Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2000 00:00
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), kasım ayında da gazetecilerin çeşitli nedenlerle ''itilip kakıldığını, dövüldüğünü, engellendiğini, hakarete uğradığını ve gözaltına alındığını'' bildirdi.
TGC tarafından açıklanan kasım ayı basın raporuna göre, geçen ay medyaya yönelik olaylar ve belirlenen engellemeler şöyle:
- Bir kadın gazetecinin, İçel'e bağlı Tarsus ilçesinde gözaltındayken polisin cinsel tacizine uğradığı iddiası tüyler ürpertti. İddiaya göre polis, kadın gazeteciyi tecavüzde bulunmakla tehdit etti. Konuyla ilgili suç duyurusu inceleniyor.
- Erzincan'da bir gazeteci, katıldığı basın toplantısında tehdide uğradı ve binadan zorla çıkarıldı.
- Ankara'da Star Gazetesi muhabirinin otomobili kundaklandı.
- Milliyet Gazetesi kurşunlandı.
- Arena ekibi, Antalya'nın Finike ilçesine bağlı Hasyurt Beldesi'nde saldırıya uğradı.
- İstanbul Kartal'da polis, bir basın açıklamasını engelledi. Çekim yapan gazeteciler tehdit edildi, hakarete uğradı.
- Ankara'da TGRT kameramanı, Anayasa Mahkemesi önünde sivil bir polistarafından dövüldü.
- Ayın ilgi toplayan olaylarından biri de bir köşe yazarının yazısının, kendi gazetesi tarafından sansür edilmesi oldu. Sabah Gazetesi yazarı Cengiz Çandar'ın yazısında, 'Türk Silahlı Kuvvetleri'ne hakaret edildiği ve suç unsurları taşıdığı' ileri sürülüyordu. Bildirildiğine göre, Çandar yazısını düzeltmeye ve geri çekmeye yanaşmamış, bunun üzerine yazı yayınlanmamıştı. Çandar ise daha sonra, konuyla ilgili açıklamada yer alan bilgilerin doğru olmadığını bildirdi.
- Yeni Evrensel Gazetesi, İstanbul DGM kararıyla bir ay kapatıldı, Özgür Gelecek Gazetesi ise toplatıldı.
Medyaya ve çalışanlarına yönelik çeşitli engellemelerin yanı sıra gazetelerle gazetecilere açılan davaların kasım ayında da sürdüğü vurgulanan raporda, Milliyet Gazetesi'nde bir dizi yazıya mahkeme tarafından tedbir konularak yayınının durdurulduğu belirtildi. Raporda, Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticilerinin üç ayrı davadan beraat ettiği, bir davada 200 milyon liralık tazminat cezasının Yargıtay tarafından bozulduğu, iki tazminat davasının ise reddedildiği kaydedildi.
En önemli olay Sabah gazetesi
Kasım ayının basınla ilgili en önemli olayının ise Sabah Gazetesi'nde yaşandığı ifade edilen raporda, şöyle denildi:
"Ayın başında, gazetenin imtiyazının Bilgin Yayıncılık'tan Sabah Yayıncılık'a devredildiği açıklandı. Bir hafta sonra da, Sabah hisselerinin Borsa endeksinden çıkarıldığı bildirildi. Ayın sonunda ise Sabah Grubu'nun el değiştirdiği haberi bomba gibi patladı. Sabah Grubu'nun patronu Dinç Bilgin, kendisine ait tüm hisseleri Mehmet Emin Karamehmet, Murat Vargı ve Turgay Ciner'e sattı.
Diğer bir ilginç olay da Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in İsrail gezisi sırasında yaşandı. Cem'i izleyen Türk gazetecilerden üçünün çantasında kullanılmış gaz bombası ve mermi kovanları bulundu, gazeteciler bir süre gözaltına alındı. Paniğe yol açan olay sırasında Türk gazeteciler, 3 saat boyunca sorgulandıktan sonra serbest bırakıldılar.
RTÜK'ün, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda açıklanan yayın durdurma kararlarıyla ilgili bilanço ise dikkatleri bir kez daha bu kuruluş üzerinde topladı. Kurul Başkanı Nuri Kayış'ın verdiği bilgiye göre, Yüksek Kurul 2000 yılı içinde toplam 4 bin 87 gün yayın durdurma kararı verdi."