Güncelleme Tarihi:
TEOG kapsamında devlet lisesine giriş için tercihler bugün başlıyor ve 25 Temmuz’a kadar sürecek. Uzmanlar, “Ne kadar iyi puan alırsanız alın, tercih hatası her şeyi değiştirebilir” derken, MEB de bu sürece yardımcı olması için 44 maddelik bir kılavuz hazırladı.
1milyon 200 bin aday için Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında öğrenci alan devlet liselerine tercih süreci bugün başlıyor. Uzmanlar, “Ne kadar iyi puan alırsanız alın, tercih hatası her şeyi değiştirebilir” diyerek, adayları bu süreçte dikkat etmeleri gerekenler konusunda uyarıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise tercihlerin sorunsuz ve doğru yapılabilmesi için kılavuz hazırladı. “Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Sıkça Sorulan Sorular” başlığı altında, 44 soru ve cevap yer alıyor. Tercihlerin hangi adresten yapılacağından en fazla kaç okulun seçilebileceğine, açıköğretim ortaokulu öğrencilerinin tercih başvurularını nasıl yapacağına kadar birçok soru, cevaplanıyor. Tercihler, 25 Temmuz saat 17.00’ye kadar e-Okul sisteminden yapılabilecek.
MÜDÜRLÜK ONAYLAYACAK
Tercihler mutlaka herhangi bir okul müdürlüğünden elektronik ortamda onaylatılacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda tercih işlemi tamamlanacak. Aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak. Onaylanan tercih formunun iki nüshası alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak, biri okulda, diğeri velide kalacak. Onaylama bitince düzeltme yapılamayacak.
EN FAZLA 25 OKUL SEÇİLECEK
Öğrenciler, en fazla 25 okul tercihinde bulunabilecek. Liste oluşturulurken okulların tercih kodları, öğrencinin yüzdelik dilimi, okulların kontenjan tablolarındaki yüzdelik dilimi, yerleştirmeye esas puanın dikkate alınması ve özellikle okulların kontenjan durumları ve tanıtım bilgilerinin incelemesi gerekecek.
ÖZEL OKUL TERCİHİ
Özel okullara gitmeye karar verenler, “Özel okula kayıt yaptıracağım, tercih yapmayacağım” butonunu işaretleyecek. Bu öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacak ancak yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilecek. Bu butonu işaretlediği halde 9 Eylül’e kadar herhangi bir okula giremeyen öğrencinin kaydı, bu tarihten itibaren açık ortaöğretim kurumlarına yapılacak.
BU HATALARI YAPMAYIN
Hatice Yılmaz (Eğitim Uzmanı): Tercih listesi aslında sizin girmeyi en çok istediğiniz okuldan, en az tercih ettiğiniz okula doğru sıralanır. Yüzdelik dilimindeki okulları istemediği için daha üsttekilerden tercih listesi oluşturanların yerleşme şansı olmadığından, kaydı otomatik olarak açık liseye yapılacak. Bu yüzden garantiye almak için yüzdelik diliminizden daha gerideki okullardan 4 veya 5’ini belirleyin. Aynı puandaki okullardan en iyisi evinize yakın olandır. Farklı bir ilden okul seçerken, özellikle fen ve sosyal bilimler liselerini seçenler okulun yatılı bölümü olup olmadığına bakmalı. Tabii yatılı okumayı isteyip istememek de önemli.
Takvim nasıl işleyecek?
8 Ağustos: Yerleştirme sonuçlarının ve boş kontenjanların ilanı
9-15 Ağustos: Birinci nakil tercih başvuruları
19 Ağustos: Birinci nakil sonuçlarının açıklanması
19-23 Ağustos: İkinci nakil tercih başvurularının alınması
26 Ağustos: İkinci nakil sonuçlarının ilanı26-31 Ağustos: Üçüncü nakil tercih dönemi
5 Eylül: Üçüncü nakil sonuçlarının duyurulması
TEOG TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?
8’inci sınıfı başarıyla tamamlayan öğrenciler, yerleştirme işlemleri için tercih ve yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilecektir. Tercih işlemi öğrenci/veli tarafından bireysel olarak https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul ile imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka ortaokul ile imam hatip ortaokulu müdürlüklerine onaylatılacaktır.
Yerleştirmede öğrenciler 25 okula kadar tercihte bulunabileceklerdir.
Tercih işlemleri, Bakanlığımız http://www.meb.gov.tr veya https://eokul.meb.gov.tr internetadreslerinde yayımlanan tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre, öğrenci velisi tarafından 15-25 Temmuz 2016 (en geç saat 17:00’ye kadar) tarihleri arasında yapılacaktır.
Elektronik ortamda onaylanan “Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu” nun çıktısı alınarakokul müdürlüğü ile veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecektir.
E-OKUL TERCİH YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ
MEB 2016 TERCİH LİSTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
2016 YERLEŞTİRMEYE ESAS PUAN DEĞERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
TEOG YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?
8’inci sınıfta öğrenim gören ve tercihte bulunan tüm öğrencilerin ortaöğretim kurumlarınayerleştirme işlemleri; tercihleri doğrultusunda, okul kontenjanlarına göre, YEP üstünlüğü,esas alınarak yapılacaktır.
9-15 Ağustos 2016, 19-23 Ağustos 2016, 26-31 Ağustos 2016 tarihlerinde yerleştirmeye esas nakil başvuru işlemi gerçekleştirilecektir. Yerleştirmeye esas nakil işleminde 3 (üç) tercih alınacak ve YEP üstünlüğüne göre yerleştirme takvimi doğrultusunda merkezî olarak yapılacaktır.
Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullarbelirlenmiş olup, kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır.
«ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM» butonunu işaretlediği halde 09 Eylül 2016 tarihine kadar herhangi bir okula kaydını yaptırmayan öğrencinin yerleştirilmesi, bu tarihten itibaren açık ortaöğretim kurumlarına yapılacaktır.
TEOG YERLEŞTİRME SONUÇLARININ AÇIKLANMASI
YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları, 08 Ağustos 2016 tarihinde http://www.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilan edilecektir. Öğrenciler, T.C. kimlik numarası ve doğum tarihiyle sonuç bilgilerini sorgulayabilecektir. Öğrencilere ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecektir.