Güncelleme Tarihi:
Tercih dönemi başlamışken aklımızda hangi mesleği seçmeliyim sorusu var. Kimimiz küçüklüğünden beri hayalini kurduğu mesleğin arkasından gidiyor, kimimiz ise hangi mesleği seçeceği konusunda hala karar vermiş değil. Geleceğimizi sağlam temeller üzerine kurmak için seçeceğimiz ve okul ve meslek çok önemli. İleride saatlerimizi geçireceğimiz işimizi severek yapmamız için bu dönemde çok dikkatli seçim yapmamız gerekiyor. Her öğrencinin tercih döneminde yaptığı hatalar var.
Tercih döneminde dikkat etmemiz gereken bu hatalar sırasıyla şöyle:
-Meslek hakkında tam bilgi sahibi olmamak
-Ebeveynin istediği mesleği seçmek
-Yetenekler ve kişilik özellikleri göz ardı edilip statüsüne bakılarak meslek seçmek.
-Alınan puana göre tercih yapmak.
-Neresi olursa olsun bir bölüme yerleşeyim düşüncesiyle tercih yapmak
-Akran grubunun etkisinda kalmak.
-Bölüm değil üniversite adı için tercih yapmak
Hala seçeceği mesleğe karar veremeyenler için gelecekte kolay iş bulma olasılığınızın yüksek olduğu giderek geçerliliği artan meslekleri sizin için derledik.
1– Mimarlık Bölümü
Karizmasının yüksek olduğu mesleklerden ve bölümlerden biridir. MF-4 puan türü ile tercih edilir. Bu bölüm için girilmesi gereken sınavlar YGS, LYS-1 ve LYS-2'dir. Taban puanlar genellikle 400 ve üzeri puanlardır.
2 – İç Mimarlık Bölümü
Özellikle son yıllarda tanınmış va ilgi duyulmuş mesleklerden birisidir. Puan türü MF-4'tür. Aynı mesleklerden/bölümlerden biri olan ''İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı'' bölümü ise TM-1 puan türü ile tercih edilmektedir. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünü tercih etmek isteyen adayların TM-1 puan türü için YGS, LYS-1 ve LYS-3 sınavlarına girmesi gerekir.
3 – Yazılım Mühendisliği
Tıpkı diğer mühendislikler gibi Yazılım Mühendisliği de MF-4 puan türü ile alım yapmaktadır. Çağımızın en iyi ve tutulan popüler bölümlerinden biridir. Özel sektörde bile yüksek maaşlarının olduğu bilinmektedir.
4-Turizm İşletmeciliği
Turizm sektörünün gelişmesiyle otel yöneticileri, işletme yöneticileri, yiyecek-içecek işletme yöneticileri, pazar ve ürün geliştirme yöneticilerine olan ihtiyaç giderek artacak.
5– Odyoloji Bölümü
Ülkemizde henüz ilk mezunlarını vermemiş olan Odyoloji bölümü, herkes tarafından tavsiye edilen, atanması ya da iş bulması en kolay mesleklerden sayılan bölümlerden biridir. Odyolog maaşlarının 5 bin lira civarında olacağı düşünülmektadir. Bazı üniversiteler YGS-2 puan türü ile öğrenci alırken, bazıları MF-3 puan türünü kullanmaktadır. YGS ile tercih edilen üniversiteler için LYS sınavlarına girilmesine gerek yoktur.
6– Tıp Fakültesi
Geçmişten beri maaşı en yüksek 4 yıllık bölümlerden biri olarak bilinmektedir. Diğer bir avantajı ise bölümden mezun olanların hemen işe başlaması ve kendi muayenehanesini açanların, çağu defa yüksek kazançlar elde etmesidir. Puan türü MF-3'tür. Girilmesi gereken sınavlar ise YGS, LYS-1 ve LYS-2'dir.
7- Hemşirelik
İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte sağlık hizmetlerine olan talep her geçen gün biraz daha artıyor. Hemşirelik son 5-6 yıldır en çok talep gören bölümlerden biri. Hemşireler huzurevleri, bakımevleri, evde bakım, hastane ve polikliniklerde rahatça iş bulunabiliyor.
8 – Hukuk Fakültesi
İşe başlama imkanının kolay olduğu bölümlerden birisidir. Aynı zamanda mezuniyet sonrasında hakim, savcı, avukatlık meslekleri edinildiği için kariyeri olan bölümlerden biridir. Maaşlarının da yüksek olduğu söylenebilir. Bilinen dezavantajı ise okunmasının biraz zor olduğudur. Puan türü TM-2'dir.
9– Diş Hekimliği
Eski popülerliğini koruyamamış olsa da en çok tutulan bölümlerden biri olarak sayılmaya devam etmektadir. Aynen tıp fakültesi gibi, bu bölümün de alım yaptığı puan türü MF-3'tür.
10– Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik
TM-3 puan türü ila öğrenci alan PDR, bu sayfada yazdığımız bölümler arasında maaşı en düşük olan bölümlerden biridir. MEB'e bağlı okullarda rehber öğretmen olarak çalışan bu bölüm mezunlarının maaşı genellikle 2700-2800 lira arasındadır.
11 – Havacılık ve Uzay Mühendisliği
MF-4 puan türüyle tercih edilen ve geleceği olduğu düşünülen güzel bölümlerden biridir.
12– Beslenme ve Diyetetik
Günümüzde obezitenin giderek artması, buna karşın, insanların obeziteye karşı daha bilinçli olması ve çeşitli diyetlere ve diyetisyenlere başvurması, bu bölümden mezun olmuş diyetisyenlere duyulan ihtiyacı artırmıştır. İlk senelerde çok daha popüler olan bölümün mezun sayısı arttıkça, eski popülerliğini kaybetmeye başlamıştır. Ancak buna rağmen en iyi 4 yıllık bölümlerden birisi sayılabilir. Puan türü üniversitalere göre değişmektedir. YGS-2 ve MF-3 puan türleri ile tercih edilebilmektedir.
13-Gıda ve Beslenme Mühendisliği
Günümüzde tüketicilerin hijyen standartları yüksek ortamlarda üretilmiş sağlıklı ürünleri talep etmeleri gıda firmalarının gıda mühendisi ihtiyaçlarını sürekli kılacak.
14-İnternet Gazeteciliği
İnsanlar artık haberler veya öğrenmek istedikleri her şey için interneti kullanıyor. Dijital çağın sürekli gelişmesi internet gazeteciliğine olan talebi gelecekte daha da çok artıracak.
15-Sosyal Medya Uzmanı
Dijitalleşen dünyada oldukça popüler hale gelen sosyal medya kullanımını firmalarda yaygın. Üniversitelerde bu bölüm henüz çok yaygın değil. Ancak halkla ilişkiler ve reklamcılık, pazarlama, işletme,iletişim gibi bölümlerden mezun olan gençler de dijital medya konusunda eğitimlere katılarak ve kendilerini bu konuda geliştirerek sosyal medya uzmanı olabiliyorlar.