Güncelleme Tarihi:
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı son dönemde Türkiye genelinde artış gösteren telefonla dolandırıcılık olaylarına yönelik çalışma başlattı. Yapılan çalışmaların ardından Emniyet Genel Müdürlüğü koordinesinde 12 ilde eş zamanlı 13 adrese baskın yapıldı. Operasyonda gözaltına alınan 895 kişiden 496’sı tutuklandı.
6 MİLYON TL’LİK VURGUN
Bu arada 12 ilde faaliyet gösteren çetenin bir birleriyle bağlantılı çalıştığı ortaya çıktı. Çetenin illerde merkez kurduğu, sistemli bir şekilde çalışarak önce zengin kişileri belirlediği, kişiyle ilgili bilgiler edindikten sonra bağlantıya geçtikleri belirtildi. Çete elemanlarının kendilerini polis-savcı-asker olarak tanıttıktan sonra, dolandıracağı kişiyi terör örgütleriyle bağlantılı olduğunu iddia ederek korkutup para talep ettikleri kaydedildi. Bu yolla binlerce kişiyi dolandıran çetenin, elde ettikleri parayı ise hiyeraşik yapıyla aralarında bölüştükleri kaydedildi. Vatandaşları 6 milyon TL dolandıran çete elemanlarının, lüks hayata düşkün oldukları, büyük vurgunların ardından alem yaparak bunu kutladıkları ortaya çıktı.
MAL VARLIKLARINA EL KONULDU, BANKA HESAPLARI BLOKE EDİLDİ
Bu arada çetenin mal varlıklarına el konularak, banka hesapları da bloke edildi. Operasyonların ardından çete üyelerinin 2 milyon TL değerindeki mal varlıklarına el konulurken, 4 milyon TL’lik banka hesapları da bloke edildi. Çete üyelerine ait 4 milyon TL mağdurlara geri verildi.
EMNİYETTEN UYARI
Emniyet Genel Müdürlüğü, vatandaşları bu tür dolandırıcılara karşı uyararak şu bilgileri verdi: "Adli mercilerimiz ve kolluk kuvvetlerimiz (Polis ve Jandarma) hiçbir şekilde vatandaştan para talep etmez. Operasyonel bir faaliyet içerisine halkımız hiçbir şekilde dahil edilmez. Halkımızın herhangi bir konu ile ilgili bilgisine ihtiyaç duyulduğunda, telefonla ulaşılsa bile muhakkak suretle ya şahsın ikametinde, işyerinde ya da polis, jandarma karakolunda yüz yüze görüşülür. Vatandaşlarımız dolandırıcıların sıklıkla kullanmış olduğu yöntemler olan 'hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var' gibi kelimelere itibar etmemeli, hiç kimseye kimlik bilgileri, TC kimlik numaraları, hesap numaraları ve banka kartı şifrelerini vermemelidir. Kaynağını bilmedikleri hiçbir havale ve EFT’yi kabul etmemelidir. Dolandırıcılık maksadıyla kendilerine polis veya savcı süsü vererek yapılan aramalarda polis telsizi sesi duysalar bile itibar etmemelidir. Vatandaşlarımız bu tarzda bir yaklaşım içerisinde bulunan şahıslar hakkında en yakın kolluk kuvvetlerine gitmeli veya 155 – 156’yı arayarak bilgi vermelidir."