileride görev yapacakları yolcu uçaklarının sistemlerini daha eğitimdeyken öğreniyor. Jet yolcu uçaklarının artık çoğunda olan "Glass kokpit" sistemi bir kaç ekranda pilota bütün verileri sunuyor. Gözucu ile yapılan bakışlarda bile tüm uçuş verilerinin görülmesini sağlayan bu ekranlar pilotun kokpitteki iş gücünü azaltıyor, uçağa olan hakimiyetlerini kuvvetlendiriyor.
ÖNCE TEK MOTORLULARLA: Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi’nde eğitime alınan pilotlar önce tek motorlu uçakla uçuyorlar. Cessna 172 tipi uçaklarla ilk eğitimlerini tamamlayan pilot adayları daha sonra çift motora geçiyorlar. THY Uçuş Akademisi kurulurken tek motordan çift motora kadar bütün uçakların "Glass Kokpit" olarak satın alınmasına karar verilmişti. Adaylar tek motorlu uçaklarla 200 saat uçuyorlar. Toplam uçuş süreleri de tek motor ve çift motor toplamı dünya standardı 211 saat olmasına rağmen THY bunu daha uzun süreyeyayarak, pilot adaylarının daha çok uçup daha tecrübeli olmalarını istiyor.
TİCARİ PİLOT LİSANSI: Yaklaşık 220 saatlik uçuş eğitimlerinin son bölümünü DA42 tipi uçakla tamamlayan adaylar, sınavdan geçirildikten sonra Ticari Pilot Lisansı almaya hak kazanıyor. Daha sonra pilotlar görev yapacakları, örneğin Boeing 737 ya da Airbus 320 alesinden uçak tiplerinin eğitimlerini aldıktan sonra THY filosunda görev yapmaya başlıyorlar. Bir pilotun THY’de seçilen uçak tipinde ikinci pilot olarak uçmaya başlaması da çift motorlu eğitim uçağından sonra yaklaşık altı aylık bir eğitim almasını gerektiyor. Bu eğitim yer dersleri ve seçilen uçak tipinin simülatör eğitimini kapsıyor.
BODRUM’A 100 YTL’YE UÇABİLİR: İki pilot ve iki yolcu toplam dört koltuklu DA42, ekonomik uçuş maliyetlerine sahip bir uçak. İstanbul’dan Bodrum’a 100 YTL’lik yani kişi başına 25 YTL’lik yakıt harcayarak uçabiliyor. Bu maliyetlere uçağın sigorta, bakım, finansman gibi kalemler dahil değil. Saatte ortalama 277 kilometre hıza sahip DA42, İstanbul-Bodrum arasını 1 saat 45 dakikada alabiliyor. Uçağın fiyatı özelliklerine bağlı olarak 360 ila 450 bin Euro arasında değişiyor. Havadaki tutunma gücü yüksek olan bu uçaklarda son derece güvenli motorlar kullanılıyor.