Telekulağa takipsizlik kararına itiraz

Güncelleme Tarihi:

Telekulağa takipsizlik kararına itiraz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2010 00:00

YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıtay ve Danıştay’ın dinlenme iddialarına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verdiği takipsizlik kararına itiraz etti. Eminağaoğlu, kararın, Yargıtay’da bekleyen MİT ve Emniyet’in 70 milyon insanı dinleme yetkisine yönelik davayı sonuçsuz bırakmaya dönük olduğunu iddia etti. İtirazı, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirecek.

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Yargıtay ve Danıştay’ın dinlendiği iddialarına ilişkin takipsizlik kararına YARSAV kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu dün itiraz etti. Eminağaoğlu, eksik inceleme ve soruşturma, hatalı değerlendirme ve kanıtlar toplanmadan takipsizlik kararı verildiğini savundu. Eminağaoğlu, 329 sayfalık kararın, Yargıtay’da bekleyen MİT ve Emniyet’in 70 milyon insanı dinleme yetkisine yönelik davayı sonuçsuz bırakmaya dönük ve o davaya müdahale olduğunu iddia etti. Eminağaoğlu, takipsizliğin kaldırılıp Telekomünikasyon İletişim Başkanı (TİB) Fethi Şimşek, TİB Teknik Daire Başkanı Basri Aktepe, TİB Hukuk Daire Başkanı Mustafa Akar, TİB İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, Emniyet, Jandarma, MİT yetkilileri hakkında kamu davası açılmasını talep etti. Eminağaoğlu, Sincan Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulmak üzere dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na altı sayfalık itiraz dilekçesi sundu. Eminağaoğlu, Danıştay ve Yargıtay’ın kararları yok sayılarak, takipsizlik kararı verildiğini savundu. Eminağaoğlu, “Hukuka aykırılığın ulaştığı boyutu ve soruşturmanın 12 Eylül’deki referandumdan önce esasa yönelik biçimde bitirilmesi iradesini yansıtması yönünden dikkat çekicidir” dedi. Dinlemenin adalet müfettişlerinin talebiyle başladığına dikkat çeken Eminağaoğlu, müfettişler “birinci sınıf yargıç” oldukları için dosyanın “görevsizlik” kararı ile Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’na gönderilmesi gerektiğini belirterek, gereğinin yapılmasını istedi. 329 sayfalık kararın ekinde, 12 Ocak 2009’da basın toplantısında, HSYK’yı göreve çağırmasından üç gün sonra, 15 Ocak 2009’da hakkında bir hafta süreyle dinleme-izleme kararı verildiğine ilişkin mahkeme kararının da yer aldığını belirten Eminağaoğlu, “Bu dosya yargı organlarından nasıl kararlar çıkartıldığını ortaya koyuyor” dedi.

Takipsizlik verilen suçlar

Yasa dışı telefon dinleme, yasa dışı internet denetimi, yasa dışı ortam dinleme, yasa dışı teknik araçlar ile izleme işlemleri yapmak, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, görevi kötüye kullanmak, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine neden olmak, (TİB yetkilileri yönünden)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!