TEOG’da 4 bin 742 şampiyon

Güncelleme Tarihi:

TEOG’da 4 bin 742 şampiyon
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2015 09:40

Milliyet Gazetesi yazarı Abbas Güçlü, bugünkü köşesinde TEOG'da 4 bin 742 öğrencinin şampiyon olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

Türkiye eğitimde çağ atladı! TEOG’da 4 bin 742 şampiyon

Liselere giriş sınavı TEOG’da bu yıl bir rekor yaşandı. 6 ayrı testte sorulan soruların tümünü yapan 4 bin 742 şampiyon çıktı.
Sorular mı çok kolaydı, kopya mı çekildi yoksa her öğrencinin kendi okulunda sınava girmesi mi böylesi bir sonucu doğurdu?
Ya da öğrencilerimiz o kadar başarılı ki, böylesi bir sonuç hiç şaşırtıcı değil.
Bu arada Avrupa genelinde yapılan PISA değerlendirmelerinde en son sırada yer aldığımızı da sakın göz ardı etmeyelim...
Eskiden yapılan sınavlarda en fazla üç beş şampiyon çıkardı. TEOG’a geçilmeden önce yapılan SBS’lerde bile bu kadar şampiyon çıkmadı. SBS’lerde üç yıl boyunca soruların tümünü doğru yapan öğrenci sayısı sadece 21’di. 2012 SBS’sinde sadece 8’inci sınıf öğrencileri baz alındığında bile bütün soruları yanıtlayan öğrenci sayısı 677’diydi. Yani bu yılki şampiyon sayısının ancak yedide biri kadardı...
Peki, şampiyonun bu kadar bol olduğu bir sınavda, fen ve Anadolu liseleri ile kolejlere giriş nasıl gerçekleşecek? Eğer ikinci yarıyılda yapılacak TEOG sınavlarında da öğrenciler aynı performansı gösterirse Robert, Galatasaray, İstanbul Erkek, Ankara Fen gibi gözde liselere doğum tarihine göre öğrenci alınması kaçınılmaz olacak. Yani yaşı küçük olana öncelik verilecek.
Şimdi merak edilen soru, bu öğrencilerin karne notları kaç? Eğer hepsi de 5 üzerinden 5 ise sorun yok. Ama eğer, bir bölümünün karnesinde sorun varsa, onların iyi araştırılması gerekir.
MEB ve ÖSYM, eskiden şampiyonları açıklamadan önce okul başarılarını mutlaka araştırırdı ama şu an her şey öylesine karartılıyor ki neredeyse hiçbir bilgi paylaşılmıyor...

Haberin Devamı

Sorular kolay mıydı?

MEB, soruların zorluk derecesine ilişkin de şu bilgileri paylaştı:
“Ortak sınavlarda uygulanan testlerin ortalama güçlük düzeyi 0.56’dır. Ortalama güçlük düzeyi testteki başarının yüzdelik olarak ifadesi olarak yorumlanabilir. Tüm öğrencilerin testteki başarısının yüzde 56 olduğu ifade edilebilir. Testteki soruların ortalama ayırt edicilik düzeyi 0.60’dır. Soruların ayırt edicilik düzeyleri gayet yüksektir.
Testin geneline bakıldığında, ortak sınavların orta güçlükte ve yüksek düzeyde ayırt edicilik değerlerine sahip olduğu görülmektedir. Güvenilirlik, ölçme sonuçlarının hatadan arınık olma derecesi olarak tanımlanmaktadır. Güvenilirlik katsayısı 0 ile 1 arasında değerler almaktadır. Güvenilirlik katsayısının 1’e yakın bir değer alması, testin güvenilir sonuçlar ürettiği şeklinde yorumlanır.
2014 yılında elde edilen güvenilirlik katsayılarının hem alt testler düzeyinde hem de tüm test genelinde yüksek olduğu görülmektedir...”
Yani sınavlar, yani TEOG, hem güvenilir hem de o kadar da kolay değilmiş. Geriye tek seçenek kalıyor, o da eğitimde çağ atladığımızdır...
Özetin özeti: Peki, kaç kişi bu sınavlarda sıfır ya da sıfıra yakın puan aldı? İşte o da sır gibi saklanıyor!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!