Tersanede ’en büyük kurtarma gemisi’ni üretme heyecanı

Güncelleme Tarihi:

Tersanede ’en büyük kurtarma gemisi’ni üretme heyecanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2008 00:00

RMK Marine’nin yapacağı Türkiye’nin en büyük ilk kurtarma gemisine ilk kaynağı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

Erdoğan, "Bu olay Türk gemi inşa sanayinde bir ilktir" dedi. RMK Marine Başkanı Rahmi Koç, bir yandan gururlanırken, diğer taraftan "Maliyet artıyor" uyarısı yaptı.

KOÇ Topluluğuna bağlı RMK Marine tarafından yapılacak, Türkiye’nin en büyük muharip gemisi ile Dearsan Tersanesi tarafından inşa edilecek yeni tip karakol botlarına ilk kaynağı Başbakan yaptı. Sahil güvenlik arama kurtarma gemilerinin inşaatlarına başlanması sebebiyle Tuzla’da düzenlenen törende Başbakan Erdoğan, "Bu büyüklükte ve teknolojik donanımda kurtarma ve karakol botları üretimine geçilmesi, Türk gemi inşa sanayinde bir ilktir" dedi.

16 ayda onay çıktı

Koç Holding Şeref Başkanı ve RMK Marine Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, anlaşmanın 8 ayda imzalanabildiğini, onayın 16 ayda çıkabildiğini belirterek, "Özel sektörün yüklendiği ilk ve en büyük muharip gemi projesidir. Bu gemileri taahhüt ettiğimiz tarihlerde ve kalitede teslim edebilmek için geceli gündüzlü çalışıyoruz" dedi.

Dikkatli olmalıyız

Türkiyenin 10 yıl evvel gemi ve yat inşaatında fiyat ve kalitesi sebebiyle tercih edildiğini anlatan Koç, "Şimdi bir taraftan maliyetlerimiz giderek artarken diğer taraftan Güneydoğu ve Asya’dan gelen büyük rekabetle karşı karşıyayız. O bakımdan çok dikkatli hareket edip, bürokrasiyi indirip, teşvikleri azamiye çıkarıp Avrupa’ya yakınlığımızın getirdiği avantajı kullanmamız gerekir" dedi.

Dünyada 4’üncüyüz

Milli Güvenlik ve savunmanın önemli bir gereğinin güçlü bir bilim ve teknolojiyle, bunları hayata geçirebilecek sanayi birikimine sahip olmak olduğunu söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan ise şunları söyledi: "Türkiye, gemi inşaa sanayinde 2002’de dünyada 23’ncü sırada iken, büyük atılımlarla bu sene sipariş edilen tonaj ve gemi adedine göre 4’ncü sırada. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yüksek teknoloji ürünü ihtiyacı artık milli tasarım ve üretim projeleri ile Türk şirketleri tarafından karşılanmaktadır."

Gurur verici

Ar-Ge çalışmalarına büyük destek verdiklerini anlatan Erdoğan, "Bu büyüklükte ve teknolojik donanımda, kurtarma ve karakol botları üretimine geçilmesi, Türk gemi inşa sanayinde bir ilktir. Hele hele dizayndaki başarı gerçekten gurur vericidir. Arama-kurtarma gemisi ve karakol gemilerinin inşaatına başlanması sektörün ulaştığı seviyenin göstergesidir. Bu sektörün gelişimi zincirleme olarak Türk sanayine yeni bir heyecan getirecektir" dedi.

İlk gemi 2011’de denize inecek

RMK Marin tarafından yapılacak ilk sahil güvenlik arama kurtarma gemisi "Dost" 2011 yılında, Umut, Yaşam ve Güven gemileri ise 2012 yılında teslim edilecek. Gemiler arama kurtarma görevlerinin yanısıra karakol, kaçakçılığı önleme, yangın söndürme, kirlenmeyi önlemede de görev yapacak. RMK Marin daha önce de TCK Albay Hakkı Burak ve TCG Yüzbaşı İhsan Tolunay isimli askeri lojistik gemisi inşa ederek deniz kuvvetlerine teslim etmişti.

Gemilerin özelliği

Sahil Güvenlik Arama Kurtarma (SGAK) gemileri 88 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde, 1700 ton ağırlığında.

SGAK’lerden ilk aşamalarda 4 tane üretilecek.

Komuta kontrol sistemi yazılımı, elektro optik direktör, komünikasyon sistemleri, GYRO, konsollar gibi önemli askeri sistemlerin yurt içinde tasarım ve üretimi gerçekleştirilecek.

Yüzde 40 yerli katkının bulunacağı gemilerde RMK Marin ile birlikte İtalyan Finrantieri, Aselsan ve Milto firmaları da görev alacak.

Gönül: Türk özel sektörünün başarısı

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Dearsan ve RMK Tersanelerindeki iki proje kapsamında, ülkemizde ilk defa muharip askeri gemilerin kapsamında, ülkemizde ilk defa muharip askeri gemilerin inşasının tamamen Türk özel sektör tersaneleri tarafından projelendirme aşamasından denize indirmeye kadar ana yüklenici olarak gerçekleştirilecek olması çok önemlidir" dedi. Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar da bugün askeri gemi projelerinde yeni bir dönemin başladığını, projede 150 mühendisle, 850 nitelikli işçinin yer alacağına kaydetti.

Savunma sanayinin cirosu 2 milyar dolar

SAVUNMA sanayinin pek çok alanından milli tasarım ürünlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmeye başladığını belirten Vecdi Gönül, sektöre ilişkin şu bilgileri verdi: "Savunma sanayi sektörümüzün cirosu 2007 itibariyle tarihinde ilk kez 2 milyar doları aşmış, ihracatı ise 420 milyon dolar seviyelerine yükselmiştir. Bundan sadece 5 yıl önce sektörün cirosunun 800 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşmiş olduğu hatırlanırsa, gelinen aşamayı daha iyi değerlendirebiliriz. Sektör performansının en önemli göstergesi olarak kabul edilen TSK ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranı 2003’te yüzde 25 seviyelerinde iken, 2007’de yüzde 41,6 olarak gerçekleşmiştir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!