Tercih yapınca OBP kırılır mı? Tercih yapıp yerleşemeyince puan düşer mi?

Güncelleme Tarihi:

Tercih yapınca OBP kırılır mı Tercih yapıp yerleşemeyince puan düşer mi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2021 17:30

Tercih yapınca OBP kırılır mı sorusu yanıt buldu. 2 milyondan fazla öğrencinin katılım sağladığı 2021 YKS'de sınav sonuçlarının ardından tercih kılavuzu yayımlandı. YKS puanı kadar, doğru tercihin de üniversite kazanmada etkin rol oynadığı sınavda, adaylar konuya dair detaylar araştırıyor. Bu yıl tercih yaparak kayıt olup, yerleştikleri programa gidip gitmeme konusunda kararsız kalanlar, 'Tercih yapıp kayıt yaptırınca okul puanı düşer mi?' sorusunun yanıtını arıyor. İşte, tercihlerin OBP puanı katsayı etkisi hakkında detaylı bilgiler.

Haberin Devamı

Üniversite tercihleri için heyecanlı bekleyiş sürerken, sonuçlarını öğrenen adaylar şimdi de YKS tercih süreci için hazırlıklara başladı. Tercihlerle ilgili en fazla merak edilen konulardan biri de, YKS tercihinin yapılıp üniversiteye gidilmemesi durumunda okul puanının etkilenip etkilemeyeceği oluşturuyor. ÖSYM, Ortaöğretim Başarı Puanı (ÖBP) ÖSYM, 2021-YKS sık sorulan sorular kılavuzunda bu konuya dair detaylar paylaştı. İşte, YKS sık sorulan sorular kılavuzunda tercih ve OBP puanı ile ilgili bilgiler.

ÖSYM'nin yayınladığı konuya dair bilgi sık sorulan sorular klavuzunda şu şekilde verilmiştir;

Geçen yıl 2020-YKS puanımla merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirildim ve kayıt yaptırdım. Bu yıl sınava girersem OBP’nin çarpılacağı katsayılarda bir değişiklik olacak mı?

Evet. 2020-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.

Haberin Devamı

Geçen yıl 2020-YKS puanımla merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştim, fakat kayıt yaptırmadım. Bu yıl sınava girersem OBP’nin çarpılacağı katsayılarda bir değişiklik olacak mı?

Evet. 2020-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür

OBP PUANI NASIL HESAPLANMAKTADIR?

Ortaöğretimde 100 üzerinden alınan diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülür. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan adayların diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınır. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacaktır.

Yerleştirme puanları hesaplanırken OBP’nin katkısı ne olacaktır?

OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!