Tercih tüyoları

Güncelleme Tarihi:

Tercih tüyoları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2006 10:42

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, adayların tercih yaparken, 2006-ÖSS'nin birinci bölümü olan SÖZ-1, SAY-1 ve EA-1 puanlarını geçen yılın aynı puan türündeki verileriyle karşılaştırmalarını önerdi. Yarımağan, ÖSS'nin ikinci bölümündeki SÖZ-2, SAY-2 ve EA-2 puan türlerinin geçen yıl karşılıklarının bulunmadığına işaret ederek, ”Aday, geçen yılki SAY puanlarını, bu yıl SAY-1'den aldıkları puanla karşılaştırsınlar” dedi.

Yarımağan, adayların tercihlerini yaparken göz önünde bulundurmaları gereken esasları anlattı. Yarımağan, her adayın sınavın birinci bölümündeki SÖZ-1, SAY-1 ve EA-1 puanları bulunduğunu, ikinci bölümden soru yanıtlayan adayların da yanıtladıkları testlere göre SÖZ-2, SAY-2 ve EA-2 puanlarının hesaplandığını kaydetti.

Lisenin Fen kolundan mezun olan bir adayın kendi alanı olan sayısal puan türünden bir lisans programını tercih edecekse, bu adayın SAY-2 puanına göre yerleştirileceğini ifade eden Yarımağan, ancak bu adayın tercih yaparken SAY-2 puanı yerine SAY-1 puanını geçen yılın aynı puan türündeki verileriyle karşılaştırmasının daha sağlıklı olacağını belirtti.

“İKİNCİ BÖLÜMDEKİ PUANLAR ALDATABİLİR”

Yarımağan, adayların tercihlerini sağlıklı yapabilmeleri için ne yapmaları gerektiğini şu örneklerle açıkladı:
“Diyelim ki bir aday, bu yıl EA-2'de Türkiye'de 347. olmuş. Çok başarılı görünüyor. Bu aday, Galatasaray hukuka girmek istiyor. Galatasaray Üniversitesinin hukuk bölümünün yüzdelik dilimi geçen sene 0.39 olmuş. Yani bu yaklaşık binde 4'e denk geliyor. Buradan hesaplanacak olursa, geçen sene EA puanı hesaplanan 583 bin kişinin binde 4'ünü bulacağız. Bu da 2 bin dolayında kişi eder. Demek ki geçen sene bu bölüme ilk 2 binde yer alan adaylar girmiş.

Şimdi, geçen sene EA puanının bu seneki benzeri EA-1'dir. O yüzden adayın EA-1'deki puanını ve yüzdelik dilimini göz önünde bulundurması gerekiyor. Galatasaray hukuku tercih etmek isteyen adayın EA-2'deki başarı sırası 347 olmasına karşın, EA-1'de 8 binlerde yer alıyor. Dolayısıyla bu bölümü tercihinde belirtmesi gerekir ama girmesi biraz zor gibi görünüyor.

Örneğin, bir aday EA-1 puanına göre 15 bininci olmuş. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi işletmeye girmek istiyor. Geçen sene bu bölüme 2.42 yüzdelik dilimle girilmiş. Geçen sene EA puan türünde her bir yüzdelik dilimde yaklaşık 5 bin 800 kişi var. Dolayısıyla geçen seneki EA puanıyla bu bölüme ilk 14 binde yer alan adaylar arasından girenler olmuş. Eğer bir adayın bu seneki EA-1'deki başarı sırası bu rakama yakınsa buraya girme şansı var. Aday EA-2 puanına bakmayacak, çünkü bu aldatıcı. EA-2'nin geçen sene karşılığı yok. O nedenle ben adaylara hep SAY-1, SÖZ-1 ve EA-1 puanlarına göre tercihlerini yapmalarını önerdim.”

“BÜTÜN BİLGİLER BELGELERİNDE YER ALIYOR”

Yarımağan, bu yıl sınavın birinci bölümündeki puanların herkese göre hesaplandığını, geçen sene de puanların herkese göre hesaplandığını belirterek, “Onun için birinci bölümdeki puanlarla karşılaştırmak en yakın fikri verir” dedi.
Adayların sınav sonuç belgelerinde, sınav puanlarının yanı sıra başarı sıraları ile yüzdelik dilimlerinin de yer aldığını anımsatan Yarımağan, şunları kaydetti:

“Biz zaten bu yıl adayların başarı sırasını veriyoruz, yüzdelik dilimi de veriyoruz. İkisi birbiriyle çarpılırsa o puan türünde kaç kişinin puanının hesaplandığı belli olur. En değerli bilgi adayın başarı sırası. Adayın yapacağı şey şu: Kendi başarı sırası var. Girmek isteği programın başarı sırasını bulacak. Başarı sırasını bulmak için yüzdelik dilimle aday sayısını çarpacak. Geçen sene o programa kaçıncı kişinin girdiğini bulacak. Onu kendi başarı sırasıyla karşılaştıracak ama sınavın birinci bölümündeki puanlarla karşılaştıracak.

Bu tabii ki yüzde 100 sağlıklı olmasa bile en sağlıklı bilgiyi veriyor. Ayrıca, adaylara bu sene tercihlerini biraz daha geniş bir yelpazede yapmalarını öneriyorum. Yani adayın başarı sırası 8 bininci ise geçen sene 3-5 bininci ile 12 bininci arasından öğrenci alan bölümler arasından tercih yaparsa girme şansını artırır.”

“PUANLARINIZ DÜŞER”

Yarımağan, adayları, kayıt yaptırmayacakları bölümleri kesinlikle tercihleri arasına yazmamaları konusunda uyardı. Yarımağan, “Çünkü bunun adaya hiçbir faydası yoktur, gelecek sene adaya puan kaybettirir. Ortaöğretim başarı puanı yarı yarıya düşer. Tabii Açıköğretim buna dahil değil. Açıköğretimi en sona diledikleri gibi yazabilirler. Kazanırlarsa kaydını ister yaptırır, ister yaptırmaz. Açıköğretimi kazanıp da kayıt yaptırmamak puan düşürmez” diye konuştu.

“380 PUAN ALAN YOK”

ÖSS sonuçlarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Yarımağan, derece alanların ham puanlara göre sıralandığına, buna yerleştirme puanlarının dahil edilmediğine dikkati çekti. Bu adayların ortaöğretim başarı puanlarının birbirinden farklı olduğunu vurgulayan Yarımağan, bu nedenle ortaöğretim puanları dahil edildiğinde sıralamanın değiştiğini kaydetti.

Yarımağan, en fazla doğru soru yanıtlayan adayın 300 tam puan aldığını, tam puan almak için tüm soruları doğru yanıtlamanın şart olmadığını ifade etti. Ortaöğretim başarı puanları da katıldığında ve adaylar arasında ”giydirilmiş puan” olarak bilinen puanların tavanının 380 olduğunu belirten Yarımağan, “Bu sene hiç kimse 380 puan alamadı” dedi. Yarımağan bunun nedenini şöyle açıkladı:

“Bu sene hesaplama yöntemini değiştirdik. Buna göre ortaöğretim başarı puanını hesaplarken, bir okulda en yüksek diploma notunu alan 1'den çok kişi varsa hiçbiri ortaöğretim başarı puanı olarak 100 tam notu alamıyor, genellikle 99 küsur oluyor. Ortaöğretim başarı puanı 100 olacak ki bu 0.8 ile çarpılınca 80 olsun. Bu da 300'e eklendiğinde 380 tavan puan olarak belirlenir. 2006-ÖSS'de 300 tam puan alan 10 kişi var. Bu 10 kişinin hiçbirinin ortaöğretim başarı puanı 100 değil, hepsi değişik. Mesela bunlardan birinin ortaöğretim başarı puanı 89 idi. O nedenle 100 tam diploma notuyla sınavda 300 tam puan alan aynı kişiler olmadığı için bu yıl 380 puan alan çıkmadı. Tabii bu demek değil ki bundan sonra 380 puan alınmayacak. Eğer tam puanları alan aynı kişi olursa, tavan puanı 380 olur.
Liseler birbiriyle yarışmak için öğrencilere yüksek notlar veriyorlardı. Bu nedenle hesaplama yöntemini değiştirdik.”

“MÜMKÜNSE BAŞVURU MERKEZLERİNDEN GÖNDERİN”

Yarımağan, adayların tercih yaparken en çok istedikleri bölümleri yazmalarını, tercihlerini internetten göndermek yerine okullardan ve ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinden göndermelerini önerdi.

Adayların tercihlerini 26 Temmuz-11 Ağustos 2006 tarihleri arasında yapabileceklerini anımsatan Yarımağan, “Mümkünse okullardan veya ÖSYM sınav merkezi aracılığıyla tercihlerini yapmalarını öneriyorum. Çünkü biz birçok sınavda, özellikle KPSS'de gördük ki birçok aday kendisi internetten tercih yapmış, ancak yapamamış. Bunda da öyle olsun istemiyoruz. İnternetten yapan adayın 'işleminiz başarıyla tamamlandı' yazısını görmesi ve bir listesini alması gerekiyor. Aday garanti altına almak istiyorsa randevu alarak bir okula gitsin ve tercihlerini yapsın. Sınav sonuç belgelerini beklemelerine gerek yok.”

GEÇEN YIL PUANI HESAPLANANLAR

0.3 AOBP'li     0.8 AOBP'li     EK PUANLI
SÖZ:
1.225.027     764.584     64.707
SAY: 582.176        281.618     17.615
EA: 1.122.384       583.836     33.453
DİL: 35.244           28.746       2.332

Adayların, bu verilere göre, bir puan türünde bir yüzdelik dilime kaç kişinin girdiğini ve bölümlerin yüzdelik dilimlerine bakarak o bölüme kaç kişinin girdiğini bulmaları gerekiyor. Adaylar, bulacakları bu rakamla, bu yılki sınavın ilk bölümündeki puan türünde yer alan başarı sıralarını karşılaştırarak, o bölüme girip girmeyeceklerini tahmin edebilecekler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!