Tezgahta pişmaniye satıcılığından pestil krallığına

Güncelleme Tarihi:

Tezgahta pişmaniye satıcılığından pestil krallığına
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2007 11:07

İzmir'de ortaokul öğrencisiyken ders saatleri dışında tezgahta pişmaniye satan Kaya Büyükbayraktar, hayalini gerçekleştirerek, memleketi olan Gümüşhane'de kurduğu Kral Pestil Köme şirketiyle en büyük pestil üreticisi konumuna geldi.

Kral Pestil Köme Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, Gümüşhane ile adı özdeşleşen pestilin sektörel bazda ilk işletmesini kendisinin kurduğunu söyledi.

Gümüşhaneliler tarafından sadece evlerde tüketilmek üzere hazırlanan pestilin, bugün kendileri de dahil kentte 13 firma tarafından üretildiğini ve Türkiye'nin dört bir yanında satışa sunulduğunu belirten Büyükbayraktar, pestilin markalaşmasında önemli pay sahibi olduklarını anlattı.

Büyükbayraktar, İzmir'de ortaokul öğrencisi iken ders saatleri dışında pişmaniye satarak ihtiyaçlarını karşıladığını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Pişmaniye satarken aklımdan annelerimizin bölgemizde yaptığı pestili üretip satmak geçiyordu. O yıllarda içimde uhde olarak kalan bu düşüncemi, yıllar sonra Gümüşhane'ye döndüğümde hayata geçirmeye karar verdim. İlk olarak evlerde yapılan pestili alarak terminal mevkisinde açtığım iş yerinde satmaya başladım. Daha sonra küçük bir üretim tesisi kurdum. Evlerde üretilen pestil çok sert oluyordu. Biz pestilin içerisine hem ceviz hem de fındık koyarak kaliteyi yükselttik. Daha sonraları süt ve bal da katarak pestildeki kaliteyi daha da yükselttik. Her geçen gün talep artıyordu. Uzun bir süre uğraştan sonra pestil üretiminde makineleşmeyi getirdik. Kış aylarında da pestil üretimi, makineleşme ile başlamış oldu.”
/images/100/0x0/55ea6879f018fbb8f87df2fb

Büyükbayraktar, ilk yılda 1 ton 620 kilogram pestil üretimi yaptıklarını belirterek, “Bugün aylık 80 ton pestil üretimi yapan bir işletmeyiz. Bu yeterli mi, hayır. İhracat yapmayı planladığımız bu günlerde, hem işletmemizi daha da büyütmenin hem de kapasiteyi artırmanın çabası içerisindeyiz. Bu işe ilk başladığımız gün ayda 80 ton ürün üreteceğimizi hayal bile edemiyorduk” diye konuştu.

Pestili Gümüşhane'de geliştirirken en büyük sıkıntılarının hammadde yetersizliği olduğunu ifade eden Büyükbayraktar, “En çok üzüldüğüm de budur. İlk başladığım yıllarda dut da ceviz de yeterli idi. Ama ne yazık ki bağlar, bahçeler hep betonarme binalarla doldu. Bu nedenle bizler de ana ham madde olan ceviz ve dutu başta İran olmak üzere yurt dışından ithal ediyoruz” dedi.

GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI AKÇAY

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Gümüşhane pestil ve kömesinin Türkiye'nin nadide ürünlerinden olduğunu söyledi.

Evlerde hazırlanıp tüketilen, eşe dosta hediye edilen bu ürünün Kaya Büyükbayraktar'ın girişimciliğiyle Gümüşhane'de ekonomik bir sektör haline geldiğini belirten Akçay, “2004 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne Gümüşhane dutu, pestili ve kömesinin tescilini yaptırdık. Gümüşhane pestil ve kömesi artık bizim malımızdır. Bu sektörde bugün 13 tane tescili yapılmış ticari işletme faaliyet gösteriyor” diye konuştu.

PESTİL NASIL YAPILIYOR

Ana malzemeleri taze dut, toz şeker, bal, süt, un ve ceviz içi olan pestil için büyük bir kazan içerisinde dutlar kaynatılır. Posasından süzülerek ayrılan dut suyu, içerisine un eklenip karıştırılarak tekrar kaynatılır. Bulamaç haline gelen karışıma şeker, süt veya bal eklenir. İyice kıvamlanan karışım, yere serilen bezler üzerine dökülerek yayılır. İçerisine, kıyılmış ceviz parçaları atılır.

Güneşle direkt temas eden pestil, iyice kuruduktan ve çıtır hale geldikten sonra bezden ayrılarak tenekelere bastırılıp saklanır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!