Güncelleme Tarihi:
TÜRK Musevi Cemaati Başkanı İshak İbharimzadeh ve Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva, Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı (TEOG) puanlamasında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrencilerin aleyhine bir sonuç çıktığı iddiasıyla Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) başvurdu.
MEB: ‘MUAF AVANTAJLI’
Konuyla ilgili çalışma başlatan Baş Ombudsman Nihat Ömeroğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) bilgi istedi. İddiaların doğru olmadığını savunan MEB ise dersten muaf olan 5 öğrencinin ağırlıklandırılmış sınav puanlarıyla muaf olmayan öğrencilerin puanlarını karşılaştıran bir tabloyu kuruma göndererek muaf öğrencilerin daha avantajlı olduklarını savundu.
AİHM KARARLARI İNCELENDİ
Baş Ombudsman Ömeroğlu, Hacettepe, Gazi ve Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşturulan bilirkişi heyetinden de bir rapor aldı. Konuya ilişkin anayasa, ulusal ve uluslararası sözleşmeler incelenirken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve yerel mahkemeler tarafından verilen karar örnekleri de değerlendirildi.
87 PUANLI ÇELİŞKİ
Bunun üzerine tavsiye kararı kaleme alan Ömeroğlu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dışındaki derslerden öğrencilerin aynı puanı alması halinde, dersten muaf olmayan öğrencinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi puanı 87 ve üstü olursa dersten muaf olanlar aleyhinde; 86 ve altı puan olursa ise dersten muaf olmayanlar aleyhinde bir sonuç doğuyor.
FIRSAT EŞİTLİĞİNE AYKIRI
Ömeroğlu, bu durumun eğitimde fırsat eşitliğine aykırı olduğunu belirtti. Tavsiye kararına itiraz eden MEB ise, dersten muaf olan bir öğrenciye başka bir dersten sınav yapılmasının mevzuat gereği mümkün olmadığını ve sınavdaki tüm işlemlerin objektif yürütüldüğünü savundu.