Güncelleme Tarihi:
EL KAİDE VE UZANTILARI
Daha önceki bildirilerde sadece PKK kastedilerek “Terörle mücadelede kararlılık” vurgulanırken, bu kez bildiriye “Tüm terör örgütleriyle mücadelede kararllığın devam ettiği” belirtilip, bunun için “uluslararası toplumla koordinasyon ve işbirliğinin önemi bir kez daha vurgulanmıştır" ifadesi kullanıldı. MGK bu söylemle PKK’yı mücadele edilecek örgüt olarak görmeye devam ederken, PKK’nın yanına özellikle ABD ve diğer Batılı ülkelerin istediği El Kaide ve uzantılarını da isim vermeden ekledi. Bunların yanısıra özellikle son dönemde Türkiye’de canlı bomba saldırıları gerçekleştiren DHKP-C’de etkin mücadele kapsamına sokuldu. Terörle mücadele için uluslararası işbirliğinin şart olduğu dile getirildi.
ÇÖZÜM SÜRECİ: HALKIN HUZURU
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında yapılan MGK sonrası yayınlanan bildiride, “Çözüm süreci” açık bir ifadeyle kullanılmadı ancak “halkın huzuru için yürütülen çabalar” tanımıyla sürece vurgu yapıldı. MGK bildirisinin ilk paragrafında, “Halkın huzur ve güvenliğini temin amacıyla yürütülen faaliyetlerin görüşüldüğü, bu kapsamda sarf edilen çabaların kalıcı netice vermesi için alınması gerekli ilave tedbirlerin değerlendirildiği” bildirildi.
ÜÇ DIŞ GÜNDEM
MGK’nın dış gündemi ise Suriye, Irak ve Ortadoğu Barış Süreci oldu. Bu konularda şu değerlendirme yapıldı:
SURİYE: Suriye'deki gelişmeler insani boyutu, bölgesel güvenlik ve istikrara yönelik etkileri de dahil olmak üzere tüm yönleriyle ele alındı. Bu ülkede dökülen kanın bir an önce durdurulmasına yönelik uluslararası çözüm girişimlerinde gelinen aşama ve önümüzdeki dönemde atılması öngörülen adımlar değerlendirildi. Türkiye’deki barınma merkezlerinde misafir edilen ve sayıları 200 bine yaklaşan Suriyelilerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yürütülen çalışmalar gözden geçirildi.
IRAK VE ORTADOĞU BARIŞ SÜRECİ: Irak’ta kalıcı istikrarın tesisine yönelik desteğimiz sürdürülmesi ve Türkiye-Irak ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi yönündeki irade teyit edildi. Ortadoğu barış sürecine ivme kazandırılması doğrultusundaki çabalar ve Filistinli gruplar arasındaki iç uzlaşı sürecinde meydana gelen gelişmeler değerlendirildi.
İŞTE MGK AÇIKLAMASI
Milli Güvenlik Kurulu Olağan toplantısı sonrası, halkın huzur ve güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan çalışmaların görüşüldüğü, tüm terör örgütleriyle mücadelede kararlılığın devam ettiğinin vurgulandığı bildirildi.
TÜM TERÖR ÖRGÜTLERİ İLE MÜCADELEDE KARARLIĞIMIZ DEVAM EDECEK
4 saat süren Milli Güvenlik Kurulu'nun nisan ayı olağan toplantısı toplantısı sonrası bildiri yayımlandı. Terör örgütleriyle mücadele kararlılığının sürdürüleceğinin vurgulandığı bildiride, "Halkımızın huzur ve güvenliğini temin amacıyla yürütülen faliyetler görüşülmüş. bu kapsamda sarf edilen, çabaların kalıcı netice vermesi için alınması gerekli ilave tedbirler değerlendirilmiştir. Tüm terör örgütleri ile mücadelede kararlığımızın devamı ulusalaraarası toplumla kordinasyon ve işbirliğinini önemi bir kez daha vurgulanmıştır" denildi.
SURİYE'DEKİ GELİŞMELER
Toplantıda Suriye'deki son gelişmelerinde değerlendirildiği belirtilirken, "Suriye'deki gelişmelerin insani boyutu, bölgesel güvenlik ve istikrara yönelik etkileri de dahil olmak tüm ayrıntılar görüşüdü. Önümüzdeki günlerde atılacak adımlar değerlendirildi. Ülkemizdeki barınma merkezlerinde misafir edilen sayıları 200 bine yaklaşan Suriyelilerin ihtiyaçlarının karşılanması için yürütülen çalışmalar da gözden geçirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.
IRAK'A DESTEK SÜRECEK
Irak'ta istikrarın sağlanması için gerekli desteğin sürdürüleceğine dikkat çekilirken, "Irak'ta meydana gelen gelişmeler,görüşülmüştür. Bu ülkede kalıcı istikrarın tesisine yönelik desteğimiz sürdürülecek. Türkiye Irak ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi yönündeki irademiz teyit edilmiştir" ifadelerine yer verildi.
ORTADOĞU'DA BARIŞ SÜRECİ
Ortadoğu'daki barış süreci ile ilgili olarak ise, "Barış sürecine ivme kazandırılması doğrultusundaki çabalar ve Filistinli gruplar arasındaki iç uzlaşı sürecinde meydana gelen gelişmeler değerlendirilmiştir" denildi. / ANKARA,(DHA)