Telekulak davası zaman aşımına uğradı

Güncelleme Tarihi:

Telekulak davası zaman aşımına uğradı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2007 18:44

ÇANKAYA Köşkü ile Genelkurmay’ın da aralarında bulunduğu 963 kişi ve kurumun telefonunun yasadışı olarak dinlenmesiyle ilgili ‘telekulak davası’ zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle kapandı.

Haberin Devamı

Kırıkkale 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde Hakim Hüsnü Çalmuk tarafından görülen davada, mahkemeye sadece Ankara Emniyet eski Müdür Yardımcısı Osman Ak katılırken, Ankara Emniyet eski Müdürü Cevdet Saral, Emniyet Amirleri Mahmut Çorumlu ve Zafer Aktaş ise yazılı olarak ifade gönderdiler.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı Mülkiye başmüfettişlerinin yaptığı soruşturmada, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün 9'uncu katındaki yasal dinleme odasından ayrı olarak, 8'inci katta izinsiz bir dinleme odası belirlenmiş, aralarında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, MGK, TBMM, Yargıtay, gazeteler, sendikalar ile özel ve tüzel kişiliklerin de bulunduğu yüzlerce telefonun 1998 ve 1999 yıllarında kanunsuz şekilde izlendiği, 963 telefonun ise dinlendiği saptanmıştı. Telekulak skandalı ile ilgili dava 4 yıl sonra delil yetersizliğinden beraat ile sonuçlanmıştı.

Haberin Devamı

1999 yılında başlayan davanın 2003 yılında kapanmasının ardından Yargıtay tarafından tekrar bozulmasından sonra, Kırıkkale'de tekrar görülen davaya bugün devam edildi. Duruşmada, Ankara Emniyet eski Müdür Yardımcısı Osman Ak, “Yargıtay Başkanlığına verdiğim savunmamı aynen tekrar ediyorum. İtiraz tarihinden itibaren yasal süre geçmiştir. Temyiz etme hakkı zaman aşımına uğramıştır. Mahkemenin eski kararında direnmesini talep ederim” dedi.

Mahkeme Hakimi Hüsnü Çalmuk, haklarında kamu davası açılan Ankara Emniyet Eski Müdürü Cevdet Saral, Müdür Yardımcısı Osman Ak, Emniyet Amirleri Zafer Aktaş ve Mahmut Çorumlu hakkındaki beraat kararının 2003 yılında Yargıtay'da bozulması üzerine, yapılan yeniden yargılama sonucu TCK'nın 102-4 ve 104-2. maddeleri gereği davanın zamanaşımı süresini doldurduğunun anlaşılması üzerine sanıklar hakkında açılan kamu davasının CMUK'un 223-8. maddesi uyarınca ayrı ayrı düşürülmesine karar verdi.

Yargıtay'a yaptığı itiraz sonucu telekulak davasının yeniden bozulmasına neden olan Evrensel Gazetesi Muhabiri Sultan Özer'in avukatı Tacim Coşkun ise Yargıtay yolu açık olmak üzere 7 gün içinde itiraz edeceklerini belirtti. Mahkeme sonunda Osman Ak ile avukatı Ahmet Çamur ise açıklamada bulunmadı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!