Nuran ÇAKMAKÇI
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2007 00:00
Bu yıl barajı geçen aday sayısı arttı. Dolayısıyla tercih yapacak adayların sayısı da genişledi.
Tercihinizi yaparken istek, kişisel
seçim gibi kriterlerin dışında puanlar, yüzdelik dilimler, başarı sıralamaları ve kontenjanlarını da göz önünde bulundurun. Doğru tercihin yolu, kişisel istekleriniz dışında, başarı sıranızı geçen yılki verilerle karşılaştırmaktan geçiyor. Mezun olduğunuz lisenin türü ve alanını belirleyen tabloyu inceledikten sonra tercih edeceğiniz bölümlere bakın. Seçtiğiniz mesleklerle ilgili bölümlerin hangi üniversitelerde bulunduğunu araştırdıktan sonra taban başarı sırasına göre tercihleri küçükten büyüğe sıralayın. İzleyeceğiniz en önemli yol da geçen yılki sıralama verileri olmalı.
EN ÇOK MERAKEDiLEN SORULAR VE CEVAPLARIAldığım puana bakınca birçok üniversiteye yerleşebiliyorum. Ancak aday sıralamama göre bu ihtimaller azalıyor. Buna göre tercih yaparsam bir üniversiteye yerleşebilme şansım var mı?Tercihlerinizi yaparken puandan daha çok sıralamanıza dikkat etmeniz yerleştirilme şansınızı artırır. 2007 ÖSS’de geçen yıla oranla daha fazla aday barajı aştığı için puanlarda zaten belli bir oranda yükselme bekleniyor. Bu nedenle sıralamaları dikkate alarak yapacağınız tercihler daha sağlıklı olur.
ÖSS’de 358 puan aldım, sıralamam 4869. Acaba önümde kaç EA öğrencisi var? Benim Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yerleşme şansım ne olur?
Yığınsal dağılımları dikkate aldığınızda Net 358.000 puan alan bir adayın sıralaması 4936 olur. Bu adaylardan sadece biri sayısal alan dışından öğrencidir. Geçen yıl Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 3720, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi 5210’uncu sıradan öğrenci kabul etti. Akdeniz Tıp Fakültesi sizin sıralamanızdan daha yüksek sıralamada öğrenciyi kabul etmiş. Ancak, sıralamalar çok yakın olduğu için riskli bir tercih olur. Tercih listenizde bu iki programın yanında diğer tıp fakültelerine de yer vermenizde yarar var.
OBP ve AOBP arasındaki farkı bana açıklayabilir misiniz? Ortaöğretim Başarı Puanı, öğrencinin okul not ortalamasına bağlı. Diploma notuna göre yükseliyor. Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı ise, öğrencinin Ortaöğretim Başarı Puanı’nın okul ÖSS ortalamasına göre yeniden düzenlenmiş halidir. Okulun ÖSS ortalaması ne kadar yüksek olursa Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı da yüksek olur. Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı bireysel başarısı düşük olan öğrenciye fazla, bireysel başarısı yüksek olan öğrenciye ise az katkı sağlar.
Devlet Lisesi, Özel Lise, Yabancı Dil Ağırlıklı Özel Lise, Süper Lise veya Fen Lisesi’nde öğrenim gören ve bu liselerden mezun olan adaylar 2 yıllık Meslek Yüksek Okulları’nı tercih ettiklerinde 0,8 AOBP’li mi yoksa 0,3 AOBP’li mi puanları kullanılır?
Bu liselerde okuyan ya da mezun olan öğrenciler için 2 yıllık Meslek Yüksek Okulları, alan dışı tercih kabul edilir ve ilgili alandaki 0,3 AOBP’li puanları kullanılır.
2007 ÖSS’ye girdim. Puanım 163.422. Açıköğretim alanı olarak hangisini yazabilirim?Anadolu Üniversitesi’nin Açıköğretim Fakültesi’nde bulunan kontenjansız lisans bölümlerini tercih edebilirsiniz. Bu bölümler İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri ve İşletme programlarıdır.
ÖSS’den SAY-2’den tercih yapacağım. Fakat SAY-1’den de gördüğüm birkaç alan var. Makine tasarım, tasarım ve konstrüksiyon öğretmenliği gibi alanları tercih edebilir miyim?
Meslek öğretmenlikleri programları meslek liselerinin ilgili bölümlerinden mezun olan adayları ek puanlı olarak kabul eder. Genel lise mezunları için alan dışı tercihtir. Genel liselerden bu programları tercih edecek olan adayların 0,3 AOBP’li puanları dikkate alınır. SAY-1 puanıyla 0,8 AOBP’li puan ile tercih edebileceğiniz bölümler şunlar: Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Aktüerya, Beslenme ve Diyetetik, Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilim Sistemleri, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Bilgisayar Kontrol Öğretmenliği, Bilgisayar Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri ve Teknolojisi, Ebelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Güverte, Hemşirelik, Kimya Öğretmenliği, Sağlık Memurluğu, Tütün Eksperliği, Uçak Elektrik ve Elektronik, Uçak Gövde Motor Bakım Bölümleri.
SÖZ-2, EA-2, SAY-2 puanları hangi yükseköğretim programlarına girişte kullanılacak?Yükseköğretim lisans programlarına yerleştirilmek için SÖZ-2, EA-2, SAY-2 ve Dil puanları kullanılacak. Ancak mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu çıkışlı adaylara açık ek puanlı programlar için SÖZ-1, EA-1 ve SAY-1 puanları kullanılacak.
Eşit Ağırlık öğrencisiyim. Sözel-2’den ortak alan şansım nedir?E-A öğrencilerinin Sözel-2 ortak alanından seçebilecekleri bölümler şunlar: Halka İlişkiler ve Reklamcılık, Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe Öğretmenliği. Sözel bölümlerin kontenjanlarının az olması, özellikle öğretmenlik bölümlerini Anadolu Öğretmen Liseleri mezunlarının ek puan alarak tercih etmeleri, başarılı öğrencilerin bu bölümlere yönelmeleri nedeniyle bu bölümlere girme şansınız EA-2 puanına göre öğrenci alan bölümleri kazanma şansınızdan daha az.