Teknoloji aleminin son yaramazlığı DIVX

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji aleminin son yaramazlığı DIVX
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2004 00:52

VCD, DVD, Mp3 derken şimdi de Divx çıktı. Özetle Müzik CD’leri nasıl MP3 ile sıkıştırılabiliyorsa, Divx de DVD formatındaki filmlerin sıkıştırılmasını sağlıyor.

Divx’in, sinema filmleri gibi telif hakkı saklı olan görüntüleri sıkıştırmakta kullanılması suç. Ancak basit bir işlem olduğundan kısa sürede korsancıların gözdesi oldu. Öyle olunca zaten korsandan çok çeken müzik ve film piyasası, şimdi bu yeni çıkan Divx belası ile savaşma yöntemleri arıyor. Ancak bu mücadele biraz zor olacak gibi. Çünkü Divx formatındaki CD’ler şimdiye kadar yalnızca bilgisayardan izlenebiliyorken, Türkiye’nin en büyük ihracatçısı Vestel, televizyonda Divx oynatabilen bir cihaz yarattı.

Beşiktaş ve Kadıköy’deki korsan tezgahlarında, şu aralar en geniş yeri tutanlar Divx filmler. Eski, yeni, hatta henüz Türkiye’de vizyona girmemiş filmlerin Divx’leri, VCD formatlarından daha çok ilgi görüyor. Çünkü korsan VCD filmlerden çok daha yüksek görüntü ve ses kalitesine sahipler.

Divx teknolojisinin asıl amacı, bilgisayarın sabit diskinde çok yer kaplayacak video görüntüleri sıkıştırmak. Video görüntülerinin dosya boyutlarını yedi sekiz kez küçülten bu teknolojinin sinema filmlerini sıkıştırıp, CD’ye basmak için kullanılmasıyla Divx, yüzlerce şarkıyı bir CD’de toplayan Mp3 teknolojisinin, video versiyonu haline geldi. Mp3, nasıl orijinal müzik CD’lerine darbe vurduysa, Divx de 20-30 milyona satılan DVD filmleri ortadan kaldıracak gibi görünüyor.

UYGUN OYNATICI ÜRETİLDİ

Divx ve Mp3 formatlarının bir ortak noktası da, yalnızca bilgisayardan izlenebiliyor, dinlenebiliyor olmalarıydı. Ta ki Türkiye’nin en büyük ihracatçısı Vestel’in piyasaya bir Divx oynatıcı çıkarmasına kadar. Vestel’in ürettiği cihaz sayesinde Divx filmler artık televizyonda da seyredilebiliniyor.

Vestel, dünyada da Divx oynatıcı teknolojisinin öncülerinden biri.

İzmir’deki araştırma merkezlerinde geliştirilip, yine burada üretilen Divx’li DVD oynatıcısı, dünyada 100 değişik marka altında satılıyor. Şu ana kadar Vestel, Ultra Slim 4500 DivX DVD Player isimli cihazdan Türkiye’de 20 bin adet sattı.

MP3 DE BÖYLE YAYGINLAŞTI

Divx yalnızca, kişilerin kendi çektikleri videoları veya internet sitelerinde bulunan bedava görüntüleri dosyalamada kullanmaları halinde yasal olan bir format. Hal böyleyken, Vestel’in Divx’li DVD oynaıtıcısı, korsan bir piyasayı desteklediği konusunda eleştiriliyor.

Vestel, bu eleştirilere Mp3’te yaşananları örnek göstererek cevap veriyor. Mp3 ilk çıktığında yalnızca bilgisayardan dinlenebilen bir müzik dosyası sıkıştırma formatıydı. Sonra Mp3’le sıkıştırılan bu dosyalar CD’ye basıldı ve 300-400 şarkı tek bir CD’de toplandı. Başta bu formatı çalabilen bir cihaz yoktu, bilgisayardan başka. Birkaç yıl boyunca da teknoloji şirketleri, Mp3 olayına girmek istemediler. Ama sonra art arda Mp3 çalabilen radyolar, diskçalarlar piyasaya çıktı.

ORİJİNALİ YOK

Divx, sinema filmi gibi sanat eserlerinde kullanılması yasal olmayan bir format. Dolayısıyla piyasada VCD ve DVD’lerin aksine orijinal Divx film yok. Yurtdışında bu filmlerin paylaşımlarının yapılmasına yarayan yazılımlar da tartışmalara neden oluyor. Çünkü, Overnet, Kazaa, eDonkey gibi paylaşım yazılımlarını kullanarak DivX takas etmek yasalara aykırı. Yurtdışında bu tür işlemler internet servis sağlayıcılar tarafından sürekli denetleniyor ve büyük para cezaları var. Tüm uyarılara, cezalara ve engellemelere rağmen, netteki sayısız chat ve haber grubunun üyeleri, DivX film takas etmeye devam ediyor.

ÖZEL ALTYAZI SİTELERİ

Divx teknolojisi kısa sürede öyle yaygınlaştı ki, kendine bir yan sanayi dahi yaratmış durumda. Normalde DVD’nin en büyük avantajı filmi altyazısız ya da istediğiniz dilde altyazılı izleyebiliyor olmanızken, Divx filmlere altyazı desteği veren ve DVD’nin Divx’e karşı yarattığı avantajı dengeleyen internet siteleri türedi. Korsan film satıcıları da, Divx kullanarak sıkışırdıkları DVD filmlere, bu sitelerden Türkçe altyazı ekleyip öyle satıyorlar.

Film şirketleri, Divx ile mücadelede şimdilik başlangıç olarak işte bu altyazı sitelerini hedef aldılar. Divx’lere altyazı desteği veren ve yabancı altyazıları Türkçe’ye çeviren iki büyük Türk sitesi Türkiye’de faaliyet gösteren birçok sinema şirketine korsanla mücadelede danışmanlık hizmeti veren AMPEC’in uyarıları sonucu faaliyetlerini durdurdular. AMPEC Genel Müdürü Nilüfer Sapancılar, ‘Bu iki altyazı sitesine dava açmadık, sadece bu filmler için altyazı hazırlamanın ve dağıtmanın eser sahibinin maddi ve manevi haklarını ihlal ettiği konusunda kendilerini uyardık ve yasaların bu suç için öngördüğü cezaları anlattık’ diyor. Bu iki sitenin altyazı sağlama işlevleri durdu ama hiçbir zaman tam anlamıyla bir denetlemenin yapılamadığı internet aleminde, çareler de tükenmiyor. Yurtdışında, Divx filmler için altyazı desteği veren birçok sitede Türkçe’nin de aralarında bulunduğu onlarca dilde altyazı dosyasına ulaşılabiliyor. Yani Divx her şeye rağmen tam yol ilerliyor.

Divx nasıl ortaya çıktı?

Biraz karışık ama kısaca özetlemeye çalışırsak; teknoloji aleminde Project Mayo adıyla tanınan bir grup meraklı gencin, Microsoft’un MPEG4 isimli görüntü sıkıştırma formatını değişime uğratmasıyla oluşturuldu Divx. Aynı grubun Mp3 formatını bulduğu da biliniyor. MPEG1 ve MPEG2 isimli görüntü sıkıştırma formatları VCD ve DVD’lerde kullanılıyor. Onlardan daha etkili bir format olan MPEG4 ise Divx’de. Divx’in asıl amacı bilgisayarın sabit diskinde çok yer kaplayacak videoları ya da kendi çektiğiniz görüntüleri sıkıştırmaktı. Bir DVD film bilgisayara kaydedilip, Divx formatıyla sıkıştırıldığında yani rip’lendiğinde; 4,7 GB’lık alanın boyutu 0,7 GB’ye düşüyor. Üstelik, görüntüde de çok az bir kalite kaybı oluyor.

VESTEL SAVUNUYOR

Korsanla mücadeleyi destekliyoruz ama trendleri de izlemek zorundayız

Ürettikleri cihazla, Türkiye’deki korsan Divx piyasasını istemeden de olsa desteklediği yönünde alan eleştiriler Vestel adına Elektronik Ürünlerden Sorumlu Pazarlama Müdürü Gül Yücel şunları söylüyor: ‘Vestel dünyada Divx oynatabilen DVD Player teknolojisini geliştiren iki firmadan biri. Bu ürünler tüm dünyada, 100 değişik marka altında Türkiye etiketiyle satılıyor. Elektronik alanında lider olmak ve lider kalmak için trendleri çok yakından takip ederek, ürün geliştirmek gerekiyor. Vestel’in Divx’li DVD Player konusunda yaptığı da bu. Biz Vestel olarak korsan ve kopya yayıncılıkla mücadele girişimlerini destekliyoruz. Kaldı ki, geçtiğimiz günlerde TBMM, her türlü korsan ve kopya yayıncılık ile mücadele konusunda yeni bir yasayı kabul etti. Ürettiğimiz cihazlarda kopya filmlerin izlenmesini onaylamıyoruz; ancak bunun kullanıcının sorumluluğunda olan bir davranış olduğuna inanıyoruz.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!