Hanife BAŞ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2008 00:003dk okuma
Cep telefonunda 63 milyon aboneye, bilgisayarda 16 milyon kullanıcıya ulaşan, 4.3 milyon da genişbant internet abonesi bulunan Türkiye’de, bilişim ve telekom sektörü hareketli bir yılı geride bıraktı.
2006’da 17 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan telekom sektörü, 2007 yılında büyüyerek 20 milyar dolara ulaştı. 2008’de ise, 25 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Geçen yıl sektöre damgasını vuran üçüncü nesil (3G), numara taşınabilirliği ve WiMax lisansları, 2008’de telekomdaki rekabeti şekillendirecek gelişmeler olarak görülüyor. Telekomda 2007 yılı, 3G ve numara taşınabilirliği ihalelerinin yapılması ve lisansların verilmesi tartışmalarıyla geçti. Her iki uygulamada 2008’e kalırken, sektörde kapsama oranları yüzde 80’lere ulaştı.
5 MİLYAR DOLARI BULDU: Microsoft Genel Müdürü Çağlayan Arkan, sektörün hızla geliştiğini ve hemen hemen her yıl yaklaşık yüzde 20 büyüyerek gelişimini sürdürdüğünü vurgularken, şu değerlerdirmeyi yaptı: "Geride bıraktığımız 2007 de sektörün bu güçlü performansını sürdürdüğü bir yıl oldu ve bugün Türk Bilişim Sektörü’nün yaklaşık 5 milyar doları geçtiği hesaplanıyor. Diğer taraftan, ülkemizde yüzde 70 donanım ve yüzde 30 servis ve yazılımlar olarak ayrılan bilişim sektörü maalesef aynı şekilde devam etti. Oysa bizim ülkemizde de, bu oranların gelişmiş ülkelerin bilişim sektörlerindeki gibi yüzde 50 hizmet, yüzde 30 yazılım ve yüzde 20 donanım olması gerekiyor. Bu gelişmelerin yanı sıra Türkiye, internet alanında da önemli gelişmeler kaydetti. Windows Live olarak anılmaya başlanan MSN Messenger kullanımında 24 milyon üye ile dünyada 3’üncülüğe çıktık. Hotmail’de 19 milyonun üstünde abonemiz var. Windows Live Spaces’te 9 milyonun üzerinde blog sahibi var. Bunlar, ülkemizde internete olan yoğun ilgiyi gösteriyor."
HEDEF 7 MİLYAR DOLAR: 2008’in de bilişim sektörü açısından yine güçlü bir büyüme göstereceği bir yıl olacağını söyleyen Arkan, "Türkiye bilişimde şu anda bulunduğu noktanın çok ötesine
gidebilecek müthiş bir büyüme potansiyeline sahip. Yine Türkiye ortalamasının üstünde olan yaklaşık yüzde 20 büyüme oranı ile, bilişim sektörünün yıl sonu itibariyle 7 milyar dolar civarında bir hacme yaklaşacağını tahmin ediyoruz. Arkan 2008’de beklediği diğer gelişmeleri şöyle sıraladı: "Türkiye’nin batı ülkelerinin bilişim sektöründeki istihdam açığını kapatmaya aday olacak. Sayıları 1 milyon 800 bini bulan KOBİ’lerin daha kurumsal, daha verimli çalışmaları ve küresel rekabet gücüne sahip olabilmeleri için bilişim teknolojilerini daha çok kullanmaya başlamaları gelişime son derece olumlu etkide bulunacak. Ayrıca eğitim, güvenlik, sağlık, adalet, sosyal güvenlik gibi kamu hizmetlerinin bilgi teknolojileri ile daha etkin verilebileceği için, e-devlet yolunda atılacak adımlar, sektöre ve ülkeye önemli bir atılım imkanı getirecek. Microsoft olarak 2008’de Türkiye’de herkesin beklediği ürünler ile müjdeler vereceğiz."
Şehiriçi ses yarışı olacak
BİTİRDİĞİMİZ 2007 yılı telekom sektöründe serbestleşme süreci ile ilgili önemli adımların atıldığı bir yıl oldu. Yılın en önemli gelişmelerinden biri de alternatif operatörlerin şehir içi ses hizmeti vermelerine imkan tanıyan, "Telekomünikasyon Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in yayımlanması oldu. Borusan Telekom Operasyon Direktörü Mehmet Başer, Türkiye’de telekomünikasyon pazarının önemli büyüme potansiyeline sahip olduğunu dile getirerek, "regülasyonlara bağlı olarak önümüzdeki yıllarda sektörün önemli ölçüde büyümesini bekliyoruz. Öncelikle alternatif operatörlerin şehir içi ses hizmeti vermesiyle bu alanda ciddi bir rekabet başlayacak" diye konuştu.
15 milyon potansiyel abone var, büyüme devam edecek
GSM açısından 2007 yılı, üç operatör açısından rekabet yılı olarak geçti. Sektör yüzde 20’nin üzerinde büyüdü. Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, 2007’de penetrasyonun yüzde 80’lere geldiğini dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Sektör büyürken geçen yıl abone alma ve sirkülasyon yılı oldu. Gelen abone artmakla beraber her operatörden giden abone de oldu. Sektör hala canlı olarak büyüyor. Gelecek yılda büyümesini bekliyoruz. Abone sayısı hızla yukarıya gitmeye devam edecek. Önümüzde hálá 10-15 milyonluk potansiyel abone var. Üçüncü nesile göre, numara taşınabilirliği öncelik taşıyor. Gelecek yılın üçüncü çeyreğinde hazır olacak. Nüfusun 10 bin olduğu yerleri kapsama alanına alma da bin kişiye indiriliyor."