Güncelleme Tarihi:
Ecevit'in hükümeti kurma konusundaki girişimleri olumlu sonuçlanmayınca, yine en başa döndük. Partilerin üzerinde birleşeceği milletvekili başkanlığında hükümet formülü yeniden ağırlık kazandı. Dün siyasi kulislerde, 4 bağımsız milletvekilinin adı dolaştı. Sümer Oral, Hikmet Çetin, İsmet Sezgin ve Yalım Erez.
DSP lideri Bülent Ecevit'in görevi iade etme kararıyla yeni hükümeti kurmada, top yeniden Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e geldi. Demirel'in hükümeti kurma görevini, tüm partilerin güvenini kazanmış bir milletvekiline vermesi sözkonusu. Cumhurbaşkanı'nın hükümeti kurmakla görevlendirebileceği isimler arasında ANAP Manisa Milletvekili Sümer Oral, TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez geçiyor.
ANAP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keçeciler ise 10 Ocak'a kadar hükümet kurulamazsa, mevcut hükümetin devam etmesi gerektiğini savundu.
Siyasi kulislerdeki dün başbakanlık için Sümer Oral'ın adı öne çıkmaya başladı. FP Genel Sekreteri Prof. Dr. Eyüp Sanay dün düzenlediği basın toplantısında, Sümer Oral ve Emre Gönensay gibi tarafsız milletvekillerinin başkanlığında kurulacak bir hükümet için, ‘şartlı destek’ vereceklerini bildirdi. Sanay, ‘‘Bizi yok saymazlarsa destek veririz’’ dedi.
DYP genel başkan yardımcılarından biri de, görevin Oral'a verilmesini beklediklerini belirterek, ‘‘Bu iş daha fazla uzamamalı. Eğer görev Oral'a verilirse, hükümetin oluşumu için her türlü desteği veririz’’ dedi. Aynı DYP'li, Ecevit'in geniş tabanlı hükümet kuramaması konusunda da, ‘‘Baykal destek vermedi. Verseydi biz o hükümeti de kurdururduk’’ dedi.
CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin ise ‘‘Bizim isim konusunda önyargımız yok. FP'nin hükümette olup olmaması görevlendirilen kişinin takdirindedir. Biz, ‘Şu partiyi al, şunu alma' gibi bir öneri ortaya koymadık. CHP bu yapılanmanın içinde yeralabilir’’ dedi.
ÇANKAYA PROFİL ÇİZİYOR
Siyasiler bu değerlendirmeleri yaparken, Çankaya çevreleri hükümeti kuracak milletvekilini isimlendirmekten kaçınıyor. Ancak, ülkenin içinde bulunduğu sorunlara dikkat çekerek Başbakan adayı için şu profili çiziyorlar: Ekonomik krizden Türkiye’yi çıkaracak, yaklaşan toplu sözleşmeler krizini çözecek, dış politikadaki olumsuzlukları giderecek, Meclis'de bekleyen önemli yasaları çıkartacak kişi.
Bu arada yeni hükümet için şu değerlendirme de yapıldı:
‘‘FP ve DYP karşı çıksa bile, karşı taraftaki milletvekilleri sayılırsa, üçüncü kişinin hükümet kurabileceği görülür. Bu kişinin partilerin sandalye sayısına bakmadan, siyasi teknokrat isimlerden kabine yapması yüksek olasılık. Üstelik bu hükümet güvenoyu almasa bile Cumhurbaşkanı ‘seçime kadar devam' diyebilir.’’
Siyasi kulislerde Başbakan adaylığı için öne çıkan başka isimler de var. Bağımsız Milletvekili Emre Gönensay, ANAP İzmir Milletvekili Kaya Erdem, DSP’li Maliye Bakanı Zekeriye Temizel ve Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu'na da şans tanınıyor.
ANAP'DAN İLGİNÇ AÇIKLAMA
Siyasi partilerin hükümet kuruluşu konusundaki açıklamaları dün de sürerken, ANAP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keçeciler yeni ve farklı bir tartışma yarattı. Keçeciler, ‘‘Ecevit'in görevi iade etmesinden sonra ne olacak?’’ sorusu üzerine şunları dedi:
‘‘20 güne kadar Anayasa'nın 114. ve 116. maddelerine gerek bulunmadan bir hükümet kurulması lazım. Cumhurbaşkanı güvenoyu alma ihtimali bulunan birine hükümeti kurma görevini verebilir. Meclis'in belirlediği seçim tarihi ile Cumhurbaşkanı'nın belirleyeceği seçim tarihi aynı günlere geliyor. 10 Ocak 1999 tarihine kadar yeni hükümet kurulmazsa, seçimlere 55. hükümetle gidilir.’’
DYP GENİŞ TABAN İSTEMİ
DYP Genel Başkan Yardımcısı Nahit Menteşe ‘‘Top Cumhurbaşkanı'nda. Tahmin ediyorum parti liderleriyle tekrar görüşecek. Ondan sonra istikamet verir işe’’ derken Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gölhan de yeni hükümetin geniş tabanlı olması gerektiğini savundu. Gölhan şunları dedi:
‘‘Şu parti varsa biz yokuz demiyoruz. Umuyorum gelecek hafta yeni bir ümit kapısı açılacak. Parlamentoda geniş tabanlı hükümeti çıkaracak potansiyel vardır, liderler de vardır.’’
Gölhan, nasıl bir görevlendirme beklediklerine ilişkin soruyu da, ‘‘Umuyorum tüm parti liderlerini çağırır veya (Aranızda anlaşın gelin) der. Önerimiz, kuracak kişinin parti lideri olması’’ diye yanıtladı.
Cenaze namazı kıldı
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, geçen Perşembe günü 86 yaşında vefat eden Ankara Belediye eski Başkanı ve Adalet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Ekrem Barlas'ın Kocatepe Camisi'ndeki cenaze törenine katıldı. Demirel camiye gelişinde Barlas'ın yakınlarına başsağlığı diledi. Kocatepe Camisi'nde öğle namazını kılan Demirel, daha sonra Barlas için düzenlenen dini törene katıldı. Barlas'ın cezanesi Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi. Kocatepe Camisi'ndeki törende, Balıkesir eski Milletvekili Cihat Turgut'un cenaze namazı da kılındı. Bu arada Demirel'in uzun yıllar özel kalem müdürlüğünü ve danışmanlığını yapan 54 yaşındaki Talat Polat,önceki akşam Antalya'da kalp krizi geçirerek öldü.