Tersine göçtü

Güncelleme Tarihi:

Tersine göçtü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2002 15:54

Ne teklif edilen Green Card ne de Columbia Üniversitesi' ndeki MBA imkanı onu fikrinden caydıramadı. Daha çok önceden kafasına Microsoft'ta çalışmayı koyan Deniz Tortop 29 yaşında şirketin Türkiye Orta Ölçekli İşletmeler Satış Müdürü oldu.


Hep gününün birinde Microsoft'ta çalışmayı hedeflemiş. Bütün planlarını ve stratejisini bunun üzerine kurmuş, hatta bu uğurda ABD'nin en iyi üniversitelerinden birinde yüksek lisansı ve Green Card'ı bir kenara itmiş. Sonunda başarmış. Deniz Tortop geçtiğimiz mayıstan bu yana Microsoft'ta Orta Ölçekli İşletmeler Satış Müdürü olarak görev yapıyor. Genç yaşına rağmen azımsanmayacak bir iş tecrübesine sahip. Almanya, Türkiye, Amerika ve İngiltere'de bilişim dünyasının çeşitli şirketlerinde farklı pozisyonlarda görev yapmış, kendini yetiştirmiş. Bundan sonraki hedefleri hep Microsoft'a ait.

1973 doğumlu Tortop İstanbul Erkek Lisesi mezunu. Babası mimar, annesi diş hekimi. 11 yaşındayken Anadolu Lisesi'ni kazandığı için babası ona bir bilgisayar hediye etmiş. Böylece ilk defa bilgisayar dünyasının kapılarını aralamış. Oyun oynaması için alınan bilgisayarın oyun programlarını daha o yaşta kendisi yazmaya başlamış. Liseyi bitirdikten sonra tek tercihini bilgisayar mühendisliği üzerine yapmış. 1991’de Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'ne girmiş.

ALMANYA’DA STAJ

1993’te Almanya'daki büyük şirketlere staj için başvurmuş ve Siemens'ten kabul almış. Yaz tatili boyunca orada staj yapmış. Türkiye'ye dönüş uçağında gazetede gördüğü 'Microsoft Yetkili Eğitim Merkezi'nde çalışacak eğitmen' ilanına başvurmaya karar vermiş. Üniversiteye devam ederken iki yıl boyunca burada part time programcılık ve eğitmenlik yapmış. 1995'te yüksek lisans yapmaya karar vermiş. Ancak iş dünyasından da ayrılmak istememiş. Boğaziçi Üniversitesi'nden 'ya okul, ya iş' cevabını alınca tercihini iş dünyasından yana kullanmış. Siemens'in Düsseldorf ofisine bağlı olarak proje yöneticiliği yapmış. Türkiye'de yatırım yapmak isteyen Alman şirketlerin bilgi teknolojileriyle ilgili projelerinde görev almış. Bir yıl sonra, bilgisayar mühendisliği üzerine yüksek lisans yapmak için Amerika'ya doğru yola çıkmış. Bu sefer istikamet Boston'un batısındaki Worcester Polytechnic Institute adlı mühendislik okulu olmuş. Ufak tefek işlerden sonra, gidişinin altıncı ayında okul vasıtasıyla bir iş ayarlamış. Böylece Peritus adlı, bilgi teknolojileri şirketlerine danışmanlık veren bir şirkette çalışmaya başlamış. Compaq, IBM, Computer Vision gibi şirketler müşterileri arasındaymış. İki yıl boyunca hem yüksek lisansına hem de Peritus'taki profesyonel iş yaşamına devam etmiş. Bu işi çok 'teknik' bulduğu için bir süre sonra yeni bir iş bakmaya başlamış. Sosyal ortamı daha geniş, onu 'monitör başı'ndan kurtaracak bir işte çalışmayı istiyormuş. 1998'de Live Vault adlı şirkette sistem mühendisi olarak işe başlamış. Bilgisayar sistemlerini yedekleyen yazılımlar üreten Live Vault'un kapsamı zamanla genişlemeye başlamış. Uluslararası iş tecrübesinin olması bu şirkette ona yeni kapılar açmış:

‘‘Tatil için Türkiye'ye geldiğimde HP vasıtasıyla Data Market adlı bir şirketle bayilik anlaşması imzaladık. Uzun süreler bayiliğimizi yaptılar. Daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail'de şirketim adına bayilik anlaşmaları imzaladım. Live Vault'un Amerika dışına açılmasına yardımcı oldum. Kısa süre sonra Avrupa'dan da bizim yazılımlarımızı kullanmak için talepler gelmeye başladı.‘‘

Böylece işe başladıktan bir yıl sonra Londra'da bir ofis açmakla görevlendirilmiş. İki buçuk yıl boyunca bölge müdürü olarak çalışmış. Sektörde yaşanan gerileme ve yatırımcıların çekilmesi Live Vault'u da olumsuz etkilemiş. Altı ay içinde şirketin 170 kişilik kadrosu 40'a düşürülmüş. Londra ofisi de dahil olmak üzere saha ofisleri teker teker kapatılmış. Tortop geçtiğimiz kasımda Boston'a dönmek zorunda kalmış.

Bütün bu süre zarfında asıl hedefini unutmayarak Microsoft'un birçok bölge ofisiyle çok yakın ilişkiler kurmuş. Live Vault ürünlerini Microsoft'a tanıtırken şirket çalışanlarıyla da temasa geçmiş. Artık yavaş yavaş Microsoft'a geçmeyi düşünmeye başlamış. Geçtiğimiz ocakta aradığı fırsatı internette yenibir.com üzerinde yakalamış. Site üzerinden Microsoft Türkiye'nin verdiği Orta Ölçekli İşletmeler Satış Müdürü ilanına başvurmuş. Telefon ve e-postalarla yapılan mülakatlar sonucunda pozisyon için kabul edilmiş. Türkiye'ye dönmüş ve mayıs ayında işe başlamış.

Microsoft bünyesinde, orta boy şirket adı verilen, 500'den az bilgisayara sahip işletmelere Microsoft çözümlerini götürmekle görevli. Son kullanıcıya yönelik çalışmalar yapıyor. Her zaman bir sonraki basamağı düşünerek hareket eden Tortop Microsoft Türkiye'de çalışmayı kendisi için yaptığı bir yatırım olarak görüyor. Burada yükselip Microsoft'un uluslararası ofisleriyle bağlantılı çalışmalar yapmayı planlıyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!