Temel ceza kanunlarına uyum yasası alt komisyonda

Güncelleme Tarihi:

Temel ceza kanunlarına uyum yasası alt komisyonda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2006 12:59

TBMM Adalet Komisyonu'nda ele alınan ve temel ceza kanunlarına uyum amacıyla çeşitli yasalarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı, alt komisyona sevk edildi.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, çok çeşitli kanunlarda değişiklik içeren tasarının kapsamlı olduğuna işaret ederek, bunun, kurulacak bir alt komisyonda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Tasarıyla ilgili Komisyona bilgi veren Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ceza mevzuatında yapılan değişiklikle irtibatlı, içinde ceza hükmü taşıyan 200'den fazla yasa bulunduğunu hatırlatarak, bunların 2006 yılı sonuna kadar yürürlüğünün devam ettiğini, ancak TCK ve diğer yasalara uyumunun sağlanması gerektiğini kaydetti. Getirilen düzenlemenin bu amaca yönelik olduğuna işaret eden Çiçek, çok sayıda yasanın kapsam içinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Çiçek, düzenleme için alt komisyon kurulmasını doğru bulduğunu, ilgili yasayla ilişkili kurum ve sivil toplum örgütlerinin görüşü dikkate alınarak bu çalışmanın yapılmasından yana olduklarını kaydetti. 1 Haziran'dan bu yana geçen sürede, yasaların uygulanmasında hangi noktada olunduğuyla ilgili, bakanlık olarak eğitim ve değerlendirme çalışması yaptıklarını bildiren Çiçek, çok sayıda hakim, savcı, akademisyen ve Yargıtay üyesinin bu toplantılara katıldığını, ayrıca Türkiye Barolar Birliği'nin talepleri doğrultusunda bazı düzenlemelerin yapılması gerektiği sonucuna varıldığını belirtti.

“YÜRÜRLÜĞÜNÜN ERTELENMESİNİN SIKINTISI”

Tasarıyla ilgili görüşlerini dile getiren milletvekilleri de alt komisyon kurulmasından yana olduklarını ifade etti.
CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, tasarıyla 170 kanunda değişiklik yapıldığını belirterek, “Böylesi düzenlemeler hazırlanırken, sanki devlet sırrıymış gibi bakanlık dışına duyurulmuyor. Oysa hazırlık aşamasında ilgili kesimlerin görüşü alınarak hazırlansaydı daha iyi olurdu” dedi.

Tasarının görüşmelerinin “oldu bittiye getirilmemesi” gerektiğini söyleyen Kılıç, “En son olayı, yaşanan çevre katliamıyla gördük. Çıkan varillerin durumu ortada... Oysa biz bununla ilgili düzenlemenin yürürlüğünü 2 yıl sonraya erteledik” diye konuştu.

CHP Çorum Milletvekili Feridun Ayvazoğlu da TCK'da çevreyle ilgili maddelerin yürürlüğünün 2 yıl sonraya ertelenmesinin bugün sancılarının çekildiğini belirterek, hem ülkenin hem de iktidarın bunun sıkıntısını yaşadığını ileri sürdü.

“KORSANLA MÜCADELE ETMEME”

AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, tasarının uzun süre tartışılması gerektiği görüşüne katılmadığını belirterek, düzenlemelerin büyük bölümünün TCK ve diğer ilgili düzenlemelere paralellik içerdiğini söyledi.
AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, gereği olmayan bazı yasaların hale yürürlükte olduğunu belirterek, tasarı üzerinde çalışan alt komisyonunun bu konuda bir değerlendirme yapabileceğini ifade etti. Hafta tatili hakkındaki yasayı buna örnek olarak gösteren Kutlu, ”Dükkan sahibi, işyerini pazar günü açmak için belediyeye harç ya da haraç ödüyor. Bugün bir çok iş yeri pazar günü de açık. İhtiyaç varsa yasalar yürürlükte kalmalı, ama yoksa kaldırılmalı” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, tasarıda, korsanla mücadeleyle ilgili hükümlerin, daha önce çıkarılan Korsanla Mücadele Yasası'na aykırı olduğunu belirterek, “Tasarı, adeta korsanla mücadele etmemeyi içeriyor. Bunlar dikkate alınmalı” dedi.

Komisyon toplantısına, Sanatçı Ali Rıza Binboğa ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
Konuşmaların ardından tasarı, alt komisyona sevk edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!