Bülent SARIOĞLU / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2009 00:00
Telekulak iddialarının araştırılması için kurulan Meclis komisyonunun taslak raporunda, "Halkı ’Dinleniyorum’ paranoyasına sokacak iddiaların üzerine gidilmeli. Gerçek dışı olanlar ve bunu dile getirenler için yasal işlem yapılmalıdır" denildi. Muhalefet partileri rapor "mevcut durumu yok saydığı" gerekçesiyle karşı oy yazısı hazırlıyor.
TELEKULAK iddialarını araştırmak üzere kurulan Meclis komisyonu, 4 aylık çalışma sonucunda hazırladığı raporla düş kırıklığı yarattı. "Dinleniyorum" iddialarını paranoya-abartılı kuşku- olarak değerlendiren komisyonun raporunda, "Gerçek dışı iddiaları, mesnetsiz olarak dile getirenler hakkında gerekli yasal işlemler yapılmalıdır" önerisinde bulunuldu. AKP yönetimindeki komisyon başkanlığının kaleme aldığı taslak rapor için muhalefet partileri karşı oy yazısı hazırlamaya başladı. CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, şunları söyledi: "Hükümetin, devletin sorumluluğunu vatandaşa yükleyen, mevcut durumu yok sayan bir rapor. Kurumsal yapıda hiçbir değişiklik önerilmiyor. Suç işlemeyenlerin dinlenmesinin bir zarar getirmeyeceğini söyleyerek her tür yasadışı dinlemeyi meşru kılıyor. Burada amaç devletin istihbarat adı altında yapmış olduğu kişisel haklara tecavüzü meşrulaştırmaktır. Devleti aklamak komisyonun görevi değildir. Devleti aklayacak ya da yönlendirecek olan hukuk sistemidir. Gerçeği örtbas etmek ülkesini seven, vizyon sahibi bir siyaset anlayışının gereği olmamalıdır."
Cezalar caydırıcı
Rapordaki tespit ve öneriler şöyle:
"Normal vatandaşların bile dinlendiğine dair söylemlerin olduğu, bu durumun terör ve organize suç örgütleri ile mücadele eden güvenlik birimlerini zan altında bıraktığı görülmektedir. Altyapı ve teknik imkanlar itibariyle dinlemelerin fiilen mümkün olmadığı, yasal tahditler dikkate alındığında herkesin dinlenmesinin mümkün olmayacağı anlaşılmaktadır. Müeyyideler bakımından mevzuatta eksiklik bulunmadığı, cezaların caydırıcı olduğu görülmektedir.
’Dinleniyorum’ paranoya
Güvenlik birimlerinin yasadışı dinleme yaptıkları şeklinde gerçek dışı söylemlerin, güvenlik birimlerini toplum önünde hedef durumuna getireceği ve terörle mücadelede pasifize edeceği unutulmamalıdır. Bu bakımdan halk arasında ’Dinleniyorum’ paranoyasını ortadan kaldıracak tedbirler için birtakım düzenlemeler yapılırken, devletin genel güvenliğini zafiyete uğratacak işlemlerden de kaçınılmalıdır.
Mesnetsiz iddiaya ceza
Halkı ’Dinleniyorum’ paranoyasına sokacak bu tür iddiaların üzerine gidilmeli, yasadışı bir faaliyetin tespiti halinde ilgililer hakkında gerekli işlemler yapılmalı, aksi durumda da bu tür söylemlerin asılsız olduğu kamuoyuna açıklanmalı ve gerçek dışı iddiaları mesnetsiz olarak dile getirenler hakkında gerekli yasal işlemler yapılmalıdır.
Fişleme önerisi
İstenmeyen çoğu durumun kullanıcıların bilgisizliğinden kaynaklandığı unutulmamalıdır. İletişim şirketleri veya internet servis sağlayıcılardaki personelin belirli periyotlarla güvenlik tahkikatları yaptırılmalı."