Güncelleme Tarihi:
Böylelikle 11 yıllık AK Parti iktidarında değişmeyen 3 bakan, Beşir Atalay, Ali Babacan ve Binali Yıldırım kaldı. Telefon üzerine Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, programlarını iptal etti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise Twitter’da bakanlıkta birlikte çalıştığı arkadaşlarına teşekkür etti. Ömer Dinçer’in adı bir süreden beri görevden alınacak bakanlar arasında geçiyordu. Dinçer, parti grubu ve örgütle bakanlık uygulamaları nedeniyle sık sık ters düştü. Başbakana şikayet edilen Dinçer’in ilk rahatsızlığı 4+4+4 eğitim sisteminde ortaya çıktı. Bu çalışma, bakanlığa değil, başbakanlık bürokratlarına ve grup başkanvekillerine yaptırıldı. Dinçer ve Erdoğan, dershanelerin kapatılması konusuna da farklı yaklaşmışlardı.
Ertuğrul Günay’ın görevden alınması da sürpriz olmadı. Günay, kültür politikaları konusunda sık sık Başbakan’la ters düştü. Günay, Başbakanın ‘ucube’ dediği Kars’taki heykel, devlet tiyatrolarını özelleştirilmesi ve Çamlıca’ya cami konusunda farklı görüşler dile getirmişti.
İdris Naim Şahin’in görevden alınmasına ilişkin işaretler ise son 4 ayda sık sık gündeme geldi. Şahin’in son aylarda Başbakan Erdoğan’la görüşemediği dile getiriliyordu. Şahin’in açılım sürecinde, BDP ve Kürtlere karşı kullandığı dil de çok eleştirilmişti. Şahin, “Eşkiyanın Ankara’daki temsilcileri, on para etmeyen insanlar” sözleri büyük tepki çekmişti.
Kabinenin en uzun görevde kalan bakanı olan Recep Akdağ ise tam gün yasasıyla tepki toplamıştı. Bu yasadaki ısrarı ve bunun olumsuz sonuçlarını gidermemesi eleştirilere yol açmıştı. Bu süreçte, Başbakan’ın ve Akdağ’ın eşinin ameliyatının bu yasayla görevden ayrılan profesörler tarafından yapılması da dikkat çekmişti. Akdağ’ın özellikle hastane genel sekreterlikleri atamasında yanlış isimleri tercih ettiği de kulislerde konuşuluyordu.