Güncelleme Tarihi:
Alınan bilgiye göre, AK Parti’nin anayasa paketinin TBMM’deki görüşme takvimiyle ilgili yaptığı değerlendirmelerde Başbakan Binali Yıldırım, olası referandumun OHAL ortamında yapılmamasından yana görüş belirtti. Yıldırım’ın bu yaklaşımının kesinlik kazandığı ifade edildi. Hükümetin, 19 Ocak’ta süresi dolacak OHAL uygulamasını bir kez daha uzatacağı ve bitiş tarihinin 19 Nisan olacağı belirtiliyor. Bu tarih, paketin TBMM’de görüşülmesine ilişkin süreçleri de etkileyecek. Hükümet, 60 günlük referandum takvimini tutturmak için paketin komisyon ve TBMM Genel Kurul görüşmelerini ona göre ayarlayacak.
Yapılan taslak takvime göre, anayasa paketinin TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesine, aralık sonu veya ocak başında başlanacak. Bu görüşmelerin, muhalefetin tavrına göre 15-20 gün süreceği belirtiliyor. Buna göre, anayasa teklifi, ocak ayının sonuna doğru, Genel Kurul’a inecek.
TBMM Genel Kurulu’nda iki turlu görüşme yapılacak. İlk turda maddeler tek tek tartışılıp oylanacak. İkinci turda sadece önergeler görüşülerek, madde oylamaları yapılacak. Asıl kritik oylama ikinci tur olacak. Maddelerden birinin paketten düşmesi veya paketin tümünün reddedilmesi gibi sonuçlar, bu oylamada ortaya çıkabilecek. 330’un altında kalan maddeler reddedilmiş sayılacak. 330 - 367 arasında kalırsa referanduma sunulacak. 367 üstü oy ise referandumsuz kabul edilmesini sağlayacak.
Parti kurmayları, şubat ayındaki Genel Kurul’daki görüşmelerin iki hafta süreceğini tahmin ediyor. Teklif kabul edilirse, şubat ayı sonunda onay için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a gönderilecek. Erdoğan, isterse iki haftalık inceleme süresini kullanabilecek. Erdoğan’ın teklifi, referanduma götürme kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte 60 günlük referanduma hazırlık takvimi başlayacak. Yasaya göre, iki aylık sürenin tamamlanmasından sonraki pazar günü referandum yapılmak zorunda. Parti kurmayları, bir iki haftalık sarkma da olsa, mayıs ayında referandum yapılacağını hesaplıyorlar.