Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2008 10:34
Tesco'nun İzmir'de açtığı Kipa Dağıtımı Merkezi'nde kullanılan “kağıtsız teknolojinin” ABD, Polonya, Çin, Malezya ve Japonya'da kurulacak merkezlere uyarlanacağı belirtildi.
Kipa Tesco Üst Yöneticisi (CEO) Simon King, İzmir'in Torbalı ilçesinde oluşturdukları dağıtım merkezinde dünyada ilk kez uygulanan bazı sistemleri hayata geçirdiklerini söyledi.
Yaklaşık 50 milyon dolar maliyetle ve 240 bin metre kare alanda kurdukları tesisin ilk etapta 41 bin metre karelik bölümünü hizmete soktuklarını ifade eden King, toplam kapalı alanının 60 bin metre kareye kadar genişletilebileceğini ifade etti.
Türkiye çapındaki toplam 67 hipermarket ve ekspres markete ürün sevkıyatı yapılan merkezde geçen yıl 20 milyon kolinin mağazalara dağıtıldığını, bu yıl için 42 milyon kolinin dağıtılmasının planlandığını belirten King, merkezde halen 400 olan çalışan sayısının 2010 yılında 900'e çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.
King, dağıtım merkezinde uygulanan sistemin, Tesco'nun dünya üzerindeki depoları arasında ilk kez uygulandığını ifade etti.
Deponun 290 mağazaya sistematik hizmet verebilecek kapasitede olduğunu ve perakende sektöründe ilklerin denendiği bir yer haline geldiğini ifade eden King, şöyle konuştu:
“Orta Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerindeki Tesco depolarında kullanılan sistemlerin en iyi çalışan kısımları bir araya getirilerek, Tesco dünyasındaki en iyi çalışan dağıtım merkezi İzmir'de yaratıldı. Kullanılan bilgisayar yazılımı ilk olarak uygulanıyor. Kağıtsız sistem olarak da adlandırılan sistemle mağazalardan gelen ürün talebi depo görevlilerinin kollarında takılı bulunan bilgisayara yansıyor ve anında talebe yanıt veriliyor. 3 boyutlu depo yönetim sisteminin kullanıldığı merkez, değişik özellikleriyle de Tesco dünyasında örnek teşkil ediyor. Uygulanan sistem sayesinde daha az stok ve daha hızlı mal kabulü sağlarken nakliye ve iş gücü maliyetlerini de önemli oranda düşürebildik.
Halen Tayland gibi uzak bölgelerde de dahil olmak üzere tüm Tesco operasyonlarının bulunduğu 13 ülkeden, İzmir'deki dağıtım merkezine ziyaretler yapılıyor. Operasyon modeli ve çalışma şekli konusunda eğitimler veriliyor. İzmir'de uygulanan ve başarılı olan operasyon modeli iki yıl içinde başta ABD olmak üzere Polonya, Çin, Malezya ve Japonya gibi ülkelerdeki depolara belli bir takvime göre uyarlanacak.”
BİYODİZEL YAKIT KULLANIMI
Kipa'nın çevre sorumluluğu kapsamında sürdürülebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini, bu doğrultuda çevre dostu mağazalar açmaya başladığını belirten King, tüm mağazalarında atmosfere salınan karbon miktarını 2020 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltmayı hedeflediklerini söyledi.
Dağıtım Merkezi'nde de, temiz enerji kullanımı yönünde önemli adımlar attıklarını ifade eden King, merkezde biyodizel uyumlu bir yakıt istasyonu kurulduğunu, tüm araçların bu yakıtı kullanmaya başladığını da kaydetti.
PERAKENDE SEKTÖRÜ
İzmir'de yapılan yatırım ve kullanılan teknolojinin grubun Türkiye pazarına verdiği önemin bir göstergesi olduğunu da kaydeden King, Türkiye'de büyümeyi sürdüreceklerini, 2008 yılında en az geçen yılki kadar mağaza açmayı planladıklarını dile getirdi.
Perakende sektörünün Türkiye'de en hızlı gelişim gösteren alanlardan biri olduğuna dikkat çeken King, “Perakendecilik, özellikle son yıllarda yapılan yatırımlar sayesinde ülke ekonomisine en önemli katkı sağlayan ve istihdam yaratan sektörlerden biri haline geldi. Özellikle Türkiye'nin genç nüfusu dikkate alındığında organize perakende sektörü istihdam açısından büyük bir avantaj olarak görülebilir. Perakende sektörünün, önümüzdeki yıllarda dünyadaki gelişmelere de paralel olarak Türkiye ekonomisi içinde önemini artıracağını düşünüyoruz” diye konuştu.