Temkinli olalım, istikamet değişebilir

Güncelleme Tarihi:

Temkinli olalım, istikamet değişebilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2008 00:00

Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi Koç, "2008 senesine, politik ve ekonomik dengeleri çok dikkatli ve gelişmeleri yakından takip ederek, her an istikamet değiştirecek şekilde hazırlıklı ve tedbirli olmamız lazım" dedi. Koç, "Her şeyi hükümetten bekleme zamanı geçti" diye konuştu.

TÜRKİYE’nin ilk ve tek kurutma makinesi üretim tesisinin açılışını yapan Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi Koç, "Her an istikamet değiştirecek şekilde hazırlıklı ve tedbirli olmalıyız" uyarısı yaptı. Koç, politik ve ekonomik dengelerin çok dikkatli izlenmesi gerektiğini vurguladı.

DIŞ ZORLUKLARI DA HESABA KATALIM: Arçelik çamaşır kurutma makinesi işletmesinin açılışında konuşan Rahmi Koç, gerek ekonomik gerekse siyasi birçok gelişmenin yaşandığı zorlu bir yılın daha geride bırakıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Ne var ki istikrarın sürdürülmesi, ekonomik disiplinin tavizsiz uygulanması bu zorlukları asgariye indirmiştir. Dünya ile gitgide entegre olmamız, yalnız iç sorunların değil, dış zorlukların da hesaba katılarak gerekli tedbirlerin zamanında alınması kaçınılmazdır. 2008’de, politik ve ekonomik dengeleri çok dikkatli ve gelişmeleri yakından takip ederek, her an istikamet değiştirecek şekilde hazırlıklı ve tedbirli olmamız lazım."

HER ŞEYİ HÜKÜMETTEN BEKLEMEYELİM: Koç, konuşmasında her şeyi hükümetten beklemenin zamanının geçtiğini, herkesin el birliği, güç birliği yaparak yardımcı olması gerektiğini vurguladı. Petrol fiyatlarının 100 doları geçmesi, mortgage krizi nedeniyle ABD ekonomisinin yavaşlaması, Orta Doğu’daki sıcak gelişmeler, Güney Doğu Asya ülkelerinin rekabeti, Türkiye’nin enerji ithal ettiği ülkelerle olan siyasi dengeleri, yabancı sermayeyi çekmek, sıfırdan fabrikalar kurmak, ihracattaki katma değeri arttırmak, vergiyi tabana yaymak, Avrupa Birliği ile ilişkileri sürdürmenin, hükümetin bu yıl ele alacağı konulardan sadece birkaç tanesi olduğunu hatırlatan Koç, "Gayretimiz istikrarın devamı, elde ettiğimiz büyümenin sürdürülmesi ve Türkiye’yi dünya liginde bulunduğundan birkaç kademe daha ileri götürmektir" diye konuştu.

2008’İN İLK FABRİKA AÇILIŞI: Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde bulunan şirket arazisinde faaliyete geçen Arçelik çamaşır kurutma makinesi işletmesinin 2008 yılının il açılışı olduğunu belirten Koç, Türkiye’nin ilk ve tek kurutma makinesi üretim tesisinin 500 kişinin üstünde istihdam sağlayacağını, imalatının yüzde 80’ini ihraç edeceğini belirtti. Koç, şöyle konuştu. "Türkiye’nin en tanınmış markası olan Arçelik, Koç Topluluğu’nun hedefi olan cirosunun yüzde 50’sini yurt dışından sağlamak yolunda büyük adım attı. Yurtdışında 3, yurtiçinde ise 8 üretim tesisi ile, dünyada 100’den fazla ülkeye ürün ve hizmet veriyor. Türkiye’nin ilk kurutucu üretim tesisi de bu strateji doğrultusunda atılmış bir adım. Arçelik’in bundan sonraki misyonu, yurtdışında büyüyerek global oyuncuların arasındaki yerini almak."

300 bini şimdiden satıldı  içeride 100 bin satarız

AKA Gündüz Özdemir, "Bu ürün Avrupa’nın bugün en az enerji harcayan çamaşır kurutma makinesi olacak" derken, bu yıl Türkiye’de 100-150 bin adetlik satış yapmayı beklediklerini söyledi. İhracatta yıllık bağlantıları yaptıklarını açıklayan Özdemir, "Bu fabrika bu yıl yaklaşık 400 bin tane ürün yapacak. Bunun 100 binini içeride satarız. 300 bini şu anda satılmış vaziyette. Şartlar zorlarsa burayı hemen, iki vardiyada, 800 bine çıkarırız" diye konuştu. Çamaşır kurutma makinelerinin en çok Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’da kullanıldığın belirten Özdemir, dünya beyaz eşya pazarı verilerine göre 2006 sonu itibariyle yaklaşık 16.5 milyon adetlik hacme ulaşıldığını, 2007 satışlarının da 17.5 milyon adet olarak tahmin edildiğini aktardı.

26 milyon Euro yatırdı kapasiteyi 4’e katladı

PAZARDAKİ artan talepleri karşılamak ve bu ürün segmentindeki potansiyeli değerlendirmek amacıyla, İstanbul Çayırova’daki çamaşır kurutma makinesi üretimini Tekirdağ Çerkezköy’e taşıyan Arçelik, 26 milyon Euro değerindeki ek yatırım ile Türkiye’nin bu üründeki ilk üretim tesisini açtı. Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, kurutma makinelerini Beko, Arçelik ve Blomberg markalarıyla üreteceklerini belirterek, şöyle konuştu: "Arçelik, yurtdışında olduğu gibi, yurtiçindeki yatırımlarına da hız kesmeden devam ediyor. Arçelik, 2005 yılında Türkiye’nin ilk çamaşır kurutma makinesini üretmişti. Çamaşır kurutma makinesi üretim kapasitemizi 4 katına çıkartmak üzere 2006’da Çayırova’daki üretimimizi Çerkezköy’e taşıma kararı aldık. 26 milyon euro değerindeki bu yatırım ile yıllık konsolide ciromuza yaklaşık 120 milyon Euro katkı sağlamayı hedefliyoruz. Beko’yu dünyada ilk 10 markadan biri yapacağız."

Bulaşık makinesi ’satılmaz’ demişlerdi

KURUTMA makinesi tüketimini artırmak için tüketiciye bu ürünü hem fiyat yönünden hem de ödeme şartları yönünden kolay ulaşılabilir hale getireceklerini vurgulayan Özdemir, yıllar önce bulaşık makinesi pazara sunulduğunda "Türk insanı eliyle bedava bulaşık yıkarken bu kadar parayı bu makinelere vermez" denildiğini hatırlattı. O dönemde Avrupa’da penetrasyon oranının yüzde 30 olduğunu belirten Özdemir, bugün ise Avrupa’da oranın yüzde 35’lere geldiğini, Türkiye’de ise yüzde 25’leri geçtiğine dikkat çekti. Özdemir, A Plus makinelere geçiş konusunda da tüm hazırlığı yaptıklarını açıkladı.

Fiyat 900 YTL’den başlayacak

TÜRKİYE’de 900 YTL ile 1800 YTL arasında değişen fiyatlarla tüketiciye sunulacak olan çamaşır kurutma makinelerinin Türkiye’de hızla gelişen bir pazar yaratması hedefleniyor. Bu makinelerin ülkemizde henüz yeterince tanınmadığını belirten Özdemir, "Yaşam tarzının değişmesi ve rezidans gibi yerleşim alanlarının çoğalmasıyla birlikte, bu ürüne olan talebin önemli ölçüde artacağını öngörüyoruz" dedi. Özdemir, çamaşır kurutma makinesi gibi Türkiye beyaz eşya pazarı için büyük fırsat olan bu ürüne yaptıkları yatırım ile rekabete yeni bir soluk getireceklerini söyledi.

Koç Holding’in ciro hedefi 50 milyar dolar

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding’in 2008 cirosunun yüzde 10’un üzerinde büyümeyle 50 milyar dolar dolayında olacağını söyledi. "Cironun üçte biri ihracattan gelir" dedi. Koç, "Arçelik’in 2010-2012’de cirosunun yüzde 50’sinin ihracattan gelmesini hedefliyoruz" diyen Koç, ayrıca, 2008 yılında enflasyonun yüzde 7-8 dolayında olacağı öngörüsünde bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!