Güncelleme Tarihi:
ANAYASA’ya göre ekim ayının ilk günü saat 15.00’te TBMM Genel Kurulu kendiliğinden çağrısız toplanıyor. İlk oturumda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan genel kurula hitap edecek. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nın lağvedilmesinin ardından Meclis’i ilk kez ziyaret edecek olan Erdoğan, Genelkurmay Tören Kıtasınca karşılanacak. Geçmişteki A tipi protokol uygulamalarında olduğu gibi karşılamada 160 kişilik askeri birlik olacak. Uğurlamada ise B tipi protokole uygun olarak 20 kişilik askeri kıta hazır bulunacak. Geçmişte TBMM’deki törenlerde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tören Taburu görev alıyordu. TBMM yerleşkesindeki taburun 2011’de kaldırılmasının ardından tören taburu Çankaya Köşkü’nden getiriliyordu. Bundan sonraki uygulamalarda tören kıtası Genelkurmay’dan alınacak.
SADE RESEPSİYON
Meclis Başkanı İsmail Kahraman, son yıllarda terör olayları nedeniyle yapılmayan resepsiyonu bu yıl programa aldı. Ancak resepsiyonun müziksiz sade şekilde düzenleneceği belirtildi. Açılış günü Meclis’in ilk işi, Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi olacak.
KHK’LARIN YÖNTEMİ TARTIŞILIYOR
Tatile girmeden önce TBMM Genel Kurulu’nda yapılan son işlem, 667 sayılı ilk KHK’nın doğrudan gündeme alınması olmuştu. Meclis Başkanlığı genel kurula sundu, ancak bu konuda görüşme olmadı. KHK’ların görüşülme yöntemi ve olası değişiklikler, yeni dönemin en önemli tartışma konularından olacak.
CHP, 30 gün içinde görüşülme şartının yerine getirilmediği bazı KHK’larla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurularını yaptı. TBMM İçtüzüğü’ne göre her KHK’nın 30 gün içinde Meclis’te görüşülmesi gerekiyor ancak bu şarta uyulmaması halinde bir yaptırım düzenlenmiyor.
KAPATILAN KURUMLAR VE İHRAÇLAR
Meclis’e sunulan 8 KHK’dan ilkinde kapatılan kurumlar yer alıyor. İkinci KHK’dan itibarense bütün düzenlemelerde ihraçlar bulunuyor. İlk iki KHK’da ihraçlar metin içinde yazılıyken sonrakilerde “ekli liste” olarak düzenlendi. Şimdi bu KHK’ların hangi yöntemle görüşüleceği, içeriğinde veya ekinde düzenlenen ihraçların ayrılıp ayrılamayacağı veya hangi yöntemle ayrılacağı, önemli tartışma konusu. Anayasa Mahkemesi, OHAL kapsamındaki KHK’ların Anayasa denetimine bağlı olmadığını hükmederse Meclis’teki işlemler ayrıca önem kazanacak. Bu durumda Meclis’te yasalaştırılmayan maddeler AYM’ye götürülemeyeceğinden ihraçlarla ilgili iç hukukta itiraz mekanizması olmayabilecek.