Tereddütümüz yok

Güncelleme Tarihi:

Tereddütümüz yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2006 20:37

Adalet Bakanı Çiçek, Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın 6. maddesiyle ilgili olarak endişeye gerek olmadığını söyledi.

Bakan Çiçek, Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın 6. maddesiyle ilgili olarak, “Bu noktada da abdesimizden şüphemiz yok onun için de namazımızı hiç tartıştırmayınız” dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Çiçek, 4 yasa tasarısının imzaya açıldığını belirterek, bu tasarılar hakkında bilgi verdi.

İmzaya açılan İskan Kanunu'yla ilgili tasarıyla, daha önce bir devlet bakanlığının ilgilendiği Bulgaristan'dan zorunlu göçe tabi tutulan Türk soylu kişilerin iskan sorunlarıyla Toplu Konut İdaresi'nin ilgilenmesinin öngörüldüğünü belirten Çiçek, Sigortacılık Kanunu'nda değişiklik öngören 39 maddelik diğer tasarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Sigortacılık işlemlerinde önemli gelişmeler var. 1969'dan beri sürdürülen Sigorta Murakabe Kanunu, ihtiyaçları karşılamamaktadır. Onun için bu yasanın yeni baştan gözden geçirilmesi, bu tip kuruluşların, yönetimi, çalışma esasları, devir, birleşme ve tasfiyeleri, denetimleri ve uygulamada karşılaşılan sorunların günün ihtiyaçlarına uygun bir yasa ile karşılanması gerekmektedir. Bunun için bu düzenleme imzaya açılmıştır.”

Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu'nda yapılacak değişikliğe ilişkin tasarının da imzaya açıldığın anlatan Çiçek, ”Sıhhi izindeyken emsalleri terhis edilen yedek subay statüsündeki yükümlülerin 6 ay süreyle hizmet yapmaları halinde emsalleriyle birlikte terhislerine imkan sağlanması öngörülmektedir” dedi.

KAMU İHALE KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK

Toplantıda ayrıca Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik yapan tasarının da imzaya açıldığını dile getiren Bakan Çiçek,
“Bu kanunla ilgili zaman zaman işleyişle ilgili sıkıntıları dile getirmiştik. Türkiye gibi, bazı bölgelerde turizm mevsimi sebebiyle, bazı bölgelerde kış şartlarının ağır geçmesi nedeniyle zaten iş yapma süresi fevkalade kısıtlıdır. Bu kanunda ihale prosedürü o kadar uzun sürelere bağlanmıştır ki neredeyse bazen bir yılda bir ihaleyi gerçekleştirmek bile mümkün olamamaktadır. Yatırım programına alındığı, bütçeden kaynağı tahsis edildiği halde usulü işlemler sebebiyle bunu gerçekleştirme imkanı olamamaktaydı ve bu kanunda uygulamadan karşılaşılan bazı sorunlar vardı. Bunlar yeni baştan gözden geçirildi.

Esasen, kamu alımları AB ile müzakerelerde önemli bir başlıktır. Bütün bunlar hesaba katılarak Kamu İhale Yasası'nda, bu ihtiyaçları karşılayacak, süreleri kısaltacak ve yeni ilkeler getiren, yerli yersiz itirazları da belli kritere bağlayan bir düzenlemenin yapılması ihtiyacı karşında böyle bir değişikliğe gidilmiştir” dedi.

YENİ BAŞKANDAN SUNUM

Toplantıda ayrıca 2006 yılının ilk 4 aylık ekonomik gelişmelerinin Merkez Bankası (MB) açısından değerlendirildiğini belirten Çiçek, MB Başkanı Durmuş Yılmaz ve öteki yetkililerin bir rapor sunduğunu söyledi.

Çiçek, MB'nin faaliyetleri kapsamında, para politikalarının genel çerçevesi, Türkiye'de enflasyon hedefleri, 2005 yılı gelişmeleri ve 2006 yılının ilk üç aylık dönemine ilişkin rakam ve tahminler ile büyüme, istihdam faiz ve kur gibi konularda sunum yapıldığını bildirdi.

YANILTICI DEĞERLENDİRMELER

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çiçek, Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın 6. maddesinin tüm hafta tartışıldığın belirten bir gazetecinin, “bu maddenin değiştirilmesi ya da tasarından çıkarılması söz konusu mu?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bu madde ile ilgili tartışmalar, maalesef çok da hoş olmayan bir üslup içinde ve bence toplumda yersiz bir telaşa güvenlik güçleri açısından da moral bozucu bir tarzda Türkiye'nin gündemine gelmiştir. Ama bu tartışmalar başladığında biz ifade ettik ki söylendiği gibi, çünkü konu bir tek kişinin serbest bırakılıp bırakılmayacağıyla alakalıdır, bunun böyle olmadığı bizim tarafımızdan açıkça söylendi. Sonra bizim dışımızda pek çok hukuk çevresi, yargıda en üst düzey görev yapmış hukukçular, bilimadamları tarafından açıkçada ifade edildi ki bu kişi açısından 6. maddede herhangi bir tahliye veya serbest bırakılması söz konusu değildir. Belli ki bu noktada Sayın Genel Başkana, yanıltıcı, çok da doğru olmayan bir kısım değerlendirmeler yapılmış olabilir. Biz bunu doğru bulmuyoruz.

Bu maddenin düzenleniş şeklinde bu açıdan herhangi bir sıkıntı da söz konusu değildir. O zaman da ifade ettik ki bu tasarı esas itibariyle İçişleri Komisyonu'nda görüşüldü, AB Uyum Komisyonu'nda da görüşüldü. Yarın Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. Dolayısıyla muhtelif komisyonlarda tasarının geniş bir tartışma imkanı varken, Türkiye yersiz bir tartışmanın, bir heyecanın içine sürüklenmiştir. Bizim yönümüzden bu madde açısından endişeye mahal bir durumun olmadığını da kesinlikle ifade ederiz.

Ama hep dedik ki bu yasalar için, bir taraftan deniliyor ki (yasalar aceleye getiriliyor, biran evvel çıkarılıyor). Diğer taraftan herkesten katkı istediğimizde de katkı vermek yerine hukuki bir düzenleme, siyasetin malzemesi yapılıyor. İşi siyasetini konuşacaksak o farklı bir olay. Ama TMY bir hukuki bir düzenlemedir. Bunun üzerine böyle bir düzenlemeyi yaptık. Bu noktada da abdesimizden şüphemiz yok onun için de namazımızı hiç tartıştırmayınız. Onu da söyleyeyim...”

TEKLİFLERE AÇIĞIZ

Hukuki yönden yapılacak tekliflere açık olduklarını belirten Çiçek, Bütün mesele konuyu hangi bağlamda tartışılacağı olduğunu söyledi.

Meselenin, siyasi yönden mi yoksa hukuki yönden mi tartışılacağı olduğunu ifade eden Çiçek, şöyle devam etti:

“Ama şu gerçekleşti, bundan dolayı da memnunuz. Birinci gün Türkiye bir telaşa sürüklendi, lüzumsuz tartışmalar oldu. Bu tasarıyı hazırlayanlar veya bundan evvel pişmanlık yasalarını hazırlayanlarla ilgili adeta ithama varan sözler oldu.
Ama neticede bu madde terörist başı ile ilgili bir af gündeme getiremez, bir tahliye sonucunu doğurmaz. İki günlük telaşın sonu, geldiğimiz nokta budur. Yarın komisyonda görüşeceğiz. Esasen, bir tasarı TBMM'ye intikal ettikten sonra, bu tasarı tümüyle Meclis'in uhdesindedir. Bu konuyu orada konuşmuş olacağız.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!