İdris EMEN
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2017 19:48
Karaman Kisecik’te temel geçim kaynağı hayvancılık olan köylünün merasına yapılması planlanan büyükbaş hayvan yetiştirme tesisiyle ilgili bilirkişi raporundan, “Mera bölgeye tesisten daha yararlı” tespiti çıktı. Raporda, “Meralar ülke ekonomisi için stratejik öneme sahip” değerlendirmesi yapıldı.
GEÇİMİNİ hayvancılıkla sağlayan 450 hanelik Karaman’nın Kisecik köyündeki 50 dönümlük arazi Toprak ve Mevzi Komisyonu’nun 1957 tarihli kararıyla mera olarak ilan edildi. 2009 yılına kadar köy halkı tarafından mera olarak kullanılan arazi, bölgede yapılan arazi toplulaştırılması sonucunda mera statüsünden çıkarılarak tarım arazisi olarak değiştirildi.
Maliye hazinesine devredilen arazi köylüler tarafından mera olarak kullanılmaya devam edildi. 50 dönümlük merada büyükbaş hayvan yetiştirme tesisi yapmak isteyen özel bir şirket 2015 yılında Karaman İl Özel İdaresi’ne başvurdu. Başvuru üzerine imar planlanı değiştirilerek arazi, ‘entegre büyükbaş süt hayvanı yetiştiriciliği ve buna bağlı ek tesisler alanı’ olarak ilan edildi.
Meranın tesis amaçlı imara açılmasına karşı çıkan Kisecik köyü halkı ile Karaman Çevre Platformu planla ilgili İl Özel İdaresi’ne başvurarak itirazlarını dile getirdi. İtirazın reddedilmesi üzerine köy halkı planların iptali için Konya 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme söz konusu büyükbaş hayvan yetiştirme tesisinin kurulması planlanan alanda bilirkişi incelemesi istedi.
BAŞKA YERE YAPYapılan inceleme sonucunda hazırlanan bilirkişi rapor Konya 1. İdare Mahkemesi’ne gönderildi. Raporda mera olarak kullanılan alanın inşa edilmesi planlanan büyükbaş hayvan yetiştirme tesisinden daha fazla bölge ekonomisine katkıda bulunduğu vurgulandı. Köyün merasında bir tesisin inşası halinde başka tesisler için taleplerin artacağı belirtilen raporda, meraların ülke ekonomisi açısından stratejik özellik taşıdığı ifade edildi. Tesisin başka bölgelerde yapılma imkanı olduğu belirtilen raporda 50 dönümlük arazinin “entegre büyükbaş süt hayvanı yetiştiriciliği ve buna bağlı ek tesisler alanı” ilan edilmesinin kamu yararına ve bilimsel verilere uygun olmadığı belirtildi.
4 KÖYÜ BESLİYORKöyün merasında tesis yapıldığı takdirde köyde küçükbaş hayvancılığın biteceğini savunan Kisecik Köyü Muhtarı Bülent Öztürk de tesise karşı; “Bizim köyümüz 450 hanelik bir köy. Köyün yüzde yetmişi geçimini hayvancılıktan sağlıyor. Köyde 3 bin civarında büyük ve küçük baş hayvan var. Tesisin yapılması planlanan alan başta Kisecik köyü olmak üzere 4 köyü besliyor. Meramızda tesis yapıldığı takdirde köyde küçükbaş hayvancılık biter. Ayrıca tesisin yapılması emsal olacağı için köyümüzün çevresindeki diğer bölgelerde de tesis yapılmasının yolu açılacak. Bu yüzden meramızda tesis yapılmasına karşıyız. Bu yüzden meramızda tesis yapılmasının önünü açan planların iptal edilmesi için dava açtık.”