Güncelleme Tarihi:
Tarkan Konar’ın Kurabiye Sokak’ta ortağı olduğu Muaf Cafe-Bar’ın mühürlenmesini manidar bulduğunu belirterek şunları söyledi: Baktığınız zaman en basitinden sürekli esnafın bu süreçte mağdur olduğundan bahseden bir yerel yönetim var. Madem bu kadar esnafın mağduriyetini önemsiyorsun niye hemen bir düzenlemeyle bu masa-sandalye konusunu düzene koymuyorsun diye sorulabilir. İşyerimin önüne masa ve sandalye koyduğum için ceza kesildi. Yasağın kendisi problemli zaten. Türkiye Cumhuriyeti’nde tek bir ilçede olan bir yasak. Dolayısıyla yaz günü, bu sıcakta içeride sigara içme, kapıda masa-sandalye yok. Bırakın işletmeciyi, mekanın müşterisinde ciddi bir tepki yaratmakta.
KAFE KAPANDI, KAPIYA BU YAZI ASILDI / Foto Galeri
İnsanlar, kendileri içeriden sandalyelerini alıp, masa olmasa bile, dışarıda oturmak istiyorlar. Şununla çok sık karşılaşıyoruz; müşteri ‘Ya gelirse bana ceza kessin kardeşim’ deyip, yeri geldiğinde esnafa bile müdahale ediyor. Böyle bir durum var. Hukuk büromuz gerekli girişimleri başlattı. İtirazın içeriğinde yürütmeyi durdurma istemi de var. Direkt açıklama yüzünden, misilleme niyetine yapıldığını da söyleyemeyiz. O zaman ispatıyla yükümlü oluruz. Dünkü (önceki gün) açıklamamızda söylediğimiz gibi, bir yandan esnafın mağduriyetinden bahsedip ama esasında hala rutin esnaf aleyhine faaliyetlerine bir yandan da devam ediyorlar demiştik. Herhalde bundan daha iyi tescilleyemezlerdi. Biz istesek böyle bir şey vermezlerdi elimize. O anlamda da teşekkür ediyorum ben Beyoğlu Belediyesi’ne.
ZABITALAR 1 SAAT SONRA GELDİ
İşyeri mühürlenirken orada olan BEYDER Eşbaşkanı Tahir Berrakkarasu da yaşananları şöyle anlattı: “Biz saat 15.00’te basın açıklaması yaptık. Açıklamayı Tarkan okudu. Saat 16.00’da 3 gün kapatma tebliği geldi. Resmi kıyafetli zabıtalar geldiler. Ellerinde encümen kararı vardı. Nedeni de, Nisan ayında bir kez tespit yapılmış. Tam kapı önünde iki bistro stand resimlerle tespit edilmiş. Bir de Haziran ayının 18’inde. Gezi Parkı’nın tamamen boşaltılıp İstiklal Caddesi’ne tekrardan düzeni sağlamak için zabıtaların çıktıkları gün. Ben sadece 18 haziran resmini gördüm. Kapıda iki tane bistro var. Normalde kapıdaki masa sandalyeler için 89 lira idari para cezası uygulanıyordu. Onun dışında bir kapatma yapılamıyordu. Fakat encümenin insiyatifine bırakılmış. Ona göre kapatma verilmiş.
Bir suçu 3 kere işlediğin zaman kapatma gelmiyor mu diye zabıtalara sordum. Bir kere de olsa gelir, 5 kere de olsa kapatma cezası olmadığı yerler de var dediler.
KARAR O AN ALINMADI AMA O AN UYGULANDI
Biz o kararın açıklamadan hemen sonra alındığını iddia etmiyoruz. Bundan iki hafta önce Martı Otel’de Beyoğlu Belediye Başkanının esnafla mağduriyetini gidermek adına yaptığı bir toplantı var. Çağırmadığı tek sektör eğlence sektörü. Davetiyeli bir toplantıydı. Biz çağırılmadık. Orada söylenen şey maduriyeti gideceğim. Biz de diyoruz ki, bu mu esnafın sıkıntılarını gidermek. İki senedir masa sandalyelerimizi aldı. Cumartesi günü tam iki sene oluyor. Tam da esnafın mağduriyetini giderek bir dönem bu mudur? Kapatmalar mı mağduriyetimizi gideriyor. Bizimle dalga mı geçiyor.
BELEDİYE: BİR GÜN ÖNCE KARARI TEBLİĞ ETTİK
BEYDER Başkanı Tarkan Konar’ın işyerinin, önceki gün yaptığı basın açıklamasından 1 saat sonra mühürlenmesine Beyoğlu Belediyesi’nden açıklama geldi. Belediyenin açıklamasında özetle şu ifadeler yer aldı.
“Beyoğlu Belediyesi Zabıta ekipleri 16.07.2013 Salı Günü Muaf Cafe ve Beer House isimli firmaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Yönetmeliği’nin “Dükkanların önüne tezgah, tabla, sandalye, küfe, sandık vs, koymak, çıkarmak buralarda oturmak yasaktır” maddesine aykırı oldukları gerekçesiyle mühürlemiştir. Ancak bu işyerlerinin mühürlenmesine ilişkin süreç 13 Nisan 2013 tarihinde başlamıştır. İşyeri önüne masa ve sandalye koyarak yayaların geçişine engel olan işyerleri uyarılmış, para cezası kesilmiş ve söz konusu aykırılığı düzeltmeleri için 15 gün süre verilmiştir.
Belirtilen süre içerisinde kaldırım işgali sone ermediğinden, bu işyerlerine yaklaşık iki ay sonra 18 Haziran 2013 tarihinde tekrar tutanak düzenlenmiş ve aykırılığın sürdüğü görülmüştür. Pek çok kez uyarılmasına rağmen yasalara aykırı tutumun devam ettiği tespit edildiğinden, Beyoğlu Belediye Başkanlığı Encümeni’nin 4 Temmuz 2013 tarihinde aldığı 904 ve 907 sayılı kararları gereği söz konusu işyerlerine 3 ve 5 gün mühürleme kararı verilmiştir. Aynı işyerlerine Beyoğlu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından 15.07.2013 Pazartesi günü (Mühürlemeden bir gün önce) tebligat yapılarak Encümen’in verdiği kararın yerine getirileceği belirtilerek her türlü tedbirin alınması istenmiştir. İşyerlerinin mühürleneceğini bir gün önceden bilen esnaflar, ertesi gün henüz işyerleri mühürlenmeden basın açıklaması yaparak kamuoyunu yanlış yönlendirmişlerdir. Haberlerde yer aldığı üzere basın açıklamasının ardından bir mühürleme söz konusu değildir.