Tersane işçisi için hayat kurtaran tedbirler

Güncelleme Tarihi:

Tersane işçisi için hayat kurtaran tedbirler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2008 10:23

Türk-İş, tersane işçilerine dağıtılmak üzere “İş Sağlığı ve Güvenliği Temel Bilgileri” isimli cep kitabı hazırladı.

Haberin Devamı

Alınan bilgiye göre, Türk-İş, son dönemde iş kazalarıyla anılan Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilgi ve duyarlılıkları artırmak amacıyla bir kitapçık çalışması yaptı.

Türk-İş Genel Sekreter Yardımcısı Naci Önsal tarafından hazırlanan kitapçık, işçilerin yanlarında kolayca bulundurabilmeleri amacıyla cep boyunda bastırıldı.

“İş Sağlığı ve Güvenliği Temel Bilgileri” kitapçığı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, “Felaket başa gelmeden önleyici tedbirleri düşünmek lazımdır. Geldikten sonra dövünmenin faydası yoktur” sözleriyle başlıyor.

Kitapçıkta, Birleşmiş Milletler Evrensel Beyannamesi, Uluslararası Çalışma Örgütü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa'daki hükümlere atıfta bulunularak, işçilerin sendika kurma ve sendikalara üye olma özgürlüğüne vurgu yapılıyor.

Haberin Devamı

İşçinin sağlığını korumak için tüm tedbirlerin alınması gerektiği ifade edilen kitapçıkta, beden ve ruh sağlığı yerinde olmayan işçinin verimli olamayacağı belirtiliyor.

İş Kanunu'ndaki işçileri korumaya yönelik hükümlerin anımsatıldığı kitapçıkta, bu hükümlerden bazıları şöyle sıralandı:

“-İşçiye işe başlama ve bitiş saatleri arasındaki ortalama bir zamanda ara dinlenmesi verilmeli.

-Gece çalıştırılacak işçilerin sağlık durumlarının gece çalışmasına uygun olduğu işe başlamadan önce alınacak sağlık raporu ile belgelenir.

-İşverenler, iş yerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmakla yükümlüdür.

-İşverenler, işçilere iş sağlığı ve güvenliği eğitimi vermek zorundadır.

-İşverenler, iş yerinde meydana gelen iş kazası veya tespit edilecek meslek hastalığını en geç 2 iş günü içinde bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır.

-Bir iş yerinde çalışan işçilerin yaş, cinsiyet ve sağlık durumları böyle bir iş yerinde çalışmalarına engel teşkil ediyorsa bunlar çalışmaktan alıkonulur.

-50'den fazla işçi çalışan iş yerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu kurulması, iş yeri hekimi bulundurulması, iş yerinin niteliği ve tehlikelilik derecesine göre bir veya daha fazla mühendis veya teknik elaman görevlendirilmesi zorunludur.”

Haberin Devamı

İşverenlerin, işçileri iş kazaları ve meslek hastalıklarından korumak için gerekli tüm önlemleri alma yükümlüğü bulunduğuna işaret edilen kitapçıkta, işçilerin de bu amaçla verilen eğitimleri alma, oluşturulan talimatlara uyma ve uygulama, alınan tedbirleri koruma ve iş yerinde gördüğü tehlikeleri bildirme yükümlülüğü bulunduğu kaydedildi.

KAZA NEDENLERİ: STRES, ACEMİLİK, GÜVENSİZ ÇALIŞMA

Kitapçıkta, işçilerden kaynaklanan iş kazalarının nedenleri psikolojik, kişisel, bedensel, eğitimsel nedenler olarak 4 başlık altında toplandı. Psikolojik nedenler “stres, telaş, üzüntü, keder” kişisel nedenler “ihmalkarlık, dikkatsizlik, aşrı öz güven”, bedensel nedenler “yorgunluk, uykusuzluk, alkol, hastalık”, eğitimsel nedenler “gereksiz hızlı çalışma, hatalı çalışma, güvensiz çalışma, acemilik” olarak sıralandı.

Haberin Devamı

Kitapçıkta, iş yerinden kaynaklanan kaza nedenleri ise “tesislerin güvenli planlanmaması, kötü işletme düzeni, yönetimi ve temizliği, tehlikeli makinelerin göz altında tutulmaması, yürüme yolları ve diğer yapıların güvenli yapılmaması, çalışanlar için güvenli araçlar ve güvenli donanımların kurulmaması, başlıca tehlikelerin saptanmaması, aşırı güvenlik koşullarının oluşturulmaması” olarak ifade edildi.

“KORUYUCU DONANIMLAR İLK TEDBİRLER”

“İkaz levhaları süs değildir” uyarısına yer verilen kitapçıkta, işverenlerin gerekli ikaz levhalarını uygun yerlere koymakla yükümlü olduğu, işçilerin de bu levhaların hatırlattığı kurallara uyması gerektiği vurgulandı.

Haberin Devamı

Koruyucu donanımların, işçileri, iş kazası ve meslek hastalıklarından korumak için alınmış “ilk tedbirler” olduğu belirtilen kitapçıkta, koruyucu donanımlara hasar verilmemesi, hasarlı donanımların kullanılmaması, bu donanımlardan gerekli olanlar kullanılmadan çalışma alanına girilmemesi ve çalışma yapılmaması, bu donanımların CE işareti taşımasına dikkat edilmesi gerektiği dile getirildi.

İş yerlerindeki olası tehlikeler ve bunların beraberinde getirdiği riskler hakkında örneklere yer verilen kitapçıkta, ayrıca iş kazasında yapılması gerekenler sırasıyla “ilk yardım sağlanması, işverene haber verilmesi, en geç 2 iş günü içinde kazanın bölge müdürlüğüne bildirilmesi, risk değerlendirmesinin tekrarlanması” olarak sıralandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!