Nuran ÇAKMAKÇI
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2011 00:00
TTNET, SBS’de dereceye giren ve derslerinde başarılı ilköğretim 8’inci sınıf öğrencisi 40 öğrenciyi 40 ilde ‘teknoloji elçisi’ seçti. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Müdürlüğü’nden bir gözlemcinin de katıldığı İstanbul Cumhuriyetköy’deki kampta; öğrenciler pedagog ve bilgisayar uzmanlarıyla uygulamalı dramaya dayalı beş günlük eğitim aldı
TTNET GENEL MÜDÜRÜ TAHSİN YILMAZ
Ailelerine mektup yazdık
Bu kampın amacı nedir?
- Öğrencilerin takım çalışması, kendini ifade etme, hedef belirleme, başarının sırları, kendini geliştirme ve fark yaratma gibi konularda kendilerini geliştirmelerine olanak sağlamak.
Ailelere de mektup yazmışsınız.
- Evet, ayrıca sembolik bir İnternet Kullanım Sözleşmesi de ilettik. Çocuklarının kampta öğrendiklerinden aileleri de haberdar ederek, bütünlükçü bir iletişim yönetimi takip ediyoruz.
Araştırmalara göre Türkiye’deki çocuklar interneti pek güvenli kullanmıyor.
- ‘Avrupa Çevrimiçi Çocuklar Projesi’ (EU Kids Online) kapsamında 25 Avrupa ülkesinde yapılan araştırma sonucuna göre, Türkiye’deki çocuklar interneti güvenli kullanma konusunda en düşük bilgiye sahip. Ayrıca internet kullanırken yetişkinlerin gözetiminden kolayca çıkabiliyorlar. Çocuklar daha küçük yaşlarda internet kullanmaya başlıyor. İnternet ve teknolojinin kullanımı konusunda gençlerimizi ve çocuklarımızı bilinçlendirmek, etkin, doğru ve güvenli kullanımı hakkında bir farkındalık yaratmak amacıyla bu projeyi başlattık.
Çocukları seçerken nelere dikkat ettiniz?
- Özellikle derslerinde başarılı öğrencileri seçmemizin sebebi, çevrelerine örnek olmaları. Teknoloji Elçisi olarak proje mesajlarının yayılmasına elçilik ediyor ve dalga etkisi yaratarak mesajları diğer gençlere de ulaştırıyorlar. MEB’den katılan gözlemci aracılığıyla programımızın yaygınlaşmasını hedefliyoruz. Kamp değerlendirme raporumuz MEB’e ayrıca sunuluyor. Böylece model olmasını amaçlayarak geliştirdiğimiz bu projenin, etkisini artırarak daha çok kişiye ulaşmasını hedefliyoruz.
KAMPTA NELER ÖĞRENDİLER
Kamp programı sonunda sertifika alan öğrenciler, ‘Artık Benim de Bir Blogum Var’ atölyesinde blog açmayı ve yönetmeyi öğrendi. ‘İnterneti Keşfediyorum’ atölyesiyle interneti doğru kullanarak dünyayı değiştiren başarılı isimleri tanıyıp, etkin kullanımın fırsatları hakkında bilgi sahibi oldular. ‘İnternetteyim, Güvendeyim’de dikkat etmeleri gereken konular, güvenli ve sağlıklı kullanım koşullarını öğrendiler. ‘Ritim’ atölyesiyle de öğrendiklerini sloganlara dönüştürerek ritim çalışması eşliğinde tekrar ederek pekiştirdiler.
Sosyal medyayı kullanıyorum
UMUTCAN KESKİN (13, MEHMETÇİK İLKÖĞR. OK., BALIKESİR)
İnterneti sağlıklı kullanıyorum. Arkadaşlarım gibi oyun oynamıyorum. Eğlence amaçlı pek girmiyorum. Bazen dizi izliyorum, bazen sosyal medya ağlarına giriyorum. Bu kampta çok eğlendim. Kendi bloglarımızı yaptık. Çok heyecanlandım.
Arkadaşlarımdan giriyorum
AYFER ERTAŞ (14, MEHMETÇİK İLKÖĞR. OK., SİİRT)
Babam öldü, 10 kardeşim var. SBS’de 500 puan yaptım. Ödevim olursa arkadaşlarımın evinden internete giriyorum. Bu kampta internetle daha samimi olacağım. Sosyal paylaşım sitelerine girmek istiyorum.
İnternet kafeye gidiyorum
BERFİN KANAT (14, DUMLUPINAR İLKÖĞR. OK., BATMAN)
Babam çiftçi, sekiz kardeşiz. Evimizde ne bilgisayar, ne de internet var. Her şey internette varmış. İşim olunca ya internet kafeye ya da arkadaşlarıma gidiyorum.
Amcamlarda bilgisayar başından kalkamıyorum
OĞUZHAN ŞAHİN (14, ARDAHAN YİBO)
Babam çiftçi, annem ev kadını. Okulda bilgisayar var ama pek yararlanamıyoruz. Amcamlara gidince oyun oynuyorum, kalkmak istemiyorum. Bazen gözlerim yoruluyor.