Temiz sahiller 46'ya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Temiz sahiller 46ya çıktı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 29, 2003 12:10

İstanbul'da 37 olan denize girilebilecek yer sayısının, yapılan atıksu kanal bağlantılarıyla 1 ayda 46'ya ulaştığı bildirildi.

Haberin Devamı

İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, İstanbul'da geçen yıl kasım ayından itibaren 45 noktada gerçekleştirdikleri ölçümleri yaz aylarında 15 günde bir tekrarlayarak, atıksu kanal bağlantısı gerçekleştirilen yerlerde su kirliliğindeki değişimleri tespit ettiklerini söyledi.

 

Avrupa Birliği (AB) standartlarına göre, denize girebilmek için fekal koliform oranının 2 bin, fekal sreptokok oranının da bin olması gerektiğini vurgulayan Çodur, 16 Temmuz 2003 tarihinde 109 noktada yapılan ölçümlerde, 23'ü Avrupa, 23'ü de Asya yakasında olmak üzere toplam 46 noktada denize girilebilecek kriterlerin belirlendiğini anlattı.

 

Haberin Devamı

Çodur, ''Yaptığımız atıksu kanal bağlantıları sonucunda, İstanbul'da, 1 ay içinde denize girilebilecek nokta sayısı 37'den 46'ya çıktı. Sene başında ise denize girilebilecek nokta sayısı sadece3'tü'' diye konuştu.

   Â

DENÄ°ZE GÄ°RÄ°LEBÄ°LECEK 46 NOKTA

   Â

Anadolu yakasında:

 

 Tuzla Deniz Harp Okulu

 Tuzla Ankara Su Sporları Kulübü

 Tuzla Mendirek

 Bostancı (İDO)

 Bostancı (Yeni Mendirek)

 Suadiye (Dere çıkışı)

 Suadiye (Plaj)

Haberin Devamı

 Caddebostan (Dere Çıkışı)

 Caddebostan

 Çiftehavuzlar

 Fenerbahçe

 Fenerbahçe (Plaj)

 Kalamış (Marina)

 Moda

 Haydarpaşa

 Harem

 Üsküdar

 Kuzguncuk

 Üryanizade Nakkaş Baba Camii

 Kuleli

 Poyraz Plajı

 Poyraz ve Anadolu Feneri

 

Avrupa yakasında: 

 

 Büyükçekmece (Mendirek)

 Büyükçekmece (Plaj)

 Florya Atatürk Köşkü

 Florya Belediye Tesisleri

 Yeşilköy Balıkçı Barınağı

 Zeytinburnu sur içi

 Ahırkapı

 Sarayburnu

 Galata

 Karaköy

 Salıpazarı

 Fındıklı

 Dolmabahçe

 Beşiktaş Motor İskelesi

 Beşiktaş

 Ortaköy

 Kuruçeşme

 Arnavutköy

 Bebek

 Rumelihisarı

 Emirgan

 Askeri Plaj

 Rumelifeneri.

 

İSKİ Genel Müdürü Çodur, 2002'de Tuzla, Büyükçekmece ve Anadolufeneri olmak üzere sadece 3 noktadan denize girilirken, bu yıl mayıs ayında yapılan ölçümler sonucu bu sayının 26'ya, haziran ayında 37'ye, temmuzda da 46'ya çıktığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

 

''Atıksu bağlantıları yapıldıkça, çok kısa sürede iyileşmeler ortaya çıkıyor. Değerler, sınır değerlerin çok çok üzerindeydi. Şimdi gittikçe aşağıya iniyor. Anadolu yakasında bu iş çok hızlı yürüyor. Bitirdiğimiz tesisleri süratle bağlıyoruz. Avrupa yakasında, sadece Küçükçekmece'deki hat var. 4 bin 912 metre Ataköy havzası, 8 bin 500 metre de Ambarlı havzası olmak üzere toplam 13 bin 412 metrelik sahil şeridi hariç, diğerlerinin tamamı önümüzdeki yıl sonu itibarıyla denize girilecek seviyeye gelecek.''

 

HALİÇ ÖLÇÜMLERİ

   Â

Dursun Ali Çodur, aynı ölçümleri Haliç'te 28 noktada yaptıklarını da anlatarak, şöyle konuştu:

 

''Haliç'te yüzmede bir endişemiz yok. Galata Köprüsü'nün Eminönü tarafı, Azapkapı, Camialtı Tersanesi ve Haliç Köprüsü'nün altında pis su çıkışı tespit edildi. Bu 4 nokta ile Sünnet Köprüsü öncesinde fekalkoliform ve fekal streptokok değerler sınır değerlerin üzerinde olduğuiçin, bu noktalar yüzülebilir değerlere sahip değil. Bu 4 noktadan Galata Köprüsü ve Azapkapı'daki pis su girişi kesildi. Diğer 2 nokta ile Küçükköy Deresi ve Marmara ile Haliç'in birleştiği yerdeki pis su girişini de kesmek için çalışmalarımız sürüyor.''

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!