Güncelleme Tarihi:
2016 TEOG sınavı için öğrenciler kadar veliler de geri sayıma geçmeye başladı. Sınav tarihinin yakınlaşmasıyla birlikte, aileler ve öğrenciler "2016 TEOG sınavı ne zaman" sorgularında bulunmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından her yıl dönem başında açıklanan sınav takvimine göre, 2016 TEOG sınavının ne zaman yapılacağı ve TEOG ile ilgili bazı detaylar haberimizde
TEOG 2016 NE ZAMAN YAPILACAK?
Her dönem bir kez düzenlenen ve ortaöğretime geçecek olan öğrencilerin seviyelerinin tespit edildiği TEOG sınavı, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının ilk yarısında 23-24 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. MEB'in yayımladığı takvime göre TEOG 2016'da mazeret sınavlarının 10-11 Aralık 2016'da yapılacağı açıklanan bilgiler arasında yer alıyor.
TEOG SINAVINA 1 MİLYON 168 BİN ÖĞRENCİ KATILDI
MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yayımlanan TEOG 2. dönem sayısal verilerine göre, sınavlara 1 milyon 168 bin 48 öğrenci katıldı.
TEOG sınavlarının yapıldığı Türkçe, matematik, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük, fen ve teknoloji, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularının yer aldığı testler arasında en çok doğru yapılan test 172 bin 405 öğrencinin 20 sorunun tamamına doğru yanıt verdiği din kültürü ve ahlak bilgisi oldu. 110 bin 440 öğrenci yabancı dil testlerinin, 44 bin 959 öğrenci fen ve teknoloji testinin, 36 bin 29 öğrenci Türkçe testinin, 21 bin 81 öğrenci TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük testinin, 20 bin 299 öğrenci de matematik testinin tüm sorularına doğru yanıt verdi.
AİLELER BUNLARA DİKKAT EDİN!
Öncelikle şu bilinmesi gerekir: Sınava giren aileler değil, çocuklardır. Çocuklar sınava hazırlanırken, aileler de strese hazırlanıyor. Stres, baskıyı doğuruyor. Baskı ise çocukların derslerde motive olmasını düşürüyor. Aile, çocuğa destek olması gerekir. Stresten ve baskıdan uzak, çocuklara “daha cana yakın”, bir anne veya bir baba gibi değil; bir arkadaş gibi yakınlaşması gerekir.
Programlı ve disiplinli ders çalışma konusunda aileler “programlı çalışmak”tan çok, “disiplinli çalışma” konusu üzerinde daha çok duruyor. Disiplin, çocukların eğitiminde önemli bir rol oynarken, aşırıya kaçan disiplin, çocuklar üzerinde olumsuz etki bırakmasına sebep olabiliyor. “Şu kadar saat ders çalışmazsan dışarı çıkamazsın, bilgisayarda oyun oynayamazsın, cep telefonu ve ipad yasak olur” gibi yasak uygulamalar çocuk üzerinde baskıya ve strese sebep olmaktadır. Çocuklar bu tarz durumlarda ders çalışır gibi gözükse de, aklı ailelerin disiplinli hallerinden ötürü kızgın ve canı sıkkın olur. Bu durumda çocuklar ders çalışır gibi yapar ama o dersten bir şey anlamayabilir. Disiplin dengeli olursa “ödül ve ceza” sisteminde eşitlik olduğu an, çocuğun motive oranı artacaktır.
Sınava girecek olan öğrenci, derslerde yapamadığı sorular olduğunda aile, öğrenciye pozitif yaklaşmalı ve öğrencinin “anlayacağı” şekilde yapamadığı sorulara yardımcı olmalıdır. Aile “kendi yaşına göre değil”, çocuğun yaşıtına göre davranmalıdır. “Bu soruyu sen nasıl yapamazsın, basit soru ama yapamadın, o kadar çalışıyorsun bu soruyu mu yapamadın, sen ders çalışmıyorsun” gibi cümlelerden uzak durmalı, sanki aile o soruyu “kendisi” yapamamış gibi davranmalıdır. Şu gerçek ki: Bu tarz davranışlar, çocukların “özgüveni”ni etkilemektedir. Özgüveninden yoksun olan öğrencinin saatlerce ders çalışması, o dersten başarılı olacağı anlamına gelmemektedir.
EN ÇOK BAŞARI DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SINAVINDA
Testlerdeki puan ortalamalarına göre öğrenciler din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde yüzde 78,25, matematikte ise 42,05 başarı ortalamasını yakaladı. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük testinin puan ortalaması yüzde 65,08, Türkçe testinin 60, fen ve teknoloji testinin yüzde 56,04 oldu.
Öte yandan, yabancı dil testlerinin de ayrı ayrı değerlendirilmeye alındığı istatistiklerde, 369 öğrencinin girdiği Almanca testinin puan ortalaması 91,23, 383 öğrencinin girdiği Fransızca testinin puan ortalaması 87,61, 1 milyon 167 bin 280 öğrencinin girdiği İngilizce testinin puan ortalaması 57,60, 11 öğrencinin girdiği İtalyanca testinin puan ortalaması ise 66,82 olarak gerçekleşti.
TEOG'DA KIZLAR DAHA BAŞARILI
Bakanlıkça testlerin tümünü doğru yanıtlayan öğrencilerin cinsiyet dağılımı analizi de yapıldı. Buna göre, Türkçe testinin tamamını doğru yanıtlayan öğrencilerin yüzde 35´ini erkek, yüzde 65´ini kız öğrenciler oluşturdu. Bu veri, matematik testinde yüzde 50 erkek, yüzde 50 kız; din kültürü ve ahlak bilgisi testinde yüzde 43 erkek, yüzde 57 kız; fen ve teknoloji testinde yüzde 51 erkek yüzde 49 kız; inkılap tarihi ve Atatürkçülük testinde yüzde 47 erkek, yüzde 53 kız; yabancı dil testinde yüzde 40 erkek yüzde 60 kız olarak saptandı.
TEOG kapsamında 6 testin tamamındaki soruları doğru yanıtlayan öğrenci sayısı 987 oldu, bu öğrencilerin yüzde 49´unun erkek, yüzde 51´ini ise kız öğrenciler oluşturdu.