THK'da vurgun 3 trilyon uçurmuşlar

Güncelleme Tarihi:

THKda vurgun 3 trilyon uçurmuşlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın onayı ile başlatılan soruşturma sonucu, başta Genel Başkan Atilla Taçoy olmak üzere, THK yöneticilerinin kurumu yaklaşık 3 trilyon lira zarara uğrattıkları belirlendi. Hürriyet'in ele geçirdiği Mülkiye müfettişleri raporuna göre, kurban derileri ile fitre ve zekatlardan toplanan paralar usulsüzce harcandı.

HÜRRİYET, Türk Hava Kurumu yöneticilerinin, kurumu tam 6 milyon 300 bin dolar zarara uğrattıklarını ortaya çıkaran müfettiş raporunu ele geçirdi. Türk lirası karşılığı 2 trilyon 910 milyar 600 milyon lirayı bulan usulsüzlük, Mülkiye müfettişlerinin soruşturması sonucunda ortaya çıktı. Kurban bayramlarında vatandaşlardan toplanan kurban derileri ile fitre ve zekatlardan elde edilen trilyonlarca liranın usulsüzce harcanması büyük şaşkınlık yarattı. İçişleri Bakanlığı, mülkiye müfettişlerinin raporu üzerine 06 Eylül 1999 tarih ve 39/27 ve 147/36 sayılı tevdi raporu ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu ve başta THK Genel Başkanı Atilla Taçoy olmak üzere toplam 17 kişi hakkında hem ceza davası açılmasını, hem de batan paraların kendilerinden tazmin edilmesi için hukuk davası açılmasını istedi. THK'daki usulsüzlük, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın 7 Temmuz 1999'da Teftiş Kurulu Başkanlığı'na soruşturma onayı vermesiyle başladı. Mülkiye müfettişlerinin soruşturmasında sonucunda yazdıkları raporda şöyle denildi:

İFLASA PROJE

Zirai ilaçlama ve orman yangınları ile mücadele uçağı üretim projesinin, proje yeterliliği ve tecrübesi olmayan ve iflası uluslararası mali denetimlerle de belgelenen İngiliz EPA firmasına verildiği anlaşılmıştır.

4 KİŞİLİK ŞİRKET

Trilyonlar ödenen iflas etmiş İngiliz EPA firmasının sadece 4 adet personelinin bulunduğu, üretim tesisi ve teknik personelinin olmadığı iddiası doğrudur.

GÖRÜŞ ALINMAMIŞ

Ayrıca söz konusu proje ile ilgili olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı TAI ve TUSAŞ gibi uzman kuruluşlardan görüş alınmadığı, EPA firmasının bugüne kadar 5 adet deneme uçağı ürettiği ve yeterli uçuş deneyiminin olmadığı anlaşılmıştır.

YANLIŞ TERCİH

Proje için teklif veren ABD'nin Ayres, Nexus ve Air Tractor firmaları, dünya piyasalarında tanınan, güvenilirliliği ve deneyimi kanıtlanmış firmalar olmasına rağmen, EPA firmasının seçiminin uygun tercih olmadığı ve bu nedenle Türk Hava Kurumu'nun büyük oranda zarara uğratıldığı kanaat ve sonucuna varılmıştır.

İMKANSIZ PROJE

Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Atilla Taçoy ile diğer sanıkların, malvarlığı devlet malı sayılan Türk Hava Kurumu'nu; bugün gelinen noktada, gerçekleşmesinin mümkün ve yararlı olmayacağı somutlaşan zirai mücadele ve yangın söndürme uçağı alımı ve üretimi işinde, kurumun artırma-eksiltme ve ihale yönetmeliği yok sayılarak, EPA firmasından alınan, bilirkişi raporunda da azami değerinin 2 milyon dolar olabileceği tahmin edilen malzeme bedeli dışında, mahiyeti, piyasa ve ekonomik değeri belirlenemeyen sınai mülkiyet hakkı için 4 milyon 300 bin dolar ödemek zorunda bırakarak zarara uğrattıkları kanaat ve sonucuna varılmıştır.

ZARARI ARTIRDILAR

1994 yılında temsilcisi olduğu İngiliz SLGSBY firmasına ön araştırma yaptırmak, 1996 yılında, Türk Hava Kurumu'ndan önce proje için yurtdışı firmalardan temsilcilik alma girişiminde bulunmak suretiyle, başından beri işin içerisinde olan EPA firmasının Türkiye temsilcisi HES firması sahipleri Hasnun Toroslu ve Murat Özdicle ile dizayn destek anlaşması imzalanan N.D.N. Aircraft Ltd. firması sahibi N. Desmond Norman'a haksız menfaat temin ettikleri ve devam ettirilen ödemelerle Türk Hava Kurumu'nun zararını artırdıkları kanaaat ve sonucuna varılmıştır.

KENDİLERİ ÖDESİN

Bu nedenle Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Atilla Taçoy ve diğer sanıkların Türk Ceza Kanunu'na göre yargılanmaları ve Türk Hava Kurumu zararının kendilerinden tazmini için yargı yoluna müracaat edilmesi gerektiği anlaşılmıştır.

Hakim önünde hesap verecek

Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Atilla Taçoy, Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yılmaz, Genel Yönetim Kurulu üyeleri Aydoğan Babaoğlu, Dr. Lütfi Doğan, Yalçın Şenol, Erol Özbal, İbrahim Geylani, Yavuz Fırat, H. Erkan Karaca, Turgay Oktar, Neşide Bozkaya, Enver Yavuz, Murat Demir, Şaban Baş, THK Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Cumhur Evcil, THK Genel Başkan Danışmanı H. Yılmaz Çavuşoğlu ve THK Türkkuşu Harekat Başkanı Bustafa Bozer.

Hava oyunlarında bile usulsüzlük

Müfettiş raporunda, THK ile PH Program Hizmetleri ve Ticaret Limited Şirketi arasında yapılan 1. Dünya Hava Oyunları Organizasyonu'nun pazarlama, halkla ilişkiler, medya ve reklam satışları ile sponsorluk ve tanıtım hizmetlerinin yürütülmesine dair sözleşmeyle de devletin zarara uğratıldığı, görevin kötüye kullanıldığı, menfaat temin edildiği belirtildi. Bununla ilgili olarak da 3 Haziran 1998'de Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca, Ankara Defterdarlığı ve Maliye Bakanlığı'na da suç duyurusunda bulunuldu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!