Güncelleme Tarihi:
Bazı eğitimcilere göre köpek eğitmek, egzersiz ile açıklanır. Yani, köpeğini ne kadar çok idmana çıkarırsan, ne kadar kada 'Otur-yat' yaptırırsan o kadar başarılı olursun mantığıdır bu.
Bence, bu eğitim değildir. Eğitim, başlıbaşına bir öğretidir. Öncelikle, teoriyi çok iyi bilmek gerekir. Ardından da deneyim, doğal olarak. Teori, köpeği ve köpek davranışlarını iyi bilmekle başlar. Ardından, öğretmeyi öğrenmekle devam eder.
Başarılı bir eğitici, daha başında köpek sahibiyle köpeğinin ırkını, ırk özelliklerini tartışır. Köpeğin ırk özellikleri ve öğrenme IQ'su, neleri ne kadar öğrenebileceğinin ipuçlarını verir. Bazen bu standartlarda sapmalar olursa da, eğitmenin bilgi ve becerisi, dengeyi sağlamaya yardımcı olur. Köpeğin ırkı, onun genetik miras yoluyla aldığı sıvı zekayı, aşağı-yukarı gösterir. Eğitimci, işte bu sıvı zekayı kullanarak, ona yeni davranış biçimleri monte eder. Veya var olan davranışlarını ıslah edip, köpeğin kristal zekasını oluşturarak, genel zekasını zenginleştirir. Genetik eğilimlerini güçlendirecek şekilde köpeği etkilemek kolaydır. İçgüdüsel eğilimlerin tersi yönünde köpeği değiştirmeye çalışmak çok daha zordur.
Köpeklerin öğrenme IQ sıralamasını, Kanadalı Köpek Davranış Bilimcisi Prof. Stanley Coren'in, 'Die Intelligenz der Hunde' (Köpeklerin Entellektüel Zekası) adlı kitabında bulabilirsiniz. Stanley Coren hocanın 100 köpeklik sıralamasında 'İlk 50 köpekten sonrakilerle uğraşmayın' önerisi var. Coren kitabında, '50 köpekten sizi çok uğraştırır ve istenilen sonuç da belki alınamaz' diyor.
Bütün bunlardan sonra bir örnek vermek gerekirse, sözü edilen listenin üçüncü sırasında Alman Kurdu, dördüncü sırasında Golden Retriever var. Bu iki köpeğe, 48 saat içinde çiş ve kaka eğitimi verilebilir. Bir hafta içinde de kanapeye çıkmamayı, mutfağa girmemeyi, havlamamayı ve evde yalnız kalmayı öğretebilirim. Aynı bilgi ve becerimle, bir Dalmaçyalı'ya bu eylemleri öğretmek en az bir ayımı alır.
Siz siz olun, öğrenme IQ'su yüksek köpek isteyin. Eğitimin de her köpekte değiştiğini aklınızın bir köşesine yazın.
Cihan ÖZYAĞMUR
Köpek Eğitmeni
Kedi şezlongu
TEKİR'in, kaloriferin yanında sıcacık bir kış geçirmesi için, artık kedi şezlongları var. Kalın bir telden yapılan şezlong peluş kaplı. İsterseniz, büyük pet shoplardan temin edebilirsiniz. Elinizden geliyorsa, biraz kalın tel, biraz peluşla Tekir'inizi, kışı sıcacık geçirebileceği, şık bir şezlong sahibi yapabilirsiniz.
Tek mi çift mi?
İLK kez Muhabbet Kuşu beslemeyi düşünenler, ‘‘Tek mi, çift mi?’’ sorusu karşısında uzun süre bocalarlarlar.
Aslında, ne istediğini bilen biri için sorunun cevabı kolaydır.
Sürüler halinde yaşamaya alışık olan, yalnız kalmaktan hoşlanmayan Muhabbet Kuşu'na yeterince vakit ayırabilecek, gününün birkaç saatini onunla geçirecek, hatta konuşmasını öğretecek biri için cevap 'Tek' olacak hiç şüphesiz.
Zamanınız o kadar bol değilse, kuşunuzun hayat arkadaşı siz değil, başka bir kuş olmalı. 'Çift' cevabındaki ikinci kuşun aynı ya da farklı cins olması, onları üretip üretmeyeceğinize bağlı. Üretimi düşünmüyorsanız, iki erkek ya da iki dişi kuşu birlikte besleyebilirsiniz. Ancak, birden fazla dişiyi, bir erkekle aynı kafeste tutmayın. Erkeği paylaşamayan kuşlar arasında, ölümüne bir kavgaya yolaçabilirsiniz.
Unutmamanız gereken bir konu da, insana alışmış bir muhabbet kuşu, diğer kuşlarla biraraya geldiğinde size karşı ilgisini kaybedebilir. Hatta, konuşmayı da kesebilir.
Devlet ‘öldürmeyin’ diyor
Bülent OVACIK
Veriler açıkça gösteriyor ki, yerel yönetimlerin önemli bir kısmı kedi ve köpek itlafları konusunda aşırı bir gayretkeşlik içinde.
Bakın, devlet 'Kedi ve köpekleri' öldürmeyin diyor.
Bu konuda, Çevre Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Valilikler peşpeşe genelgeler yayınlıyor.
Şimdi gelin, 1998 yılı içinde, itlaflarla ilgili olarak belediyelere gönderilen bakanlık genelgelerine bir göz atalım.
Yerel yönetimlerin itlaf konusunda devletle nasıl çeliştiğini görelim:
*
Çevre Bakanlığı Çevre Koruma Genel Müdürlüğü
Hayvanların sayılarını kontrol altına alarak koruyabilmek için, koruma park ve barınaklarının kuruması, bu tesisler kuruluncaya kadar, hayvanların alındıkları yerler kaydedilmek suretiyle toplanması ve bilhassa kısırlaştırma, aşılama işlemlerine tabi tutulması, ameliyat sonrası bakımlarının yapılması ve iyileşmelerini müteakkiben işaretlenerek yine alındıkları ortama bırakılmaları, imkanlar dahilinde sahiplendirme yapılması ve sonucu hakkında bakanlığımıza ivedilikle bilgi verilmesini rica ederim.
3 Nisan 1999
*
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İstanbul Bakanlık İl Müdürlüğü
Belediyeler, bölgelerinde bulunan bütün sahipsiz kedi ve köpekleri, belirledikleri bir bölgede aşılayacaklar ve mümkün olan bir oranda bunları kısırlaştıracaklardır.
2 Temmuz 1995
*
Sağlık Bakanlığı
Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı
Başıboş köpek ve kediler başta olmak üzere, kuduz enfeksiyonu rezervuarı hayvanların, gerekirse bakılması, kontrolleri, aşılama ve takiplerinin yapılması.
*
Turizm Bakanlığı
İşletmeler Genel Müdürlüğü
Cadde ve sokaklarda ayı oynatılmasının önlenmesi, başıboş dolaşan kedi ve köpeklerin koruma altına alınması.
27 Mayıs 1998