TEPAV: Bütçe 5.4 milyar YTL açık verdi

Güncelleme Tarihi:

TEPAV: Bütçe 5.4 milyar YTL açık verdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2007 13:06

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan Mali İzleme Raporunda, seçim sonrasında işbaşına gelecek hükümetin, IMF ile programa devam etme alternatifini seçmesi durumunda; 'seçim dönemindeki harcama artırıcı ve gelir azaltıcı tedbirleri telafi etmek durumunda olan bir programı devreye sokmak gibi bir seçenekle karşı karşıya kalmasının, 'ciddi bir olasılık' olduğu ifade edildi.

TEPAV tarafından hazırlanan, Mali İzleme Raporu Nisan 2007 Bütçe Sonuçları yayımlandı.
Merkezi yönetim bütçesinin kümülatif olarak Ocak-Nisan döneminde 65,8 milyar YTL harcama ve 60,4 milyar YTL gelir düzeyinde gerçekleştiği belirtilen raporda, Nisan ayı sonunda bütçenin, TELEKOM tahsilatının olumlu etkisine rağmen, özellikle vergi gelirlerinin beklenenin altında gerçekleşmesi sonucu 5,4 milyar YTL düzeyinde açık verdiği kaydedildi.

Nisan ayından itibaren harcama kanadında, geçen yıl etkisi arındırıldıktan sonra dahi özellikle faiz dışı harcamalarda artış eğiliminin baş gösterdiği ifade edilen raporda, şöyle denildi:

“Gerçekten de ayıklamalar sonrasında Ocak-Mart döneminde faiz dışı harcamalar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,6 oranında artarken, bu oran Ocak-Nisan döneminde yüzde 11 olmuştur. Diğer yandan, gelir kanadında ise ihracatta vergi iadesi düzeltmesinden sonra dahi özellikle vergi gelirlerinde bir önceki yılın aynı dönemine oranla reel olarak azalış olduğu dikkati çekmektedir.”

Raporda, içinde bulunulan dönemin seçim süreci olduğu dikkate alındığında, “harcama kanadında artış eğiliminin süreceğini, buna karşılık son yapılan düzenlemelerle KDV ve ÖTV indirimlerinin esasen alarm vermekte olan dolaylı vergilerdeki performansı daha da kötüye çevireceğinin” beklenebileceği savunuldu. Bu durumda bütçe performansında bozulma eğiliminin dönemsel olarak bazı aylarda iyileşme görünse bile yıl sonu itibarıyla artacağının öngörülebileceği ifade edildi.

Raporda, bunun anlamının, “seçim sonrasında işbaşına gelecek hükümetin, IMF ile programa devam etmek alternatifini seçmesi durumunda, seçim dönemindeki harcama artırıcı ve gelir azaltıcı tedbirleri telafi etmek durumunda olan bir programı devreye sokmak gibi bir seçenekle karşı karşıya kalmasının ciddi bir olasılık olduğu” savunuldu.

YEREL YÖNETİM HESAPLARI

Bu arada Maliye Bakanlığınca açıklanan yerel yönetim hesapları ile DPT tarafından açıklanan yerel yönetim hesapları arasındaki büyük farklar olduğu öne sürüldü.
Devlet Planlama Teşkilatının (DPT) basın duyurusunda “Mahalli idare dengesinin oluşturulmasına yönelik yöntemlerimiz ve Maliye Bakanlığı verileri bağlamında rakamlarımızın detayları önümüzdeki günlerde kamuoyunun bilgisine sunulacaktır” ifadesinin yer aldığı belirtilen raporda, “DPT'nin basın duyurusunun son paragrafında yer alan kamuoyunu bilgilendirme taahhüdünü ne ölçüde yerine getireceğini izlemeye devam edeceğiz” denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!