Güncelleme Tarihi:
Tanrıkulu, 15 Ocak'ta BİMER'e, Sultanahmet canlı bombası hakkında şu soruları yöneltti;
* 6 Ocak 2015 günü İstanbul Sultanahmet'te bir polisin hayatını kaybettiği terör eyleminin zanlısı Diana Ramazanova'nın son 6 ay içerisinde Suriye'ye Kilis üzerinden iki defa giriş çıkış yaptığı iddiası doğru mudur?
* Diana Ramazanova'nın uyruğu nedir?
* İddia doğruysa Diana Ramazanova hangi tarihlerde ve Türkiye'den hangi sınır noktalarından Suriyeye geçiş yapmıştır?
* Diana Ramazanova son 5 yıl içerisinde Türkiye'de hangi illerde ne kadar süreyle kalmıştır ?
* Diana Ramazanova' ya Türkiye topraklarından Suriyeye özel geçiş izni sağlandığı iddiası doğru mudur?
*Diana Ramazanova'nın Ekim 2013'te Gaziantep'teki bir hastanede tedavi edildiği iddiası doğru mudur?
* Diana Ramazanova'nın ve kocası Ebu Edlbiyev'in İnterpol Kırmızı Bültenle arandığı iddiası doğru mudur?
* İddia doğruysa Diana Ramazanova'nın ve kocası Ebu Edlbiyev için Kırmızı Bülten ilanı hangi tarihte Türkiyeye iletilmiştir?
* Diana Ramazanova'nın ve kocası Ebu Edlbiyev'in 2013 Haziran ayında Türkiyeye giriş yaptıkları ve bir ay sonra da Suriyeye geçtikleri iddiası doğru mudur?
Tanrıkulu'nun "48255" numarası ile kayıtlara geçen sorusuna, BİMER aracılığıyla, Emniyet Genel Müdürlüğü Hudut Kapıları Daire Bakanlığı'ndan, Ramazanova'nın "özel hayatının gizliliği" gerekçesiyle, soruların hiçbirine yanıt verilemeyeceği cevabı geldi.
TC Anayasası'nın "özel hayatın gizliliği" ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin gerekçe olarak gösterildiği BİMER yanıtında, Ramazanova'ya ait bu tip bilgilerin, "kendi rızası dışında üçüncü kişilerle paylaşılamayacağı" vurgulandı.
BİMER'in CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu'nun sorularına verdiği yanıtın tam metni şöyle;
Sayın :Mustafa Sezgin TANRIKULU
İlgi : 14/01/2015 tarihli ve 48255 sayılı BİMER müracaatınız.
4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununa göre göndermiş olduğunuz bilgi edinme talebiniz incelenmiştir. Anayasa’nın Özel Hayatın Gizliği başlıklı 20. maddesi, Türk Ceza Kanunu ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununda kişisel bilgilerin gizliliğinin korunması hususu hüküm altına alınmış, ayrıca “Kişisel Bilgilerin Gizliliği Avrupa Sözleşmesi” ülkemiz tarafından da imzalanmıştır. Buna göre kişisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme, nitelikli haller, verileri yok etmeme, şikâyet başlıkları altında Türk Ceza Kanunu’nun 135, 136, 137, 138 ve 139. maddeleri ile cezai yaptırıma bağlanmıştır. Talep ettiğiniz veriler kişisel bilgiler arasına girmekte olup kişilerin rızası dışında üçüncü şahıslarla paylaşılmamaktadır. Bu doğrultuda ülkemize yapılan yolcu giriş-çıkış kayıtları, 1- Yazılı talebi üzerine kişilerin bizzat kendilerine, 2- Konu ile ilgili vekaleti bulunan yasal temsilcilerine, 3- Haklarındaki açılmış olan bir soruşturma ya da kovuşturma nedeniyle ilgili mahkemelere, 4- Kamu kurum ve kuruluşlarda kişilerin haklarında yürütülen tahkikat nedeniyle soruşturmakla görevli bulunan müfettişlere, 5- Ayrıca, ilgili kamu kurumlarının yazılı talepleri doğrultusunda; (diploma denkliği için YÖK’e, dövizle askerlik işlemi için M.S.B.’ye, bedelsiz oto için Gümrük Müsteşarlığı’na, emeklilik işlemleri için S.G.K.’ye, devlet görevlilerinin harcırah işlemleri için kamu kurum ve kuruluşların, haciz ve icra işlemleri için vergi dairelerine vb.) verilmektedir. Ayrıca, dilekçenizde yer alan diğer hususlar Daire Başkanlığımızın görev alanına girmemektedir. Bilgilerine rica ederim.
EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HUDUT KAPILARI DAİRE BAŞKANLIĞI