Temiz deniz için al kepçeni sahile koş

Güncelleme Tarihi:

Temiz deniz için al kepçeni sahile koş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2002 01:57

Temizdeniz/ TURMEPA'nın, denizlerimizin korunması ve temizlenmesi amacıyla başlattığı seferberlik sürüyor. Bu pazar günü Kadıköy ile Kanlıca sahili temizlenecek. Etkinliğe katılmak isteyenler Kadıköy'deki Haldun Taner Sahnesi'nin arka bölümüne kurulan standlarda yarın kayıt yaptırabilecek.

KURUCULUĞUNU ve onursal başkanlığını işadamı Rahmi Koç'un yaptığı Temizdeniz/TURMEPA Derneği'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ay başında başlattığı Temiz-Deniz projesi için İstanbul Boğazı'nda ve sahillerinde etkinlikler düzenleniyor. Bu pazar günü Kadıköy ile Kanlıca sahili temizlenecek.

Deniztemiz/TURMEPA Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, kampanyayla ilgili şu bilgiyi verdi:

‘‘Temiz Deniz Projesi'nin ilk aşaması İstanbul, özellikle de Boğaz. İstanbul'da deniz kirliliğinin büyük çoğunluğu bireysel kirletmelerden oluşuyor. Uzun soluklu bir sonuç alınabilmesi için bireylerin katılımının sağlanması çok önemli. Biz dernek olarak elimizdeki 5 deniz temizleme teknesi ile üzerimize düşeni yapıyoruz. Ancak yetmiyor. Tekneklerin 2 tanesi İstanbul'da, diğerleri de Göcek, Alanya, Antalya ve Marmaris kıyılarında. Geçen yıl 5 tekne ile 10 bin tonun üzerinde atık topladık. Hopa'dan İskenderun'a kadar 32 temsilciliğimiz, 11 bin üyemiz var. Şimdi bu projeye odaklandık. Denizlerin temizlenmesine yardımcı olmak için etkinliğe tüm İstanbullular'ı davet ediyoruz.’’

20 yıldır Karadeniz'den Boğaz'a petrol ve zehirli atıklar geldiğini ve bunların Marmara'yı kirlettiğini de anlatan Deniztemiz/TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, ‘‘Tuna Nehri'nden her yıl 60 bin ton fosfat, 340 bin ton nitrat, bin ton bakır, 6 bin ton çinko atığı Karadeniz'e akıyor. 1990 yıllarında Karadeniz'de yaşayan balık türü 35 civarında olmasına karşın, şimdi 6 tür balık kaldı’’ dedi.

NORVEÇ YÖNTEMİ

Karadeniz'den gelen atıkların yanı sıra, İstanbul'da yaşayanların da denizi kirlettiğini belirten Cerrahoğlu, şunları anlattı:

‘‘13 yıldır Norveç'te uygulanan gönüllülerle denizleri temizleme işini ülkemizde de uygulamaya koyduk. 11-12 Mayıs'ta Yeşilköy Ataköy sahili temizlendi. Bu hafta sonu Kadıköy ile Kanlıca sahili temizlenecek. 25-26 Mayıs'ta Ortaköy-Tarabya hattı çalışmaları yapılacak. Cumartesi günleri kayıt yaptıran gönüllüler, pazar günleri de 4'er kişilik ekipler halinde ellerindeki kepçelerle kıyıdan denizi süpürecek. Proje 26 Mayıs Pazar akşamı araba vapurunda verilecek bir davetle sona erecek.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!