Güncelleme Tarihi:
THY'den yapılan yazılı açıklamada, kurum tarafından VIP ve CIP çalışanlarına uygulanmakta olan bu testin, basında çıkan haberlerde bazı yanlış iddialara ve imalara konu olduğu belirtildi.
“Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI-Minnesota Multiaxial Personalty Inventory)” adını taşıyan testin, ilk olarak 1939 yılında geliştirilmeye başlandığı ve zaman içinde gelişerek bugünkü muhtevasını aldığı dile getirilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“566 sorudan oluşan ve halen dünyanın çeşitli ülkelerinde yaygın olarak kullanılan test, orijinalinden Türkçeye çevrildikten sonra güvenirlilik ve geçerlilik çalışması yapılarak ülkemizde uygulanmaya başlanmıştır. THY'de uygulanan test, soru sayısı ve muhtevası olarak orijinalinin aynısıdır. Bazı basın yayın organlarının öne çıkardığı, kişilerin inanç sistemi ve cinsel değerlerine yönelik olarak testte yer alan sorular, 566 sorunun çok azını kapsamakta olup, insanların genel kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olması için sorulan ve testin orijinalinde de yer alan sorulardır. Kaldı ki, MMPI uygulamasında sonuçlar, soruların tek tek değerlendirilmesiyle değil, birbirleriyle çapraz ve gruplandırılarak değerlendirilmesiyle elde edilmektedir.”
“THY, TESTİ DAHA ÖNCELİ YILLARDA DA UYGULADI”
Açıklamada, THY'nin, çalışanlarının kişilik özelliklerinin objektif ve bilimsel kriterler temelinde ortaya çıkartılabilmesi, bu çerçevede potansiyel iyileşme alanlarının belirlenebilmesi ve çözümlerinin geliştirilebilmesi için çeşitli dönemlerde bu türlü testleri yaptığı vurgulandı.
Bu testlerin yapılmasının, THY'nin mevcut İnsan Kaynakları Yönetmeliği'nde de yer aldığına işaret edilen açıklamada, “Bu tür testler daha yaygın olarak işe yeni alımlarda kullanılabildiği gibi, mevcut çalışanlar üzerinde de kişinin göreve uygunluğunun değerlendirilebilmesi ve gelişim alanlarının belirlenebilmesi amacıyla kullanılabilmektedir. Yani, hizmet kalitesinin artırılmasında, hizmetlerin çeşitlendirilmesinde ve çalışanların doğru görevlendirilmesinde karar alma ve değerlendirmede yardımcı bir unsur olmaktadır” denildi.
Açıklamada, THY'nin MMPI testini daha önceki yıllarda da çeşitli defalar uyguladığı, tamamen konusunda uzman kuruluş tarafından yapılan testin sonuçlarının sadece genel değerlendirme raporu olarak kurum yönetimiyle paylaşıldığı, testin ayrıntıları ve personelin kişilik haklarına dokunabilecek herhangi bir bilginin kesinlikle verilmediği kaydedildi.
Değerlendirme raporunun verilmesini takiben test belgelerinin imha edildiği belirtilen açıklamada, “VIP ve CIP'de çalışan yaklaşık 100 kişiyi kapsayacak envanter çalışması, şu ana kadar 60 çalışanda uygulanmıştır. Görüleceği üzere MMPI testi, tüm dünyada kabul görmüş, çağdaş ve bilimsel, THY'nin hizmet kalitesini ve çalışan memnuniyetini artırmayı hedefleyen bir çalışma. Desteklenmesi gereken bilimsel bir çalışmaya olumsuz anlamlar yüklenmesini ne yazık ki iyi niyetli yaklaşımdan uzak olarak değerlendiriyoruz” denildi.