Güncelleme Tarihi:
İrlandalı biyolog ve bitki araştırma uzmanı Estella Saville, Gazipaşa Su ve Doğa Sporları Kulübü'nün düzenlediği yayla yürüyüşüne katıldı. Yürüyüşte kırlardaki ters laleleri inceleyen Saville, Torosların çok çeşitli bitki çeşitliliğine sahip olduğunu, özellikle bu bölgede yetişen ters lalenin, dünyada çok ender rastlanan lale çeşidi olduğunu söyledi.
Saville, şunları kaydetti:
“Gazipaşa yaylalarında, dünyada ender rastlanan Fritillary cinsi ters laleler var. Van ve Hakkari bölgesinde bulunan bu lale türüne, İran tarafında da rastlanıyor. Gazipaşa yaylalarında gördüğümüz ters lale, dünyada ender rastlanan bir çeşit. İçi altın sarısı, dışı yeşil ve bordo çizgili. Avrupa'daki ters lale meraklıları, bu bitkiyi oluşturdukları soğuk mekanlarda yetiştiriliyorlar. Çok değerli bir lale çeşidi olduğu için mutlaka korumaya alınmalıdır.”
YÖRESEL ADI ÇAN ÇİÇEĞİ
Gazipaşa Su ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı biyolog Mustafa Akkoca da Gazipaşa ve çevresinde yetişen ters lalenin yöre halkı tarafından “Çan çiçeği” olarak bilindiğini söyledi.
Ters lalenin korunması amacıyla girişim başlatacaklarını belirten Akkoca, “Ender rastlanan bir tür. Bölge halkı bu bitkiye çan çiçeği diyorlar. Özellikle bahar aylarında yaylalarda bu türe çok sık rastlıyoruz. Korumaya alınması için gerekli çalışmaları başlatacağız” diye konuştu.