Güncelleme Tarihi:
Manisa İl Tütün Kurulu, Vali Yardımcısı Salih Gürhan Başkanlığı’nda Sağlık İl Müdürlüğü Ek Bina Toplantı Salonu’nda biraraya geldi. Toplantıya çeşitli kurumların ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Toplantıda ilk olarak 2009 yılından beri Kurul gözetiminde gerçekleştirilen sigara yasağı denetimlerinin istatistiki bilgileri verildi. Kurul Başkanı Vali Yardımcısı Salih Gürhan, geçen 3 yıllık süreç içerisinde toplam 3 bin 566 kamu kurumu, 15 bin 237 kahvehane, 2 bin 224 birahane, 4 bin 32 lokanta, 3 bin 20 pastane, 3 bin 564 toplu taşıma aracı ve 13 bin 572 işyerinin denetlendiğini söyledi. Vali Yardımcısı Gürhan, denetlenen toplam 45 bin 215 mekanda 2 bin 358 kişiye kapalı yerde sigara içmesinden dolayı, 580 işyerine de kapalı alanda sigara içilmesine göz yumması nedeniyle para cezası uyguladıklarını ifade etti.
Sigarayı bırakma konusunda yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Vali Yardımcısı Gürhan, geçen Ağustos’ta il genelindeki 8 Sigara Bırakma Poliklinikleri’ne toplam 5 bin 293 kişinin başvurduğu ve tedavilerinin devam ettiğini söyledi. Vali Yardımcısı Gürhan, Sağlık Bakanlığı’nın ilk etapta sigaraya bırakmak isteyenlere ücretsiz ilaç teminin önemli bir etkisi olduğunu belirtti. Gürhan, "Şu anda Manisa’ya gönderilen ilaçlarımız bitti. İkinci bir partinin gelip gelmeyeceği belli değil. Ama zannediyoruz ki gelmeyecek. Bunun sebebi Sağlık Bakanlığı’nın sigarayı bırakma konusunda ilaç tedavisinin etkilerini görmek istemesi. Olumlu yanıtları görüldüğü takdirde Sağlık Bakanlığı SGK ile bir protokol yaparak, reçete usulüyle hastalara ilaçların ücretsiz teminini sağlayabilecek" dedi.
GÜRHAN, "İŞ BEYİNDE BİTİYOR"
Sigarayı bırakma konusunda ilaçla tedavinin önemli bir etken olmadığını belirten Vali Yardımcısı Gürhan, bu konuda en büyük etkenin insanın kendi iradesi olduğunu söyledi. Vali Yardımcısı Gürhan, "Sigarayı bırakma ile mücadele konusunda ilaç veya psikolojik tedavi bahane. Eğer insan bırakmak istiyorsa kendi iradesiyle bitirebilir. İlaçlar bırakmada sadece bir etken olur. Eğer insan sigarayı bırakmak istiyorsa, bu işi önce beyninde bitirmesi gerekir. Bitirmezse ne kadar ilaç alırsa alsın veya ne kadar psikolojik tedavi görürse görsün sigarayı bırakmaz. Her şey insanın beyninde biter" diye konuştu.
Konuşmaların ardından İl Tütün Kurulu Koordinatörü ve İl Sağlık Müdür Yardımcısı Tuncay Can, kurul adına Muğla Vali Yardımcılığı’na atanan Vali Yardımcısı Salih Gürhan’a son toplantısı sebebiyle teşekkür plaketi verdi.